2014/09/05

Moderni lietuviška virtuvė - braškiniai ledai su juodos duonos trupiniais


Kokia buvo Jūsų vasara? Mano buvo labai išprotėjusi, gerąja prasme:) Mažieji Kiauniukai vasarą neina į darželį, tad dienos buvo pilnos žaidimų, dikusijų, atradimų ir didesnių ar mažesnių kelionių. Daug gaminome, ragavome ir mokėmės. Mėgaujuosi šiuo laiku su vaikais, nors labai pavargstu ir daug ko nespėju. Jau supratau, kad mano tinklaraštis vasaromis visuomet atostogaus - rašymui tiesiog neužtenka laiko ir jėgų. Bet tai maža kaina už kasdienius atradimus ir džiaugsmus.
Šiuo metu mano vyresnieji labai susidomėję skoniais ir kvapais. Dažnai žaidžiame aklo ragavimo ir uostymo žaidimus (kuriuos, beje, jie parsinešė iš darželio). Vidurinis Kiauniukas stebėtinai gerai užuodžia ir skiria skonius. Žaidimas taip prigijo, kad dabar mažieji nori ragauti VISKĄ - grietinę, kurią dedame į sriubą, uogas, iš kurių kepame pyragus, netgi miltus. Mažiausias kartais tiesiog ateina prie šaldytuvo ir sako, kad nori "paragauti sviesto". Dar vaikams labai patinka, kai iš vieno produkto, pvz., braškių padarom labai skirtingus patiekalus.
Braškės yra mano mėgstamiausia uoga. Valgau jas šviežias kilogramais ir gaminu galybę skanėstų. Nemėgstu tik virtų braškių - nei kompotų, nei uogienių. Jei uogienė - tai tik žalios braškės, trintos su cukrumi. Vienintelė išimtis - padažai arba virtos braškės kaip viena sudedamoji patiekalo dalis, kaip šiame deserte.
Desertą išmokau Tomo Rimydžio "Modernios lietuviškos virtuvės" kurso metu.
6-8 asmenims
1kg šaldytų braškių
100g cukraus
0,5l riebios grietinėlės
1/4 šaukštelio maltos vanilės ankšties
2 trynių
100g juodos ruginės duonos be plutos
60g panko trupinių
50g sviesto
100ml desertinio vyno
1/4 šaukštelio agar agar
  1. Juodą duoną supjausčiau gabaliukais ir kartu su panko pakepinau ant sviesto keptuvėje. Kai duona labai gerai paskrudo ir atvėso, susmulkinau viską virtuviniu kombainu iki trupinių. 
  1. 200g braškių užpyliau vynu ir paviriau keletą minučių. Jei vynas nelabai saldus, įberkite šiek tiek cukraus. Viską susmulkinau blenderiu ir pertryniau per sietelį. Įmaišiau agar agar ir palikau atvėsti.
  1. Į virtuvinį kombainą sudėjau likusias šaldytas braškes, grietinėlę, trynius ir cukrų. Viską susmulkinau iki purios vientisos masės. Paragavau, ar pakanka cukraus
  1. Ledus sedėjau į stiklinę, užbarsčiau duonos trupinių ir užpyliau braškių padažu.
Panašius ledus, tik be trynių dažnai darau - kažkada primokė VMG. Bet duonos trupiniai ir padažas šį desertą pakylėja visai į kitą lygį:) Dar turiu tėvų prieš kelis metus daryto vynuogių vyno, kuris labai saldus ir labai tinka šiam padažui. Tokį padažą duodu ir vaikams - alkoholis iš jo išgaruoją virimo metu. 
Panko trupinių rasite didesnėse parduotuvėse egzotiškų prieskonių skyriuose. Nuo paprastų trupinių jie skiriasi tuo, kad net kepinami ar aplieti skysčiu jie išlieka traškūs
Agar agar nuo želatinos skiriasi tuo, kad yra augalinės kilmės ir stingsta netgi kambario temperatūroje. Kadangi čia jo naudojame nedaug, tai padažas nesustingsta į drebučius, bet tempa tirštas, kaip kisielius. Jei visgi Jūsų gaminamas padažas per daug sustingo - tiesiog išplakite jį plakimo šluotele.
Pasiimkite šaukštelį ir nerkite į stiklinę, užkabindami visus tris deserto sluoksnius.  Stebuklinga!

2 komentarai:

  1. Jėga, Lina. Man labai patinka desertai su juoda duona. Seniai seniai gaminau juodos duonos ledus, ir jie buvo dupliusgeri. Parduotuvinis jogurtas su duona man irgi vienas iš mėgstamiausių.
    Tavo desertą irgi saugausi, turėtų būt osom - gi ir duona, ir Tomas R. :D.
    Kaip manai, jei vietoj agaro dėčiau želatiną arba tiesiog įdėčiau uogienių cukraus vietoj (dalies) cukraus - būtų panašu? Nesu tikra, ar noriu agaro pirkti, kai tiek jo tesunaudočiau, o jei tirštinam tik šiek tiek, gal toks pakeitimas labai nepakeistų tekstūros?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Uogienių cukrus, manau, puikiai čia darbą atliktų:)
      Originaliame recepte Tomas R. dalį padažo atskyrė ir į jį dėjo lecitino, paskui pylė į sifoną ir darė putas - taip deserte atsirado dar daugiau skirtingų faktūrų (ir kaip gi moderni virtuvė be putų ir trupinių). Bet mes su Jurga Mi nusprendėm, kad neverta taip vargi, ypač kai neturi namie sifono:) Nes ne taip jau labai jaučiasi skirtumas tarp putų ir padažo.
      Tą padažą tikrai galima keisti. Svarbu, kad jis būtų toks tirštesnis (kai paverdi braškes su vynu jos būna visai skystos:), nes kitaip subėgs į tuos trupinius. Uogienė čia tiktų tik rūgštesnė kokia, bent jau mano skoniui:)))) Želatina kambario temperatūroje nestingsta, arba jos reikia daug ir tai užtrunka ilgai. Tai aš bandyčiau su uogienių cukrumi matyt. Arba galiu Tau atseikėti šaukštelį agaro prie progos :D
      O jau duonos ledų kaip užsinorėjau... neturiu ledų aparato tik, kitaip iškart varyčiau į virtuvę. Reiks pirkt, matyt, nes jau prisikaupė krūva ledų receptų.
      P.s. liko tų duonos trupinių man tai jie visiškas gėris. VISUR tinka - ant salotų, jogurto, miuslių, padažų... Ir dėl panko ilgai traškūs išlieka.

      Panaikinti