2012/10/23

Keksiukai su kalakutiena ir peletrūnu

Kažkaip pastaruoju metu labai jau saldu mano tinklaraštyje:) Tai, galvoju, palyginsiu šiek tiek pusiausvyrą:) Labai mėgstu nesaldžius pyragus su mėsa, sūriu ir įvairiausiom žolelėm. Juos galima kepti dideliais kepalais arba mažais keksiukais, kaip kad padariau šįkart. Keksiukus nešėmės į svečius kaip užkandį prie vyno bet su paprastomis gaiviomis salotomis jie būtų puiki vakarienė. Receptas iš mėgstamos knygos "Cakes, Tartes & Cie", tik vištieną pakeičiau kalakutiena ir pakoregavau kiekius, nes turėjau daugiau paukštienos, nei reikia recepte:) Taigi:

40 mažų (20 mm skersmens) aukštų keksiukų partijai reikia:
4 kiaušinių
160 ml grietinėlės
100 ml aliejaus
100 g tarkuoto sūrio (ementalio)
210 g miltų
20 g kepimo miltelių ("Dr.Oetker")
330 g kalakuto krūtinėlės
4 šaukštai kapoto šviežio peletrūno (arba 3 šaukšteliai džiovinto)
1 šaukštas garstyčių
druskos, pipirų

  1. Kalakuto krūtinėlę supjausčiau smulkiais kubeliais. Kepant vieną didelį gabalą galima mėsą pjaustyti didesniais gabalais, bet mažų keksiukų atveju norisi, kad kiekviename būtų keli gabalėliai:) Lengvai pasūdžiau, pabarsčiau pipirais ir apkepiau šaukšte aliejaus vis maišydama. Kai gabaliukai beveik iškepė, nukėliau nuo ugnies, sudėjau 2 šaukštus peletrūno ir garstyčias, viską gerai išmaišiau ir palikau atvėsti.
  2. Dubenyje išplakiau kiaušinius, palaipsniui įmaišiau miltus su kepimo milteliais nuolat energingai maišydama. Turi gautis vienalyti blizgi tešla. Tada supyliau grietinėlę, aliejų, gerai išmaišiau. Galiausiai sudėjau sūrį, likusį peletrūną, žiupsnelį druskos ir pipirų, gerai išmaišiau, uždengiau ir padėjau į šaldytuvą 30 minučių.
  3. Orkaitę įkaitinau iki 180 laipsnių. Į tešlą įmaišiau kalakutą, paskirsčiau tešlą silikoninėse formelėse (jų nereikia tepti riebalais!) ir kepiau apie 25 minutes. Kaip visad, kepimo trukmė priklauso nuo orkaitės tad reikia tikrinti kepinius dantų krapštuku.
  4. Galima valgyti šiltus arba atvėsinti.
Labai skanūs ir kvapnūs keksiukai. Švelniai jaučiasi garstyčios, puikiai derančios su peletrūnu. Labai rekomenduoju! Labai skanu ir keptas viename gabale bei supjaustytas riekelėmis.
Keletas dalykų apie tokius nesaldžius kepinius su sūriu - juose reikia gerokai daugiau kepimo miltelių nei įprastai, nes tešla sunki.  Paprastai prancūzai nurodo, kad vienai normai reikia 1 pokelio kepimo miltelių. Tie prancūziški pokeliai, priklausomai nuo gamintojo, sveria skirtingai (7-11g), bet svarbiausia, kad pokelis būna skirtas pusei kilogramų miltų (tradiciniams kepiniams). Aš kepiau 1 1/3 normos, todėl naudojau 20 g Dr.Oetker kepimo miltelių. 


Jūsų patogumui surašau produktų kiekius vienai normai - iš jos išeitų vienas pyragas, ideliai telpantis į tradicinę stačiakampę kekso formą:
3 kiaušiniai
120 ml grietinėlės
80 ml aliejaus
80 g tarkuoto sūrio (ementalio)
160 g miltų
15 g kepimo miltelių ("Dr.Oetker")
250 g vištienos krūtinėlės
4 šaukštai kapoto šviežio peletrūno (arba 3 šaukšteliai džiovinto)
1 šaukštas garstyčių
druskos, pipirų


    Komentarų nėra:

    Rašyti komentarą