2011/12/20

Avižinis kisielius su spanguolių padažu Kūčių stalui

Kai galvoju apie Kūčias, visuomet prisimenu savo Močiutės avižinį kisielių. Turiu prisipažinti, kad net skonio dorai nepamenu, žinau tik, kad būdavo labai skanus, dar skanesnis kitą dieną pašildytas ant keptuvės ir tik Močiutė mokėjo jį ruošti. Taip ir neišmokau ruošti to kisieliaus, kaip ir nespėjau paklausti daugelio dalykų. Bet jaučiu jam didelę nostalgiją. Ir štai vartydama labai puikų internetinį maisto blogerių žurnalą °C aptikau avižinio kisieliaus receptą. Šis kisielius tikrai kitoks nei tas, kurį valgiau vaikystėje - pirmiausia jis saldus. Bet tai buvo pirmasis mano aptiktas avižinio kisieliaus receptas, tad pabandžiau:

10 didelių arba 20 mažų porcijų prireikė :
Kisieliui:
400 g avižinių dribsnių
2,5 l vandens
riekelės ruginės duonos (natūralaus raugo) 

2 šaukštų cukraus
žiupsnelio druskos

Spanguolių padažui:
1 stiklinės šviežių spanguolių

0,5 stiklinės cukraus 
(spanguolių pamiršau nusipirkti, tai šįkart patiekiau su aviečių uogienę, bet Kūčioms būtinai nusipirksiu spanguolių)
Papuošimui:
šaukštas aguonų

  1. Avižinius dribsnius užpyliau 1,5l vandens, įdėjau duonos riekelę, uždengiau ir palikau parai kampelyje toliau nuo skersvėjų.
  2. Po paros išėmiau duoną o dribsnius perkošiau per smulkų rėtį. Ant tirščių užpyliau litrą vandens, išmaišiau ir darkart perkošiau. Tirščius išmečiau, o nuo abiejų košimų susidariusį skystį supyliau į puodą.
  3. Sudėjau druską ir cukrų ir nuolat maišydama užkaitinau kisielių iki virimo. Tuomet dar paviriau apie 5 minutes, kol kisielius sutirštėjo.
  4. Kisielių supilsčiau į silikonines keksiukų formas, atvėsinau ir atšaldžiau šaldytuve.
  5. Išverčiau kisielių iš formelių, apibarsčiau aguonomis ir patiekiau su uogiene.
Labai skanu ir gaivu. Bus puikus atsigavimas po silkių:) Labai švelnaus skonio - na bet avižas aš ir šiaip labai mėgstu. Saldžiarūgštė uogienė puikiai papildo gaivų kisielių. Originaliame recepte nurodoma, kad produktų kiekio užtenka 6 porcijoms, bet tos porcijos tuomet gaunasi laaabai jau didelės. Per Kūčias šiemet pas mus bus 11 suaugusių ir keturi vaikai, tad manau, šito kisieliaus kiekio kaip tik pakaks:)
Beje, vaikams kisielius irgi labai patiko.

5 komentarai:

  1. Džiaugiuosi, kad avižų kisielius patiko, o ir tirštas toks gavosi. Mano vaikai irgi jį valgė apsilaižydami :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai puikus receptas, ačiū! Ir aprašymas labai išsamus ir aiškus - jau dariau kelis kartus, visąlaik gavosi puikus, sustingęs:) Galvoju vasarą paruošti jį su kokiomis šviežiomis uogomis.
      Dabar galvoju - kaži kaip be interneto ir puikiųjų maisto blogerių reiktų rasti tokių įdomių receptų? ;)

      Panaikinti
  2. Anonimiškas4/10/2013

    Bandžiau kisielių virti du kartus, pirmąjį viską dariau pagal receptą - gavosi skystas gėrimas, visiškai nesustingo...
    Antrą kartą rauginau ilgėliau, sumažinau vandens kiekį 0,5l. gavosi kiek tirštesnis, bet vistiek geriamas, jokio panašumo į jūsų nuotraukas... Avižas naudojau Happy Familly, normalias, ne greito ruošimo, nesuprantu, kas čia ne taip, pasidairiau kitų receptų, tai lygtais, kad vandens žymiai mažiau reikia tokiam kiekiui avižų, apie 1 l. kisieliaus ruošinio reikia virti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pasižiūrėjau originalų receptą - tikrai ten vandens 1,5 litro nurodyta. Kitą dieną nukošus avižas vandens reikia papildyti tik tiek, kad nukošto skysčio būtų vienas litras.
      Tai va, privėliau klaidų recepte, ačiū, kad pastebėjote:)
      P.s. turiu pasakyti, kad aš kisielių viriau pagal tą savo klaidingąją versiją ir kisielius sustingo. Na nebuvo jis kietas kietas, bet formą laikė. Gal paviriau ilgiau? Nes turi pradėt tirštėt dar verdant. Avižas tai naudojau greito paruošimo (na tas, kur 5 minutes pavirt reikia). Senokai viriau, reiks pabandyt dabar darkart - gal tikrai blogai užrašiau ir nepamenu...

      Panaikinti
  3. Anonimiškas4/12/2013

    "Kitą dieną nukošus avižas vandens reikia papildyti tik tiek, kad nukošto skysčio būtų vienas litras"

    Tai čia turbūt ir yra esminė klaida, kad nuo abiejų nupilimų turi gautis tik 1l. skysčio, o pagal jūsų receptą gaunasi daug daugiau, na, nieko, bandysiu trečiąjį kartą, tikiuos, kad pagaliau pasiseks...

    AtsakytiPanaikinti