2012/10/10

Citrininiai maskarponės ledai su morengais ir braškiniai maskarponės ledai

Na štai, šaldiklyje šąla  4,5 l ledų ir visi patenkinti. Tikiuosi, kad ledų bent porai savaičių pakaks:)


Citrininiai ledai man tikras atradimas - nuo šiol jie nauji mano mėgstamiausi:) Ir visiškai sušalę jie išlieka pakankamai minkšti, nors jų nemaišiau ir nenaudojau ledų gaminimo mašinos. Braškiniai skanūs, bet ne tokie įspūdingi. Balzaminis actas išryškina braškių skonį, bet labai jau subtiliai, gal vertėjo įpilti dar vieną papildomą šaukštą. Ponas Kiaunėnas ir mažieji Kiauniukai net nesuprato, kad čia nauji ledai, jiems jie tokie kaip visada (braškės+cukrus+plakta grietinėlė+jogurtas). Ir nepaisant jų riebumo, ta dėžutė, kurios šaldymo metu nemaišiau, sušalo į ragą...
Na bet apie viską iš eilės:

CITRININIAI MASKARPONĖS LEDAI SU MORENGAIS
2,5l ledų pagaminti reikia:
0,5l riebios grietinėlės
2-3 šaukštų cukraus pudros (reikia ragauti)
250g maskarponės (kambario temperatūros)
1 citrinos žievelė
2 citrinų sulčių
0,6l citrininio kremo
100g morengų

  1. Nugremžiau vienos citrinos žievelę, išspaudžiau dviejų citrinų sultis. Sultyse ištirpinau 2 šaukštus cukraus, nes norėjau rūgštesnių ledų.
  2. Grietinėlę lengvai išplakiau (ne iki standumo, plakiau kol pradėjo formuotis minkšti bokšteliai pakėlus plakiklį). 
  3. Sudėjau maskarponę, citrinos žieveles, citrinos sultis su cukrumi, citrininį kremą ir išplakiau iki vientisos standžios masės.
  4. Sutrupinau morengus į smulkius gabaliukus ir įmaišiau į ledų masę.
  5. Sudėjau ledus į plastmasines dėžutes ir paslėpiau šaldiklyje mažiausiai 6 valandoms.

BRAŠKINIAI MASKARPONĖS LEDAI
1,5 l ledų pagaminti reikia:
0,5l riebios grietinėlės
250g maskarponės (kambario temperatūros)
0,5l trintų braškių
cukraus pagal skonį
2 šaukštų balzaminio acto
1 citrinos sulčių.
  1. Naudojau šaldytas braškes, jos jau buvo sutrintos su cukrumi. Tai tiesiog atšildžiau ir įmaišiau 2 šaukštus balzaminio acto.
  2. Grietinėlę lengvai išplakiau, sudėjau maskarponę, trintas braškes ir viską gerai išplakiau.
  3. Paragavau, man pasirodė nuobodžiai saldu, todėl dar įpyliau vienos citrinos sultis ir gerai išmaišiau.
  4. Sudėjau ledus į dėžutes ir į šaldiklį. Kas valandą traukiau ir šakute tryniau masę, kad ledai nebūtų labai kieti. Kitą dėžutę tiesiog palikau šalti, tikėdamasi, kad ledų riebumas neleis jiems visiškai sukietėti. 
Klydau dėl kietumo, todėl po 6 val. ištraukusi jau beveik visai sukietėjusius ledus, sudėjau juos į virtuvinį kombainą ir sukapojau. Tada vėl atgal į dėžutę ir į šaldiklį. Būtų buvę gerai tai pakartoti, bet turėjau svarbesnių reikalų - reikėjo didžiuosius Kiauniukus parsivesti iš darželio, paruošti jiems vakarienę. Tai ledai nėra neįkandamai kieti, bet šaukštu padaryti iš jų rutuliuką sudėtinga, netgi pakaitinus šaukštą karštame vandenyje. Citrininiai ledai minkštesni ir tie netikėti morengo gabaliukai valgant, mmm... Braškinių ledų iki kito sezono nebedarysiu, nes visas braškes jau suvalgėm. Bet kitąmet darydama braškinius ledus būtinai pilsiu balzaminio acto. Ir tikriausiai naudosiu maskarponę, o ne vien grietinėlę ar grietinėlę su jogurtu. Kai valgai, ledai visai neatrodo riebūs, burnoj lieka malonus poskonis.
O va citrininių ledų mano virtuvėje laukia tikrai šviesi ateitis:)
Citrininių ledų receptą radau čia, o braškinių - va čia.




2 komentarai:

  1. o jei morengų į ledus nededi, tai kas išeina?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Išeina ledai be morengų :)
      Tikrai jie nebūtini, skonis net nelabai jaučiasi - citrininis kremas permuša viską. Suteikia tik papildomo saldumo (galima cukraus daugiau įdėt) ir paįvairina tekstūrą. Bet čia jau grynas išsidirbinėjimas išties:)

      Panaikinti