2011/11/09

Švilpikai

Kažkada labai seniai per nepamenu kokią laidą nepamenu kokia aktorė ar šiaip kažkokia veikėja pasakojo, kaip ji ruošia švilpikus. Labai mane suintrigavo, bet tuo metu kažkaip neužsirašiau recepto ir negaminau iškart, tai pamažu pamiršau kaip ten ką reikia daryti. Bet vis pamastydavau apie tuos švilpikus. Ir štai neseniai internete atsitiktinai užtikau švilpikų receptą! Puikiai aprašytas pats principas, be to čia vienas iš tų receptų, kur nebūtinos labai tikslios proporcijos ir kur galima panaudoti prieš tai gaminto maisto likučius (vakarykštes virtas bulves pvz.) Ir kaip tik proga padaryti pertrauką tarp lašišos patiekalų:)

3 porcijoms sunaudojau:
1/2 kg virtų vakarykščių bulvių
1 kiaušinį
2 šaukštus bulvių krakmolo
2 šaukštus miltų
padažui:
2 nedidelius svogūnus
2 šaukštus sviesto
1 džiovintą baravyką
2 šauštus miltų
150g pievagrybių
apie 1/2l pieno
  1. Sugrūdau bulves, įmušiau kiaušinį, sudėjau miltus ir krakmolą, viską išmaišiau. Beje, tešlą minkiau ne rankomis, o maišiau silikonine mentele - rezultatas tas pats, o rankos švarios:) Tešla labai panaši į žemaičių blynų, beveik tokia pati, šįkart gal proporcingai truputį daugiau miltų dėjau, nes šaltos bulvės ne taip gerai sugėrė kiaušinį. Tešla gavosi minkšta ir smarkiai limpanti prie rankų.
  2. Orkaitę įkaitinau iki 220°C.
  3. Lentelę dosniai pabarsčiau miltais. Paėmiau gumulą tešlos, ir ant miltų suvoliojau jį į storą dešrelę - jos paviršius apkibo miltais ir nebekibo prie rankų. Tada suplojau dešrelę iki maždaug 3-4 mm storio ir supjausčiau ją trikampėliais. Trikampėlius išdėliojau ant silikoninio padėkliuko ir kepiau apie 20 min - kol gražiai apskrudo.
  4. Tuo metu paruošiau padažą. Svogūnus smulkiai supjausčiau, baravyką labai smulkiai sukapojau (reiktų jį pasimirkyt, bet kad labai spontaniškai sugalvojau jį panaudot). Svogūnus ir baravyką pakepinau ant sviesto. Tuo pat metu skiltelėmis supjaustytus pievagrybius pakepiau kitoje keptuvėje. Kai svogūnai iškepė (maždaug po 8 min, bet tiesiog reikia ragauti), sudėjau miltusir pakepinau minutę. Tada prijungiau jiems į kompaniją keptus pievagrybius. Nuolat maišydama pradėjau pilti pieną vis leisdama jam užvirti. Kai padažas buvo reikiamo tirštumo, pasūdžiau. Va čia man nutiko bėda -netyčia įbėriau per daug druskos. tai teko dar įpilti pieno, kad praskiestų sūrumą. Tai padažas išėjo  skystesnis nei norėčiau ir jo buvo gerokai daugiau:)  Bet panaudojau tą padažą kitą dieną apkepui:)
  5. Iškepusius karštus švilpikus sudėjau į grybų padažą ir išmaišiau, kad kiekvienas trikampėlis pasidengtų ir prisigertų padažo. Palaikiau 15 min ir patiekiau.
Labai skanu! Džiovintas baravykas puikiai sustiprino grybų padažo skonį. Gaila, kad šiuo metu turiu laikytis gana griežtos dietos, tai tik paragavau keletą švilpikų. Tikrai būčiau sušveitusi pilną lėkštę, kaip kad Ponas Kiaunėnas ar Mažieji Kiauniukai. Na bet aš atsigriebsiu vėliau:) O dabar džiaugiuosi atradusi dar vieną puikų receptą. Būtinai pabandykite ir Jūs:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą