2011/10/24

Savaitgalio vakarienė

Man savaitgaliais paprastai norisi ko nors skanaus. Išties tai norisi visada, bet savaitgaliais daugiau laiko ir galimybių tai padaryti, ypač kai dar su lauki svečių - jie motyvuoja pasitempti. Šį savaitgalį valgėme vištieną su porų-garstyčių padažu ir abrikosiniu-mėtiniu kuskusu:

Vištienos receptas iš «Едим Дома!», padažą nusižiūrėjau iš vienintelės matytos Beatos kulinarinės laidos, o kuskuso prieskonius parinkau pagal vienąkart valgytą marokietišką patiekalą:)
Bet apie viską iš eilės:
Pievagrybiais ir špinatais įdarytos vištienos krūtinėlės
6 didelėms krūtinėlėms įdaryti prireikė:
(6-8 žmonėms pamaitinti)
6 vištienos krūtinėlių
250g minkšto sūrio (naudojau Philadelphia light)
400g plonomis juostelėmis pjaustytos šaltai rūkytos šoninės
200g pievagrybių
apie 50g špinatų lapų
druskos, pipirų
  1. Krūtinėles nuploviau, nusausinau ir šone įpjoviau, kad susidarytų tokia kišenė.
  2. Orkaitę įkaitinau iki 180°С.
  3. Pievagrybius nulupau ir supjausčiau plonais griežinėliais, špinatų lapus stambiai sukapojau, smulkiais kubeliais supjausčiau 4 griežinėlius šoninės (svarbu, kad dar liktų po du griežinėlius kiekvienai krūtinėlei). Viską sumaišiau su sūriu, įbėriau druskos ir pipirų - įdaras paruoštas.
  4. Į krūtinėlėje padarytą kišenę pridėjau įdaro kiek telpa (man skanu, kai įdaro daug), kraštus susmeigiau dantų krapštukais. Kiekvieną krūtinėlę apvyniojau dviem šoninės juostelėmis.
  5. Paruoštas krūtinėles sudėjau į kepimo indą ir kepiau 45 minutes. Jei krūtinėlės mažesnės ir mažiau įdarytos, pakanka kokių 30 min, paskui reikia tiesiog patikrinti. Prieš patiekiant nepamirškite išimti dantų krapštukų arbą perspėkite savo svečius:)

Porų-garstyčių padažas
prireikė:
4 nedidelų porų
50 g sviesto
1 šaukšto grūdėtų garstyčių
200ml balto vyno
300ml riebios grietinėlės
druskos
  1. Porus supjausčiau žiedais ir pakepiau ant sviesto kol jie suminkštėjo (beveik iškepė).
  2. Supyliau vyną, padidinau ugnį ir leidau padažui pavirti, kol nusigaravo daugiau kaip pusė vyno (apie 7 min).
  3. Sudėjau garstyčias, supyliau grietinėlę, pasūdžiau ir dar patroškinau padažą apie minutę.
 Kuskusas su abrikosais ir mėtomis


4-6 žmonėms:
300g kuskuso
400ml buljono
2 džiovinti abrikosai
0,5 šaukštelio kumino
0,5 šaukštelio paprikos
0,5 šaukštelio ciberžolės
0,25 šaukštelio cinamono
0,25 šaukštelio cukraus
pipirų
gan didelis pundelis šviežių mėtų
gabalas sviesto (kokie 2 šaukštai)

  1. Šiam kuskusui labai svarbu geras buljonas. Aš turėjau kiaulienos buljono, virto su labai daug prieskoninių daržovių (svogūnų, salierų kotų ir šaknų, pastarnokų, morkų, porų). Skanųjį buljoną užvirinau su visais prieskoniais, išskyrus abrikosus ir mėtas.
  2. Abrikosus labai labai smulkiai supjausčiau, mėtas smulkiai sukapojau. Mano abrikosai buvo tokie minkštoki, tai jų nedėjau į verdantį buljoną, bet jei jie būtų labai kieti, verta juos sudėti į verdantį buljoną.
  3. Į karščiui atsparų indą (idealiai tinka sandariai užsidarantys TW dubenys arba dėžutės) sudėjau kuskusą, abrikosus ir užpyliau verdančiu buljonu. Uždariau sandariu dangžiu ir palaikiau 5 minutes.
  4. Atidengusi dubenį į kuskusą įdėjau sviesto ir kapotas mėtas. Su šakute supurenau ir gerai išmaišiau kruopas, kol sviestas ištirpo. Vėl uždengiau ir palaikiau dar 5 minutes.
 Nėra ką čia daug komentuoti - krūtinėles ir kuskusą dariau ne pirmą kartą, tiesiog skanus ir puikiai atrodantis maistas, įtinkantis praktiškai visiems. Bijojau, kad padažas dėl garstyčių ir vyno bus rūgštokas, bet jis puikiai derėjo prie patiekalo. Ponas Kiaunėnas nupirko tokias tikrai dideles krūtinėles, tai vakarienei įveikėm tik po pusę. Bet kitą dieną pietums sukirtom po visą:) Kuskusas pikantiškas ir nekasdieniškas, saldaus abrikoso gabalėliai ladai dera prie vištienos. Rekomenduoju!

1 komentaras:

  1. o_O apsiselėjau praktiškai :D Vienas iš šaunesnių iki šiol tavo publikuotų kulinarinių "ansamblių" - komplimentai!

    AtsakytiPanaikinti