2011/11/23

Profitroliai (plikyti pyragaičiai) su šokolado padažu

Truputis tylos eteryje:) Kažkokia nerašymo savaitė pasitaikė. Mažieji Kiauniukai tvarkingai vaikšto į darželį, tai aš turiu laiko sau - poilsiui, pagulinėjimams, patingėjimams, skaitymui ir mezgimui. Tai sąžiningai tai ir darau pastaruoju metu:) Maisto gaminu mažiau - šeimyna namie valgo tik vakarais, bet nenustoju jų lepinti. Dar viena blogo nerašymo priežastis - ta rudeniška pilka šviesa - ir tos šviesos tik kelios valandos. Tai maisto nuotraukos labai jau neįspūdingos gaunasi - pažaliavusi svogūnų sriuba, pilki pyragėliai su sūriu ir pan. Na tai atrinkau bent jau pakenčiamas, mano manymu, nuotraukas ir pradžiuginsiu jus keliais receptais. O kitus patiekalus teks pakartoti kai saulė labiau džiugins:)
Profitrolius - plikytus pyragaičius - gamindavau ir anksčiau, su įvairiais įdarais, pvz. plakta grietinėle su imbieru. O kai praeitą vasarą atostogavome Anglijoje, atradom, kad jų mėgstamiausias desertas - profitroliai su plaktos grietinėlės įdaru ir šokoladiniu padažu. Ponui Kiaunėnui toks derinys labai patiko, tad vieną vakarą jį pradžiuginau:

30 pyragaičių reikia:
(aš dariau dvigubą normą, tai viską dauginau dvigubai, bet pateiksiu originalias proporcijas iš Petit Larousse de la Cuisine)
tešlai:
100 ml pieno
80 ml vandens
4 g (pusė šaukštelio) smulkios druskos
šaukštelis cukraus
75 g sviesto
100 g miltų
3 kiaušinių + 1 kiaušinis aptepimui
grietinėlės įdarui (šito dariau viengubą normą, tai liko koks ketvirtadalis neįdarytų pyragėlių, kuriuos suvartojom laaabai greitai):
500 ml riebios grietinėlės plakimui (35% riebumo)
30 g cukraus
šokoladiniam padažui:
150 g juodo šokolado
150 ml grietinėlės
  1. Pirmiausia paruošiau tešlą. Į nedidelį puodą supyliau pieną, vandenį, druską, cukrų ir sviestą. Maišydama viską užvirinau.
  2. vienu kartu supyliau VISUS persijotus miltus. Energingai maišiau plakimo šluotele, kol tešla pasidarė vienalytė ir blizganti.Kai tešla nebekibo prie kraštų ir sukrito į vieną gumulą dar pakaitinau ją 2-3 minutes nuolatos maišydama, kad truputį pasausėtų.
  3. Perkėliau tešlą į dubenį. Įmušiau vieną kiaušinį ir sukau tešlą tol, kol masė tapo visiškai vienalytė. Tuomet įmušiau antrą kiaušinį ir vėl gerai išmaišiau. Galiausiai tą patį padariau su trečiu kiaušiniu. Tešlą maišiau tol, kol ji pasidarė tąsi (pakėlus ją į dubenį krenta tokiomis juostelėmis).
  4. Orkaitę įkaitinau iki 200°C.
  5. Tešlą sudėjau į konditerinį švirkštą ir ant silikoninio kilimėlio išspaudžiau graikiško riešuto dydžio rutuliukus. 
  6. Vieną kiaušinį išplakiau ir teptuku patepiau kiekvieną tešlos rutuliuką. Kepiau pyragaičius apie 20 min. Po 5 minučių šiek tiek pravėriau orkaitės dureles ir įkišau medinę mentelę. Baigiau kepti tokioje vos pravertoje orkaitėje. Pyragėlius galima iškepti ir dieną prieš, svarbu tik visiškai atvėsusius uždaryti į sandarų indą.
  7. Kol pyragėliai vėso, išplakiau grietinėlę. Čia svarbu keli dalykai: grietinėlę reikia labai gerai atvėsinti, taip pat rekomenduoju atvėsinti ir indą, kuriame plaksit. Taigi supyliau šaltą grietinėlę į šaltą indą ir pradėjau plakti mikseriu. Kai tik grietinėlė pradėjo tirštėti, nenustodama plakti po truputį subėriau cukrų ir plakiau kol grietinėlė pasidarė visiškai standi. Jei plaksit per ilgai, gali pradėti formuotis sviesto kruopelės:)
  8. Grietinėlę sudėjau į konditerinį švirkštą ir ilgo siauro antgalio pagalba pripildžiau pyragėlių vidų. Pripildytus pyragėlius padėjau į šaldytuvą iki vakaro.
  9. Prieš patiekdama paruošiau šokoladinį padažą: sutarkavau šokoladą ir iki virimo užkaitinau grietinėlę. Karštą grietinėlę užpyliau ant šokolado drožlių ir gerai išmaišiau - kol padažas tapo gražios homogeniškos konsistencijos. 
  10. Profitrolius užpyliau šiltu padažu ir patiekiau.
Tiesiog fntastiškas desertas! Labai skanu, labai gražu, taip pat labai kaloringa:) Galima patiekti martinio taurėse arba bet kokiuose gražiuose indeliuose. Mes valgėme iš sriubos lėkščių - tik į jas tilpo dviguba porcija:)  Artimiausiu metu ketinu paruošti profitrolius su konditeriniu kremu - būtinai papasakosiu kaip sekėsi:)
 

1 komentaras:

  1. Nors saldumynai nėra man aktualiausia tema tavo bloge, bet džiugu po tokios pauzės PAGALIAU ir vėl išvysti kažką naujesnio iš jūsų virtuvės ;)

    AtsakytiPanaikinti