2012/11/15

Silkė su morkomis

Kalėdos artėja. Gal dar net nebūčiau apie tai susimąsčius, bet žurnalas "Debesys" paskelbė kalėdinių patiekalų konkurse, kuriame ir aš sudalyvavau. Na, laurų jokių nenuskyniau, bet receptas tikrai vertas pasidalinti. Mano pati pačiausia silkė, kurią ruošiu šventėms. Žinau, kad tai labai tradicinis patiekalas, bet kiekviena šeimininkė turi savo būdą ir mažas paslaptis:) Aš šią silkę ruošiu lygiai taip pat, kaip mano Mama ir Močiutė. O kaip silkę ruošiate Jūs?


Silkė labai skani pastovėjusi, todėl visuomet darau didesnį kiekį ir valgome kelias dienas.

Reikia:

1 kg morkų300g svogūnų

500g silkės file
7 šaukštų pomidorų padažo
alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų


Morkas gerai nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nulupkite ir sutarkuokite per burokinę tarką.
Svogūnus perpjaukite į keturias dalis ir plonai supjaustykite (gaunasi žiedų ketvirčiai). Smulkintus svogūnus iškepkite keliuose šaukštuose alyvuogių aliejaus. Svogūnai turi tapti permatomi, bet neparuduoti, todėl nuolat maišykite ir įpilkite truputį vandens. Svarbu leisti tam vandeniui visiškai išgaruoti.
Kai svogūnai jau minkšti ir permatomi, sudėkite tarkuotas morkas, pomidorų padažą, šiek tiek druskos ir pipirų. Nuolat maišydami patroškinkite daržoves porą minučių, kol morkos sušils ir viskas susijungs į vientisą masę. Paragaukite, jei trūksta saldumo - įdėkite dar šaukštą pomidorų padažo.
Indo dugne išdėliokite supjaustytą silkės file, užklokite 2-3 cm morkų sluoksniu jį gerai suspausdami. Indą uždenkite maistine plėvele (kad neišgaruotų drėgmė) ir atvėsinkite. Tuomet palikite šaldytuve per naktį. Tradiciškai tokia silkė patiekiama silkinėse (ovaliuose negiliuose induose) bet man patinka paruošti individualias porcijas nedideliuose (7 cm skersmes) formavimo žieduose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą