2012/11/25

Sausainiai sausainiai...

Galėčiau lengvai gyventi be desertų (che che, tinklaraščio turinys to tikrai neatspindi), bet va sausainiai - atskiras reikalas. Dažnai užsinoriu skanaus sausainuko pavakariams. Pirktiniai neskanūs arba nesvietiškai brangūs (pvz., Marks&Spencer turi net keletą rūšių tikrai skanių sausainių). O ir pačios kepti ne visuomet įtinka. Prieš keletą metų kaip apsėsta kepiau sausainius kas antrą dieną ieškodama to pačio geriausio recepto. Išbandžiau krūvą receptų (virš penkiasdešimt), atradau Pono Kiaunėno mėgstamiausius (apie juos vis dar neparašiau). Bet savo pačių pačiausių dar neatradau. Jau žinau, kad man patinka sviestiniai ir avižiniai sausainiai su įvairiausiomis variacijomis. Retai kada planuoju sausainių kepimą, dažniausiai užmigdžiusi vaikus pietų miegui suprantu, kad tiesiog mirtinai reikia sausainio. Pasikuičiu šaldytuve, spintelėse ir bandau padaryti stebuklą iš nieko. Kartais tenka bėgti kiaušinio ar poros šaukštų miltų pas kaimynes - kaip gerai, kad jos yra!
O kartais, labai retai, nutinka taip, kad koks mano mėgstamas ir sekamas tinklaraštininkas ar tinklaraštininkė paskelbia viliojantį sausainių receptą ir visi reikiami produktai namie! Jausmas kaip pirmą atostogų dieną po mokslo metų (kai dar mokiausi mokykloje:) - artimoj ateity laukia tik geri dalykai ir atrodo, kad viską gali:) Tai va, Jurga iš Savaitgalio rendez-vous papasakojo apie sausainius su baltuoju šokoladu ir spanguolėmis. O dar turėtumėte žinoti, kad Jurgos nuotraukos visuomet nepaprastai gražios - žiūrėdama į nuotraukas beveik galiu užuosti tuos sausainius:) Tai va, turėjau labai gražių šviežių spanguolių ir balto šokolado. Ir iškepiau sausainius, visai tokius kaip Jurgos:

Spanguolių turėjau tik vienai normai, bet kilus įkvėpimui paruošiau antrą partiją spanguoles pakeitusi kapotais graikiškais riešutais. Mažiesiems Kiauniukams pastarieji patiko netgi labiau. O dariau juos taip:
1 sausainių normai (maždaug 20 sausainių) sunaudojau:
100g miltų
30g kukurūzų krakmolo
50g avižinių dribsnių
0,25 šaukštelio kepimo miltelių
100g kambario temperatūros sviesto
85g cukraus
50g balto šokolado
50g graikiškų riešutų arba 70g spanguolių

  1. Dubenyje gerai sumaišiau miltus, kukurūzų krakmolą, avižinius dribsnius ir kepimo miltelius.
  2. Kitame dubenyje iki purumo išsukau sviestą su cukrumi. Subėriau miltų mišinį ir išmaišiau. Galiausiai įmaišiau kapotą šokoladą ir tarkuotus riešutus (sveikas uogas - pirmai sausainių partijai).
  3. Tešlą padalinau į dvi dalis ir suformavau ritinėlius (dešras), suvyniojau į maistinę plėvelę ir padėjau į šaldytuva.
  4. Po kelių valandų kepiau pirmuosius sausainius. Tešlos ritinėlius supjausčiau 1cm storio skrituliukais ir kepiau 180 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių, kol paviršius tapo auksinis. Kitą tešlos dalį palikau šaldytuve ir kepiau tik kitą dieną.
Greitai paruošiami sausainiai ir galima žaisti su priedais. Spanguolės buvo labai didelės ir teisingai rūgščios, puikiai atsvėrė sausainių saldumą. Bet tokie iškepti sausainiai negali ilgai stovėti, nes supjausčius spanguoles išbėgo jų sultys. Vaikams jie pasirodė per rūgštūs, bet mes dėl to tikrai nesiskundėm:)
Dar vienas dalykas - tokie sausainiai ne visuomet taisyklingai ir vienodai pasklinda ant kepimo skardos. Ne tai, kad čia didelė problema, bet gražūs sausainiai yra gražu:) Tai aš tuos supjaustytus skrituliukus sudedu į silikonines tartalečių formeles ir sausainiai susiformuoja taip, kaip man reikia:)








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą