2012/04/04

Mano vizitinė kortelė - šokoladinis pyragas

Maždaug kartą metuose man paskambina brolis ir paklausia mano šokoladinio pyragao recepto. Siunčiau jį jam įvairiais formatais (skype, sms, meilu) į įvairiausias šalis, kur jis tuo metu buvo, bet kasmet jis niekaip to recepto neberanda:) Na, nesunku gi darkart viską papasakoti, o su broliu visuomet smagu pabendrauti:) Kai šiemet pasakiau, kad specialiai jam parašysiu receptą savo bloge, tai mano mylimiausias brolis nuoširdžiai nustebo, kad aš tokį turiu:)
Pyrago receptą parsivežiau iš Prancūzijos, nusirašiau iš šeimos, kurioje gyvenau, receptų sąsiuvinio:) Ilgai tai buvo mano firminis pyragas, kurį mielai kepiau, bet recepto nesakydavau. Paskui receptą duodavau, tiksliai tokį, kokį kažkada nusirašiau, bet nepasakydavau keleto smulkmenų ir patobulinimų, kuriuos atradau nuolatos kepdama šį pyragą:) Čia tikriausiai dažniausiai mano keptas pyragas, visuomet visų laukiamas ir mėgstamas. Šįkart receptas be jokių paslapčių, kepkite ir mėgaukitės:)



Maždaug 8 porcijų dydžio pyragui reikia:
200g juodo šokolado
4 kiaušinių
125g minkšto sviesto (kambario temperatūros)
180g cukraus
4 nubrauktų šaukštų miltų
poros šaukštų brendžio (galima pakeisti romu arba stipria kava)


  1. Orkaitę įkaitinau iki 200°C.
  2. Šokoladą ištirpdžiau karšto vandens vonelėje ir išmaišiau su brendžiu. 
  3. Įmaišiau kiaušinių trynius, sviestą, cukrų ir miltus.
  4. Atskirai išplakiau baltymus su žiupsneliu druskos ir atsargiai įmaišiau į šokolado masę.
  5. Galima kepti kaip didelį pyragą, bet aš kepiau mažus atskirus pyragėlius. Didelį pyragą reiktų kepti apie 30 minučių, pyragėliams pakako 20. Svarbu neperkepti pyrago, viduje jis turi likti labai drėgnas. 
  6. Atvėsusį pyragą ar pyragėlius išverčiam iš formos. Galima aptepti šokoladiniu glajumi - ištirpintu 100g šokolado sumaišytu su 20g sviesto arba grietinės.
Labai labai svarbu neperkepti pyrago, tuomet jis toks drėgnas ir minkštas. Ir man skanu, kai jis gerai atšalęs, todėl atvėsusį įdedu ir palaikau šaldytuve. Bet tokį pyragą galima valgyti ir karštą arba šiltą su ledais ar grietinėle.
Sknaus, Broliuk:) Kai kitąmet sugalvosi kepti pyragą, paskambink:)



6 komentarai:

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai tas broliukas yra pasižadėjęs šį pyragą iškepti jau prieš 4 metus tam tikra proga, todėl ir skambina kasmet :) Bet tik šiemet pagaliau pažadą ištesėjo....Bet ištesėjo, todėl tvirtinu - ŽIAURIAI skanus pyragas. Rekomenduoju visiems ir visoms ir dar kartą.

      Panaikinti
    2. Che che, geriau vėliau negu niekad:) Dar galiu papasakot vieną juokingą konsultacinio pokalbio momentą - Brolis klausia, ar galima kuo nors pakeisti kavą recepte, kad ir vaikams būtų galima valgyti tą pyragą. Tai žinoma, atsakau, keisk brendžiu:D Išties tas kiekis kavos ar brendžio yra toks nedidelis, kad vaikams tikrai galima valgyti šitą pyragą. Gal ne pats sveikiausias užkandis dėl cukraus ir riebalų kiekio, bet kartais palepinti mažuosius tikrai galima:)

      Panaikinti
  2. :))) vis tik padarė su kava :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Liepk kitąkart su brendžiu arba romu daryti - išgaruoja tas alkoholis bekepant, lieka tik puikus aromatas:)

      Panaikinti
  3. Atrodo išskirtinai, bet jei riektų kokių 1000 vnt., juk rankelės nukristų... :)

    AtsakytiPanaikinti