2011/11/01

Kvepia moliūgais ir cinamonu...

Nežinau, su kuo Jums asocijuojasi Helovynas, bet man - pirmiausia su moliūgais. Ne, moliūgų mes nepjaustom, ir žvakių į juos nestatom  - nors kai vaikai paaugs, tikriausiai užsiimsim ir tuo:) Kol kas tik valgom oranžinius gražuolius įvairiais būdais ir formom - mano mama jais gausiai apdovanoja kiekvieną rudenį. Moliūgas šiaip labai maistinga, naudinga ir įvairiapusiška daržovė, nepatingėjus iš jos galima prigaminti įvairiausių patiekalų, desertų taip pat. Šįkart valgėm keksiukus. Beje, recepte prie ingredientų nurodyta moliūgų tyrė - tai tiesiog mogliūgas išvirtas su labai nedideliu kiekiu vandens (arba garuose) ir sutrintas blenderiu. Aš tokios tyrės prisidariau daug ir naudoju ją visokiose sriubose, paskaninau kotletukus vaikams, tinka ir  į blynus - vienžo visur:)

Moliūginiai keksiukai su imbieru 
ir džiovintomis spanguolėmis



14 didelių ir 22 mažiems keksiukams prireikė:
450g miltų (200g rupaus malimo ir 250g paprastų)
1 šaukštelis druskos
200g cukraus (100g rudo cukraus ir 100g balto)
2 šaukšteliai kepimo miltelių
500 ml moliūgų tyrės
170g tirpdyto sviesto
4 kiaušiniai, išplakti
100ml vandens
1 šaukštelis cinamono
0,5 šaukštelio muskato riešuto
1 šaukštelis prieskonių mišinio meduoliams
0,25 šaukštelio malto imbiero
100g kapotų graikiškų riešutų
50g labai smulkiai supjaustyto cukruoto imbiero
80g džiovintų spanguolių

  1. Orkaitę įkaitinau iki 180°C.
  2. Dubenyje sumaišiau miltus, druską, cukrų, kepimo miltelius ir prieskonius.
  3. Kitame dubenyje sumaišiau ištirpdytą (nekarštą) sviestą, moliūgų tyrę, plaktus kiaušinius ir vandenį. Į šitą masę supyliau sausą mišinį ir viską išmaišiau. Svarbu nepermaišyti, tad kai tik nebeliko sausų miltų, sudėjau riešutus, smulkintą imbierą ir spanguoles.
  4. Didesnius keksiukus kepiau 35 minutes, mažesnius - 20 min.
Dėl nemažo prieskonių kiekio keksiukai tokie net labai pikantiški išėjo, maniau, kad vaikams nelabai tinkami. Bet mažieji kiauniukai šveitė juos pasigardžiuodami - mažieji mano gurmanai:) Keksiukus kepiau įvairaus dydžio, nes turiu įvairių keksiukų formų, tai norėjau pasibandyti kokie  būtų skaniausi. Tai skanūs visi:) Ir visai smagu, kuomet pagal nuotaiką ir sotumo jausmą gali pasirinkti, kokio dydžio kepinėlį užkandžiausi prie arbatos:) Ponas Kiaunėnas ir jo kolegos keksiukais buvo sužavėti:))
P.s.Pieskonių mišinys meduoliams sudarytas iš baltųjų pipirų, anyžių, gvazdikėlių, imbiero, apelsinų ir citrinų žievelių ir kardamono. Mišinį pirkau Skonio studijoje, bet galite pakeisti panašiais prieskoniais, arba tiesiog įdėti daugiau cinamono ir imbiero:) 
P.p.s. receptas nusižiūrėtas iš simplyrecipes.com


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą