2011/11/05

Labai skanūs žemaičių blynai

Kažkaip labai užsinorėjau žemaičių blynų. Keistas noras, nes vaikystėje tokių nelabai valgiau - nei mokykloje mums jų duodavo, nei namie gamindavom. Kai mamos paklausiau, tai ji sakė, kad kartais darydavo tuos blynus (visiškai tokių nepamenu) kai likdavo virtų bulvių ir virtos mėsos. Matyt labai jau retai likdavo tų bulvių - mano šeima tikrai pasižymi ėdrumu:) O dar paskui kažkaip visi aplink pasakodavo kokie neskanūs būdavo mokykliniai žemaitiški blynai. Bet aš laaabai mėgstu visokius bulvinius patiekalus, tai pagalvojau, kad noriu tų blynų, nepaisant pavadinimo (neturiu nė lašelio žemaitiško kraujo:) Tuo labiau, kad turėjau virtos kalakutienos (viriau sultinį) ir orkaitėje keptos veršienos šmotą.
Panaršiau internete ir išvedusi siūlomų proporcijų vidurkį užsimaišiau dideliausią dubenį tešlos. Iškart nusprendžiau, kad darysiu didesnį kiekį ir dalį užšaldysiu. O dar vakare pasikvietėm Pono Kiaunėno seserį su šeima. Ir visi kartu valgėm tuos mano sulipdytus žemaičius. O blynai gavosi tiesiog fantastiški. Minkštučiai, neriebūs, tirpstantys burnoje. Visi liko sužavėti. Mažieji kiauniukai įvertino mano pastangas sudorodami po dideliausią blyną. Bėda tik, kad blynai buvo tokie skanūs, ir taip tirpo burnoje, kad net nespėjom nufotografuoti:) Tai gal nuotrauką prie progos vėliau kada įkelsiu:))) Tuo labiau, kad pavyko užšaldyti nedidelę dalį:)
28 dideliems blynams:
tešlai:
3,2 kg bulviu
4 maži kiaušiniai
3 šaukštai bulvių krakmolo
5 šaukštai miltų
+miltų apvoliojimui
druskos
aliejaus kepimui
įdarui:
450g virtos mėsos (veršienos ir kalakutienos)
2 svogūnai
20g sviesto
druskos
 padažui:
sviesto
grietinės
druskos


  1. Bulves išviriau pasūdytame vandenyje. Nusunkiau ir sugrūdau grūstuve. Internete radau, kad geriausia bulves virti su lupena, o paskui nulupus jas sumalti. Bet aš neturiu mėsmalės:) Blenderis ar virtuvinis kombainas čia jokiais būdais netinka - pasikeičia tekstūra ir tešla tampa netinkama. Taigi mėsmalė arba bulvių grūstuvė:)
  2. Kai bulvių košė šiek tiek pravėso, įmušiau kiaušinius (šiaip 1 kg bulvių užtenka 1 kiaušinio, bet maniškiai buvo labi jau mažučiai, o ir bulvių buvo daugiau nei 3kg), sudėjau krakmolą, bulves ir druską. Gerai viską išmaišiau. Tešla buvo mikšta ir gana lipni - kibo prie rankų, bet tai ne bėda. Formuojant blynus tiesiog nuolat šlapinau rankas.
  3. Svogūnus smulkiai supjausčiau ir pakepinau svieste. Mėsą smulkiai sukapojau virtuviniu kombainu ir sumaišiau su keptais svogūnais. Paragavau ir pasūdžiau.
  4. Iš tešlos ir įdaro formavau tokius kaip cepelinus ir paskui suplojau juos. Pavoliojau miltuose ir sudėjau ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus. Čia svarbu du dalykai: kaip jau minėjau, šlapinau rankas, kad tešla prie jų nekibtų ir paviršių reikia taip dosniai pabarstyti miltais, nes paskui sunku atkrapštyti tą blyną jei jis ne ant miltų. Ir šiaip labai mikštas tas blynas, net sunku vartyti - bet ir valgant jis minkštas:)
  5. Kepiau ant alyvuogių aliejaus kol gražiai apskrudo.
  6. Padažą padarė Ponas Kiaunėnas, tai tikslių proporcijų neparašysiu. Bet tiesiog ištirpino gabalą sviesto, sudėjo grietinę, gerai išmaišė, pakaitino ir pasūdė.
Labai labai skanu. Tikrai kepsiu dar:) Čia vienas tų receptų, kur nėra svarbu gramo tikslumu laikytis nurodytų kiekių - aš pasvėriau viską tiesiog įdomumo dėlei, o šiaip viską dariau "iš akies":)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą