2013/11/29

Tortas draugams, draugų diena ir kavos draugas

Sveikinu visus draugus su tarptautine draugų diena:) Turiu gausią krūvą mylimų draugų. Sakoma, kad reikia kažkiek ten druskos suvalgyt su žmogum, kol jį išties pažįsti. Tai mano žmonių pažinimą tikriausia lengviau būtų išmatuoti pagal kartu išgertos kavos ir suvartoto šokolado kiekį:)
Kalbant apie kavą ir draugus - neseniai atradau Kavos draugą. Jau senokai nebeperkam kavos parduotuvėse, o užsakinėjame šviežiai skrudintą ir šviežiai maltą (nes vis dar neturiu kavos malūnėlio...) kavą internetu (yra net kelios tokios specializuotos internetinės parduotuvės). Nedrįsčiau pasivadinti kavos gurmane, nes dar labai mažai išmanau apie kavą. Bet labai tiksliai žinau kokią kavą mėgstu: vidutiniškai stiprią, nerūgščią ir mažai karčią. Labiausiai patinka latte su karšto pieno puta, bet tinka ir puodelyje plikyta kava su šaltu pienu, ypač kai keliauju ir negaliu pasiimti savo kavos aparato. Tokiai puodelyje plikytai kavai rekomenduoju kavą Brasil atitinka visus mano skonio reikalavimus. Beje, Kavos draugas savo puslapyje turi labai gerų patarimų, kaip išsirinkti Jums labiausiai tinkantį kavos aparatą (kai jau užsinorėsite latte, capuccino ar espresso:)
O prie kavos siūlau išsikepti labai šokoladinį tortą su šokoladiniu kremu, kurį vieną dieną kepiau draugams:

Labai dideliam 24 cm skersmens tortui reikia:
(skliausteliuose nurodau "protingą" produktų kiekį 18 cm skersmens tortui)
Biskvitui:
12 kiaušinių (8 kiaušinių)
330g cukraus (220g)
200g kukurūzų krakmolo (130g)
105g kakavos (70g)
3 šaukštų miltų (2 šaukštų)
1,5 šaukštelio kepimo miltelių (1 šaukštelio)
150g sviesto (100g)
sviesto formų tepimui

  1. Sviestą ištripinau ir palikau vėsti.
  2. Orkaitę įkaitinau iki 180 laipsnių. Sviestu ištepiau tris 24 cm formas. Jei turite tik vieną, formą, tai kepkite biskvitus vieną po kito. Galima iškepti ir du storesnius, paskui juos padalinti į 3 dalis. Bet man lengviau kepti tris ir kiekvieną dalinti į dvi dalis - tuomet sluoksniai būna vienodo storio).
  3. Kiaušinius su cukrumi išplakiau mikseriu iki purios baltos vientisos masės - tai užtruko apie septynias minutes, masė padidėjo 3-4 kartus. Geriau plakite ilgiau - nėra rizikos juos perplakti, svarbu, kad į tešlą pakliūtų kuo daugiau oro.
  4. Atskirame dubenyje sumaišiau krakmolą, miltus, kakavą, kepimo miltelius ir persijojus subėriau ant kiaušinių plakinio. Silikonine mentele išmaišiau viską iki vientisos masės (neturi likti sausų produktų gumuliukų).
  5. Galiausiai įmaišiau atvėsusį tirpintą sviestą ir tešlą padalinau į tris formas.
  6. Kepiau apie 30 min. Praėjus maždaug 15 minučių, sukeičiau kepimo skardas. 
  7. Kai biskvitai iškepė (tikrinau mediniu pagaliuku), išverčiau juos ant grotelių ir palikau atvėsti. Kai biskvitai visiškai atvėso, perpjoviau juos pusiau - taip gavau 6 sluoksnius.
Šokoladiniam kremui reikia:
(skliausteliuose norma mažesniam tortui)
600g kambario temperatūros sviesto (400g)
600g geros kokybės šokolado (mašiau juodą ir pienišką) (400g)
900g grietinėlės (600g)
3 šaukštų miltelinio cukraus (2 šaukštų)
riešutų šokolade papuošimui
  1. Vandens garų vonelėje ištirpdžiau šokoladą ir palikau jį atvėsti iki kambario temperatūros.
  2. Iš šaldytuvo išėmiau grietinėlę, kad ji šiek tiek sušiltų.
  3. Sviestą išplakiau mikseriu iki purumo. Vėlgi, nepagailėkite tam jėgų ir laiko - kremas bus puresnis. Vis plakdama palaipsniui supyliau atvėsusį tirpdytą šokoladą, viską išplakiau iki vientisos masės.
  4. Atskirame dubenyje išplakiau grietinėlę su mileliniu cukrumi iki kol pradėjo formuotis aiškios formos neturintys kauburėliai. Grietinėlė ne visai šalta, todėl gali gana greit susiplakti į sviestą. Todėl atidžiai stebėkite - kai tik ji sutirštėja - plakti pakanka.
  5. Grietinėlę atsargiai įmaišiau į sviestožšokolado masę. Jei grietinėlė bus labai šalta, sumaišius su šokoladiniu sviestu gali pradėti atsiskirti pasukos - man taip nutiko pirmąkart. Tai labai greit viską sumaišiau (kuo daugiau maišysit, tuo daugiau pasukų išsiskirs). Pasukų išsiskyrė nedaug ir jos visos sėkmingai susigėrė į biskvitą:)
  6. Ant tortinės padėjau pirmą biskvito sluoksnį ir užtepiau kremo sluoksnį. Ir taip toliau, kol sunaudojau visus šešis biskvitos sluoksnius. Šonus aptepiau kremu, išlyginau viršų ir papuošiau reišutais šokolade. Tortą dviems valandoms padėjau į šaldytuvą.



Originaliame recepte siūloma nelaikyti torto šaldytuve ilgai, arba išimti jį porą valandų prieš vartojimą, kad kremas nebūtų kietas. Mums tai visai patiko tas kietesnis kremas:) Net po nakties šaldytuve, pusrytinis gabalėlis su visiškai kietu kremu buvo puikus. Tortas labai nuodėmingas - labai šokoladinis, labai riebus, bet labai skanus:) Jis toks aukštas aukštas gaunasi, darant 18 cm skermens dar aukštesnis atrodo - pastaruoju metu man labai gražu tokie aukštaūgiai. Tiesa, pjaustyti juos nebaisiai patogu ir tikrai reikia ne tik peilio, bet ir mentelės:)
Viršų kitą kartą puošiau didesniu riešutų šokolade kiekiu - takart tiesiog neturėjau daugiau. Atrodė gražiau, o ir vaikams daugiau džiaugsmo buvo - nes toks šokoladinis riešutas nuo torto yra maždaug septynis kartus skanesnis už tokį patį šokoladinį riešutą iš saldaininės (taip byloja mažųjų Kiauniukų išmintis).
Linkiu, kad visi turėtumėte tiek draugų, kad pajėgtumėte per kartą įveikti tokius monstriško dydžio tortus (mažučiai pusrytiniai gabalėliai kiekvienam įskaičiuoti:)

2 komentarai:

  1. kad reikia 600 g šokolado, tai tikrai geras daiktas

    AtsakytiPanaikinti
  2. MMmm atrodo puikiai! Visai neseniai nusipirkom kavos aparatą, kuris tinka maltai ir su pupelėm, tai per gan trumpą laiką atradau savo mėgstamiausią- stiprią, nerūgščią ir be cukraus, bet su saldumynu šalia. Jūsiškis tortas keliauja tiesiai į sąrašą:)

    AtsakytiPanaikinti