2012/10/09

Citrininis kremas (Lemon Curd)

Mažieji Kiauniukai užsiprašė ledų. O man nesinori įprastinių mūsų ledų (1 indelis kondensuoto pieno + 700 ml plaktos grietinėlės + 100 g kapoto juodo šokolado ir viskas sušaldyta  tarp šokoladinių sausainių).
Va taip jie atrodo:
Tai išsiderėjau, kad ledai bus rutuliniai (panelės Kiaunytės terminas, reiškiantis, kad ledai bus patiekti rutuliukais) braškiniai ir citrininiai. Citrininius ir laimo ledus dariau ne kartą, taip pat ir braškinius (plakta grietinėlė  + jogurtas + trintos braškės su cukrumi). Bet norisi man kažko naujo. Skanesnio. Įdomesnio. Pagalvojau, kad gal maskarponė puikiai tiktų gaminant ledus - ledai būtų riebesni ir minkštesni (neturiu ledų gaminimo mašinos). Kokias penkias minutes didžiavausi savimi, kad sugalvojau tokį puikų patobulinimą. Bet paskui panaršiau internete ir supratau, kad nieko naujo aš čia nesugalvojau - krūvos žmonių, mėgstančių riebius ledus, taip daro. Na tegu bus neoriginalu, bet geriau tegul būna skanu:) Tad rytoj gaminsiu citrininius maskarponės ledus su morengais ir braškinius maskarponės ledus. Pirmieji tokie truputį mandresni, jiems reikia pasiruošti citrininį kremą. Tad išviriau jį šiandien ir tuoj papasakosiu kas ir kaip - kad ryt būtų mažiau rašymo:)

iš nurodyto produktų kiekio išviriau apie 700 ml kremo. Prireikė:
3 citrinų
300g cukraus
110g minkšto sviesto
4 didelių kiaušinių
žiupsnelio druskos

  1. Nugremžiau visų 3 citrinų žievelę. Galima daryti tai su specialiu įrankiu, galima tiesiog skustuku, svarbu tik naudoti geltonąją žievės dalį, nes po ja esantis baltas sluoksnis yra kartus.
  2. Žieveles kartu su cukrumu sukapojau virtuviniame kombaine. Žievelės turi susikapoti į visai smulkius gabaliukus.
  3. Išspaudžiau 2 citrinų sultis. Mano citrinos buvo didelės, tai užteko dviejų. Reikia 125ml sulčių.
  4. Iki purumo išsukau sviestą. Tuomet subėriau cukrų su žievelėmis, ištryniau viską iki vientisos masės. Po vieną įmaišiau kiaušinius ir galiausiai citrinų sultis bei bei druską.
  5. Kremą perpyliau į puodą ir nuolat maišydama kaitinau ant mažos liepsnos kol kremas sutirštėjo. Tai užtruko apie 10 minučių. Atvėsinau - štai ir viskas:)
Svarbu neužvirinti kremo - turėsit tuomet citrininę kiaušinienę:) Ir dar svarbu - kai puodą nukeliat nuo ugnies, jis įkaitęs, todėl kremas dar kurį laiką verda. Todėl reikia maišyti, kol pravės. Arba perpilti į kitą indą.
Man šis kremas labai skanus. Labai tinka su smėline tešla. Paprastai ant smėlinės tešlos pagrindo dar užtepu juodo šokolado sluoksnį ir ant jo jau pilu kremą. Kepant pyragą kremo virti net nereikia, jis iškepa kartu su tešla. Arba galima atskirai išsikepti pagrindą. Arba naudoti jau paruoštus trapios tešlos krepšelius. Arba valgyti su kitais desertais. Panaudojimo galimybės beribės. Aš tikriausiai jau kokį 100g nuragavau - toks skanus man tas kremas pats vienas:))) Bet likusį padėjau į šaldytuvą ir rytoj darysiu ledus. Tiesa, šiandien dar išsikepiau morengus. Jie rytoj taip pat keliaus į ledus, bent jau dalis. Kiti pažadėti Kiauniukams:)
Kremą gaminau pagal FoodNetwork receptą. Yra ir kitokių variantų, kur naudojami tik kaiušinių tryniai - seniau taip ir darydavau. Bet po šokoladinio biskvito kepimo bandymų šaldytuvas ir taip pilnas baltymų. O kremas išėjo puikus, ateity tikriausiai naudosiu šį receptą. Nebent labai prisireiktų baltymų:))))

P.s. vakar vakarienei paruošiau kiaulienos dešreles su Jorkšyro pudingu pagal Jurgą iš Savaitgalio rendez-vous. Buvo taip skanu, kad suvalgėm greičiau, nei pavyko gražiai nufotografuoti. O po nuostabių Jurgos nuotrauku net nejauku kelti tas kelias kurias spėjau padaryti. Puikus receptas, būtinai darysiu dar, fotografuosiu ir įkelsiu bet stipriai rekomenduoju pabandyti nelaukiant mano aprašymo, tuo labiau, kad Jurga viską puikiai aprašė.

P.p.s. šiandien, prieš kelias valandas draugai susilaukė kūdikėlio. Valio! Labai džiaugiamės kartu su laimingais tėveliais:)
P.p.p.s. Dar vienas didelis valio kitam leliukui, gimusiam prieš tris savaites - tiesiog tuo metu nebuvo jokių įrašų tai ir valio pavėluotas:)

4 komentarai:

  1. Anonimiškas8/31/2013

    Sveika, Lina,

    Esu buvusi pono Kiaunino klasioke. Jis per paskutini musu klasioku susitikima baisiai isgyre tavo kulinarinius sugebejimus ir patare pasiskaityti tavo blog'a :) Taigi siandien tai ir padariau ir irgi nusprendziau savo maziesiems pabandyti sumeistrauti tavuju ''iprastiniu" ledu ir zeles deserta. Tik turiu viena klausimuka - tu rasai, kad ledams reikia kondensuoto pieno ir plaktos grietineles - ar procesas tiks, kad ta grietinele isplakama ir tada pilamas kondenc. pienas? Kvailokas klausimas, bet bijau kazka netaip padaryti... Ir kiek laiko ledai laikomi saldiklyje? Turbut per nakti?

    Su geriausiais linkejimais,
    Ieva

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika, Ieva,

      smagu rasti tokius komentarus:) ir tikrai taip - grietinėlę išplaku iki standumo ir toliau plakdama supilu kondensuotą pieną. Va šitam įraše http://kiaunesreikaliukai.blogspot.com/2012/08/atostogos.html komentaruose smulkiau pasipasakojau.
      Sėkmės ir tikiuosi dar susitikti čia arba pvz. Briuselyje:) (čia vis rezgam su Ponu Kiaunėnu konspiracinius planus:)

      Panaikinti
    2. Ir laikau šaldiklyje bent 6 valandas:)

      Panaikinti
  2. Anonimiškas8/31/2013

    Didelis dekui uz info! Kita savaite bandysiu meistrauti :) O siandien dariau ta sluoksniuotaji zeles deserta - labai bijojau, kad nepavyks, nes pirmieji sluoksniai kazkaip ilgai stingo, bet paskui viskas kuo puikiausiai pavyko! Dabar ir mano mazieji "zeliukus" vietoje saldainiu valgo :)
    O i Briuseli labai prasau, as jau ponui Kiaunenui minejau, kad visada esate labai welcome :) Tik praneskite kada ir lauksime jusu! :)

    AtsakytiPanaikinti