2013/07/04

Avižiniai šokoladiniai sausainiai su ožkos sūriu

Pastaruoju metu labai pamėgau derinį sūru-saldu. Kepiau šokoladinį tortą su sūdyta karamele  - puikus. Druska sustiprina ir išryškina šokolado skonį. Reiks tą tortą iškept darkart - gal tuomet spėsiu nufotografuoti ir pasidalinti su Jumis:)
Tad kai šaldytuve aptikau minkšto ožkos sūrio, kurio galiojimas buvo besibaigiąs, iškart pagalvojau, kad reikia jį suporuoti su juodu šokoladu. Paprastai šokolado nevalgau, nebent mažutėlį gabalaitį kuo juodesnio. Bet gaminant man šokoldas tinka beveik visur, ir ne tik desertams. Panaršius internete ir greitai nesuradus nieko tinkamo sukonstravau va tokius sausainius iš produktų, kuriuos turėjau:

2 skardoms sausainių prireikė:
200g miltų
130g avižinių dribsnių
100g cukraus
100g rudo cukraus
1 kiaušinio
120g sviesto
200g minkšto ožkos sūrio
0,5 šaukštelio druskos
0,5 šaukštelio cinamono
1 nubraukto šaukštelio kepimo miltelių
200g juodo šokolado

  1. Orkaitę įkaitinau iki 180 laipsnių.
  2. Kiaušinį išsukau su cukrumis iki purumo. Sudėjau kambario temperatūros sviestą, druską ir gerai išmaišiau.
  3. Atskirame dubenyje sumaišiau ir persijojau miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Subėriau juos į sviesto-kiaušinio mišinį ir gerai išmaišiau. Subėriau avižinius dribsnius - tešla šitoje vietoje jau tiršta, galima minkyti rankomis, bet aš viską išmaišiau silikonine mentele.
  4. Galiausiai sudėjau kapotą šokoladą ir iki trupinių susmulkintą sūrį.
  5. Graikiško riešuto dydžio tešlos gabalėlius suvoliojau į rutuliuką ir suplojau iki 0,5-1cm dydžio blynelių. Kepiau apie 15 minučių, kol sausainiai gražiai apskrudo.
Sausainius skardoje galima sudėti gan arti vienas kito, nes dėl tešlos tirštumo jie neišsileidžia ir beveik išlaiko pradinę formą. Ir iškyla tik vos vos - nes kepimo miltelių nedaug. Bet norėjosi tokių kietesnių avižinių sausainių (jie nekieti kąsti, bet ir ne minkšti kaip bandelės). Atkreipkite dėmesį, kad cukraus nedaug ir sausainiai nelabai saldūs (juodas šokoladas suteikia nedaug saldumo), bet labai geri. Jei mėstate saldžiau, dėkite po 150g abiejų rūšių cukraus. Labai stiprus šokolado skonis, aš iškart daugiau dviejų sausainių nesuvalgau. 
Net nesiūliau sausainių savo Kiauniukams, nes galvojau, kad per daug intensyvus skonis, reikia daug kramtyti, sūris priduoda subtilų sūrų prieskonį - vienžo, sausainiai suaugusiems. Bet mažieji juos užmatė ir paprašė paragauti. Ir vėl mane nustebino mano mažieji gurmanai - suvalgė po tris sausainius pavakariams - būtų valgę dar, bet nebedaviau:))) Sakė, kad labai skanu. Tiesa, leliukas Kiauniukas su nedaug dantų sukramtė tik pusantro, bet buvo labai patenkintas.
Ponas Kiaunėnas pavaišino savo bendradarbius -tai nė vienas neatspėjo, kad sausainiuose esama sūrio. Bet įvertino puikiai. Siūlau pamėginti, jei labai mėgstate šokoladą. Arba sūrį. Arba šiaip norisi ko nors skaniai keisto.
Dar apie sūru-saldu. "Karūna" neseniai išleido du naujų skonių derinius: 
Labai laukiau šios naujienos (jau minėjau, kad esu tiesiog apsėsta šio derinio pastaruoju metu). Ir labai apsidžiaugiau gavusi saldžią dovaną iš "Karūnos". Bet skonis mane nuvylė, labiausiai dėl to, kad sūdyti migdolai ir traškučiai derinami su pieniniu šokoladu. Apskritai nelabai mėgstu pieninio šokolado (tikriausiai čia bėda) ir čia jo saldumas užgožia sūriuosius ingredientus. Ir migdolai, ir traškučiai suteikia šokoladams įdomesnę tekstūrą, smagu kramtyti traškius gabalėlius. Bet man per saldu, trūksta šokolado kartumo, kuris būdingas juodajam šokoladui ir kurį druska taip smagiai pabrėžia.
Tuo tarpu Ponas Kiaunėnas labai pamėgo šiuos šokoladus. Jam skonio pusiausvyra pasirodė puiki. Ką gi, kiek žmonių, tiek nuomonių, tiek skirtingų skonių.
Skanaus!





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą