2012/10/17

200 keksiukų

Rudens pradžioj pakrikštijom savo Leliuką Kiauniuką. Buvo labai graži šventė, pilna šypsenų, bendravimo, pasiilgtų žmonių, vaikų krykštavimo ir keksiukų:) Taip taip, keksiukų. Šventėme kavinėje "Šauni vietelė", kuri išties šauni ir labai skaniai maitina. O geriausias dalykas tas, kad jie leido patiems paruošti saldų stalą, tad visus saldumynus šventei kepiau pati. Iškepiau didžiulį tortą (beveik 5kg), sausainių vaikams ir 200 keksiukų. Šventės pabaigoj nieko neliko! Papasakosiu kada vėliau apie kitus saldumynus, bet šios šventės žvaigždės neabejotinai buvo keksiukai, tad nuo jų ir pradėsiu. Dėkui Kiauniuko Krikšto Mamai, kuri nufotografavo stalą:)


Ilgai ieškojau reptų, nes ypatingai progai norėjau ypatingų keksiukų. Galiausiai paruošiau kavos keksiukus su šokoladiniu ir su maskarponės/grietinėlės kremu, tiramisu keksiukus ir morkų keksiukus su maskarponės kremu (paspaudę ant pavadinimų, rasite originalius receptus). Tiramisu keksiukai man patiko mažiausiai, tad jų net neaprašinėsiu, nes neketinu kepti darkart:)
Kavos keksiukus kepė ir Jurga iš Savaitgalio rendez-vous, tik man nekilo problemų su kremu ir papuošimu:) Dalį keksiukų puošiau šokoladiniu ganašu, daugumai svečių jis patiko labiau. Bet su maskarponės-grietinėlės kremu irgi labai skanu.
Dar noriu atkreipt dėmesį, kad kepiau mažulyčius keksiukus (popierinės formelės diametras tik 34mm), nes man taip gražiau ir patogiau. Tad ir keksiukų skaičius gavosi didesnis.


KAVOS KEKSIUKAI
60 keksiukų reikia:
100 g kambario temperatūros sviesto
350 ml cukraus
2 didelių kiaušinių
2 valgomųjų šaukštų (su kaupu) kakavos
350 ml miltų
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
150 ml riebios grietinės
125 ml šviežiai virtos espreso kavos
1 valgomojo šaukšto tirpios kavos
100 g juodo šokolado (šįkart 85 proc. kakavos Lindt)

  1. Orkaitę įkaitinau iki 160 laipsnių.
  2. Dideliame dubenyje iki purumo išsukau sviestą. Vis plakdama sudėjau cukrų, kiaušinius ir plakiau iki vientisos masės.
  3. Į šviežiai virtą kavą įdėjau tirpią kavą ir maišiau kol ištirpo.
  4. Kitame dubenyje sumaišiau miltus, kakavą, druską ir kepimo miltelius. Supyliau juos į sviesto plakinį ir viską išmaišiau kol nebesimatė sausų miltų.
  5. Sudėjau grietinę ir išmaišiau. Supyliau kavą ir išmaišiau iki vientisos masės. Galiausiai sudėjau kapotą šokoladą (kitąkart kepiau su baltu šokoladu - irgi labai skanu:)
  6. Popierines formeles sudėjau į keksiukų kepimo formą ir pripildžiau jas šiek tiek mažiau nei iki pusės (jie neįtikėtinai iškils).
  7. Kepiau 25 minutes. 
Kepiau dvigubą normą, tai iš paskutinės tešlos porcijos  kepiau didesnius keksiukus, nes nebebuvo jėgų terliotis. Tai va tie trigubai didesni keksiukai kepė tiek pat - 25 minutes. Tikriausiai todėl, kad kepama žemoje temperatūroje:)
Keksiukus dekoravau šokoladiniu kremu ir grietinėlės-maskarponės kremu.

Šokoladiniam kremui reikia:
500 ml riebios grietinėlės
200 g kuo juodesnio šokolado
  1. Grietinėlę užvirinau ir užpyliau ant sulaužyto šokolado. Išmaišiau viską iki vientisos masės, atvesinau, uždengiau ir pastačiau nakčiai į šaldytuvą.
  2. Ryte išplakiau kremą iki standumo ir konditeriniu švirkštu papuošiau keksiukus.
Maskarponės-grietinėlės kremui reikia:
250 ml riebios grietinėlės
250 g maskarponės
100 g cukraus pudros
1 laimo sulčių
  1. Maskarponę išmaišiau su cukrumi ir laimo sultimis (laimo sulčių galima ir nedėt, bet man skaniau kai kremas saldžiarūgštis). Šitam etape reikia ragauti ir jei reikia pridėti cukraus ar sulčių.
  2. Grietinėlę išplakiau iki standumo ir sumaišiau su maskarpone. Konditeriniu švirkštu papuošiau keksiukus.
Šių dviejų kremų pakaktų papuošti maždaug dvi keksiukų normas. Keksiukus galima išsikepti iš vakaro, bet kremu puošti reiktų tą pačią dieną kai valgysit. Beje, šie kavos keksiukai, nepuošti ir uždaryti sandariame inde, po dviejų dienų buvo lygiai tokie pat skanūs kaip ir pirmą dieną. Tuo tarpu tiramisu keksiukai skaniausi tą pačią dieną kai iškepti. Morkų keksiukai kitą dieną buvo skanūs, gal kiek mažiau, nei ką tik iškepti, bet vistiek labai labai.
Bet apie juos papasakosiu rytoj:)







5 komentarai:

  1. Oho, 200 - skamba įspūdingai! :) Kiek valandų truko kepimas? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apie penkias:) Čia dar ir todėl, kad keksiukai skirtingi, o kavos keksiuku kiekviena partija kepė po 25 min. Ir dar dekoravimas Krikštynų rytą apie pusantros valandos. Bet tikrai vertėjo stengtis:)
      Tiesa, kol keksiukai kepė, tuo pačiu metu lipdžiau tortą, tai sutaupiau laiko.

      Panaikinti
  2. Kaip juos transportavai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kartoninėse dėžėse, tokiose žemose be viršaus. sudėjau vienu sluoksniu vieną prie kito ir jokiu problemų, nors teko pasikratyti senamiesčio gatvelėmis.

      Panaikinti
  3. Aha, matau, kad kremas uždėtas taip, kad nesiliestų keksiukus sudėjus. Aš sukau galvą, kaip 18 nuvežti, nes jokios dėžės neturėjau, galiausiai sudėjau visus ant stovo, apvyniojau plėvele, kad neiškristų, ir vežiau. Buvo lengviau, nes gaminau muffinus, o ne cupcake'us. :)

    AtsakytiPanaikinti