2012/03/09

Šokoladinis desertas su laimo ledais


Mažiausiąjį Kiauniuką jau pradėjo lankyti svečiai. O svečius gi reikia kažkaip pavaišinti. Va čia proga pabandyti visokius naujus desertus:) Na, dar reikia, kad jie būtų greitai ir lengvai pagaminami, nes rankos ne visuomet ilgai laisvos būna:) Čia ir vėl man padeda puikus blogas thestonesoup, tiksliau iš to blogo parsisiųstos knygos. Taigi pirmuosius lankytojus vaišinau šokoladiniais pyragaičiais ir laimo ledais:



6 pyragaičiams:
100 g juodo šokolado (ne mažiau nei 70 proc. kakavos)
80 g rudo cukraus
80 g sviesto
2 kiaušinių
4 šaukštų verdančio vandens
žiupsnelio druskos
sviesto indeliams ištepti

  1. Orkaitę įkaitinau iki 180°C. 6 keramikinius indelius ištepiau sviestu. 
  2. Šokoladą su cukrumi sudėjau į virtuvinį kombainą ir sukapojau iki trupinių konsistencijos. 
  3. Sudėjau sviestą, kiaušinio trynį, 2 šaukštus verdančio vandens ir kombaino pagalba sumaišiau viską (užtrukau apie 5 sekundes). 
  4. Atskirai išplakiau kiaušinio baltymą su žiupsneliu druskos. 
  5. Šokolado masę atsargiai įmaišiau į baltymus. 
  6. Tešlą sudėjau į indelius ir kepiau apie 20 minučių - kol paviršius gerai sukietėjo, bet neperkepė. 
  7. Atvėsinau (geriau ne šaldytuve) ir patiekiau su ledais (žr. receptą žemiau) 
Jei neturite virtuvinio kombaino, tiesiog ištirpdykite šokoladą su sviestu vandens vonelėje, įmaišykite cukrų ir kiaušinio trynius bei pereikite prie 4 žingsnio:)


1 litrui ledų:
100 ml laimo sulčių (5-6 laimų sultys)
250 g cukraus pudros
300 ml grietinėlės (35 proc. riebumo)

  1. Dubenėlyje sumaišiau laimo sultis ir cukraus pudrą. 
  2. Kitame dubenyje išplakiau grietinėlę. Grietinėlės nereikia plakti iki standumo, pakanka, kad pakėlus plakiklį formuotųsi bokšteliai. 
  3. Į grietinėlę supyliau laimo sultis su cukrumi ir viską plakiau kol vėl pradėjo formuotis bokšteliai. 
  4. Supyliau į šaldymui skirtą TW dėžutę ir įdėjau į kamerą. Ledai stingsta mažiausiai 6 valandas. 
Sutikite, tikrai nesudėtinga ir viską galima pasiruošti iš anksto - ledus netgi prieš keletą dienų. Net nežinau nuo ko pradėti liaupses šitam deriniui. Pyragėlis kitoks negu kiti mano kepami šokoladiniai desertai. Toks laaaabai šokoladinis. Valgomas vienas man asmeniškai būtų per saldus, bet su ledais - pats tas. Na o ledai tai verti odės. Jei kada bandėte gaminti ledus, tai žinote, kad paprastai šaldymo metu ledus reikia periodiškai ištraukinėti iš kameros ir permaišyti arba naudoti specialų aparatą. Šiuo atveju - jokio vargo. Dėl saldumo ir riebumo ledai nesušąla į kietą gabalą, bet išlieka minkšti. Jie ir saldūs, ir rūgštūs vienu metu, bet ne saldžiarūgščiai. Kažkaip tas saldumas ir rūgštumas atsiskiria:) O kartu su šokoladiniu pyragėliu jie tiesiog nepakartojami:)

2 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Čia specialiai Tau skubėjau rašyti šitą įrašą, net nuotraukos padorios nėra:) Beje, vienas patarimas: į indelio dugną galima įdėi atitinkamo dydžio kepimo popieriaus skrituliuką, tada jį ir indelio šonus ištepti sviestu. Iškepus desertą tokiu atveju atvėsinti ir peiliu atskirti šonus nuo indelio. Pyragėliai stebuklingai gražiai išsiverčia ir atrodo labai gražiai.

      Panaikinti