2012/10/07

Šokoladinis ledų tortas

OOOi kaip čia viskas apleista:) Na, bandom atsigriebti. Po netikėtai ilgų atostogų grįžtu su šokoladiniu tortu. Su šokoladiniais ledais. Ir dar su šokoladiniu ganašu, kad nepasirodytų per mažai šokolado:) Receptas nužiūrėtas iš mėgstamo žurnalo "Cuisine et Vins de France", tik ten jis publikuotas su klaidele. Todėl biskvitas pavyko tik iš trečio karto - pirmus du kartus iškepiau šokoladinius sausainius. Skanu, tik kad ne to reikėjo. Juokingiausia, kad po pirmo bandymo suabejojau savim - galvoju, mano autoritetingasis žurnalas negali klysti. Po antro bandymo supratau, kad klaidų pasitaiko visiems. Pakoregavau receptą savo nuožiūra ir rezultatas puikus. Paskui internete radau, kad labai teisingai viską padariau trečiąkart:) Taigi šaltas nuostabaus skonio tortas:

8-12 porcijų reikia:
Biskvitui:
5 kiaušinių
150g cukraus
150g miltų
40g ištirpinto sviesto
1 kupino valgomojo šaukšto kakavos
Pertepimui:
300g šokoladinių ledų
200g juodo šokolado
200ml grietinėlės
150ml stiprios kavos (espreso)
50ml brendžio
Papuošimui:
50g juodo šokolado


  1. Orkaitę įkaitinau iki 210 laipsnių.
  2. Bikvitui cukrų ir kiaušinius išplakiau vandens garų vonelėje. Plakiau apie 5 minutes, kol plakinio tūris padidėjo 3-4 kartus. Nukėliau nuo vandens ir toliau plakiau mikseriu, kol masė visiškai atvėso.
  3. Subėriau persijotus miltus ir kakavą, atsargiai mentele išmaišiau. Galiausiai supyliau sviestą ir darkart viską išmaišiau. Svarbu maišyti atsargiai ir nesugadinti puikios orinės tešlos tekstūros.
  4. Orkaitės temperatūrą sumažinau iki 180 laipsnių. Supyliau tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepiau apie 25 minutes, kol biskvitas iškepė. 
  5. Kol biskvitas kepė, išsiviriau ir atvėsinau espreso bei ištraukiau iš kameros ledus ir palikau juos kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
  6. Kai biskvitas atvėso, padalinau jį į dvi vienodas dalis. Mano biskvitas buvo  didelis (per visą skardą) ir plonas, tai tiesiog dėjau paskui vieną ant kito. Jei jūs išsikepėt tradicinį storą biskvitą, tai perpjaukite jį perpus.
  7. Grietinėlę užvirinau ir užpyliau ant sulau-yto šokolado. Šluotele išsukau viską iki vientisos blizgios masės.
  8. Į keturkampį indą įtiesiau pirmą biskvito sluoksnį. GAUSIAI sulaisčiau kava, sumaišyta su brendžiu. Užpyliau ir tolygiai paskirsčiau pusę šokolado. Tuomet tolygiai paskleidžiau ledus. Uždėjau antrą biskvito dalį, vėl sulaisčiau kavau ir paskleidžiau likusį šokoladą.
  9. Uždengiau maistine plėvele ir padėjau į šaldiklį keletui valandų.
  10. Tortą reikia išimti iš šaldiklio 15-20 minučių prieš patiekiant ir supjaustyti mažais stačiakampiais gabaliukais. Puošiau šokoladinėmis juostelėmis, kurias padariau išlydytą šokoladą užtepusi ant kepimo popieriaus ir palaikiusi šaldytuve. Stengiausi, kad gabaliukai būtų juostelių dydžio.
LABAI skanus tortas! Dar tikriausiai reiktų padėti tris šauktuku, kad tikrai patikėtumėt:) Labai man patiko, būtinai ruošiu dar. Galbūt kitąkart pabandysiu padaryti apvalų, gražų tortą, kurį būtų galima nusinešti į svečius. Tik svečiai turėtų gyventi netoliese - kad neištirptų skanestas:) 
Paprastai nesu didelė šokolado mėgėja, bet šitas šaltas desertas puikus. Ne per saldus, subtiliai jaučiasi kava ir brendis. Puiki pabaiga sekmadienio pietums:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą