2013/11/20

Lašiša ryšulėlyje su brokolių kuskusu

Na štai, po penkerių metų pertraukos pradėjau dirbti. Dar neketinau, nes mano Kiauniukai dar tokie maži, bet pasitaikė labai puiki proga - galiu dirbti iš namų ir darbas susijęs su rašymu (man labai patinka rašyti, jei ką:) Negalėjau atsisakyti! Bet dabar, kol dar neįsivažiavau, sunku rasti laiko viskam, kai kurie mano pomėgiai nukenčia. Tikiuosi, kad laikinai:)
Grįžtant prie reikalo - turiu krūvelę neaprašytų receptų. Vienas labai puikus - apie lašišą, cukinijas, brokolius ir kuskusą - vien tik geri dalykai. Lašišą ruošiau en papillote - t.y. su visokiais priedais suvyniotą į kepimo popieriaus ryšulėlius.

4 asmenims reikia:
4 x 150g lašišos filė be odos
1 mažos cukinijos
2 svarainių (arba 1 citrinos)
ryšulėlio petražolių
ryšulėlio baziliko
50g kambario temperatūros sviesto
druskos, pipirų

  1. Orkaitę įkaitinau iki 180 laipsnių.
  2. Pirmiausia pasiruošiau žalią sviestą: petražoles su baziliku smulkiai sukapojau ir sumaišiau su sviestu, šviežiai maltais pipirais bei žiupsneliu druskos. Tai dariau nedidelio virtuvinio kombaino pagalba, bet jis tikrai nebūtinas.
  3. Kepimo popierių sukarpiau dideliais kvadratais. Suklojus du popieriaus lapus, ant centro paskleidžiau šaukštelį žalio sviesto, ant jo dėjau druska iš abiejų pusių pabarstytą lašišos gabalėlį. Ant lašišos paskirsčiau šaukštelį tarkuoto svarainio ir dar šaukštelį žalio sviesto. Ant jo išdėliojau plonai pjaustytus cukinijos skritinėlius. Kitąkart sviestą dėsiu ne ant žuvies, o ant cukinijos - kad jos gabalėliai prisigertų daugiau žolelių ir sviesto skonio. Žuviai pakaktų ir žalio sviesto apačioje.
  4. Viską suvyniojau, ryšulėlį įdėjau į kepimo indą. Veiksmą pakartojau dar tris kartus:) Galima pakelti popieriaus kraštus ir surišti juos virvele (kaip dovanėlę) arba tiesiog sandariai suvynioti žuvį į popierių.
  5. Kepiau 20 minučių. Prieš patiekdama žuvį išvyniojau.
Kol lašiša kepė, paruošiau brokolių kuskusą, kurio receptą nužiūrėjau Top Chef laidoje.

4 porcijoms reikia:
nedidelės brokolio galvos
1 svogūno
1 skiltelės česnako
2 puodelių smulkaus kuskuso
2 puodelių vištienos sultinio
1 citrinos žievelės
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  1. Nupjausčiau brokolio žedelius, tik pačias viršūnes (galima nutarkuoti stambia tarka).
  2. Svogūną ir česnaką labai smulkiai supjausčiau ir pakepiau ant aliejaus iki kol suminkštėjo. Supyliau sultinį ir paviriau apie 5 minutes.
  3. Karščiui atspariame dubenyje sumaišiau kuskusą su brokoliais ir nutarkuota citrinos žievele. Užpyliau verdančiu sultiniu, išmaišiau, sandariai uždariau ir palikau penkioms minutėms.
  4. Atidarius dangtį "sušiaušiau" kuskusą ir iškart patiekiau su lašiša.
Labai mėgstu kuskusą visokiomis formomis - smulkų, perlinį, karštą, šaltą, paprasčiausiai virtą su vandeniu ir druska ar su visokiais priedais. Dar nepapasakojau visų savo mėgstamų variantų (pvz., su pievagrybiais ir džiovintomis spanguolėmis), o dar kiek neišbandytų laukia. Ir mažieji Kiauniukai tokie pat kuskuso fanai. Mažiausias Kiauniukas, dar neturintis dviejų metų, jau moka pasakyti "kūskūs":)
Lašiša su žolėm ir cukinija skanu - kaipgi kitaip. Labai skanu man čia buvo svarainis - gaila, kad jų sezonas toks trumpas. Bet kol jų būna, beveik visur naudoju svarainius vietoj citrinos.
Skanaus:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą