2011/12/22

Imbieriniai žmogeliukai - kalėdiniai meduoliai

Jau truputį kaip ir vėloka pasakot apie kalėdinius meduolius - visos šeimininkės jau tikriausiai išsikepusios juos:) Aš irgi jau senokai juos nulipdžiau, tik vis nepasipasakojau. Šiemet daug jų kepiau - mažiesiems Kiauniukams į darželį prie dovanėlių nutarėm prikabinti po žmogeliuką, kad linksmiau būtų. Tai vaikų per abi grupes beveik 40, o dar ir namams meduolių juk reikia:)
Kiekvienais metais kepu tuos meduolius, tik vis kažkaip nepasižymiu pagal kurį konkrečiai receptą, tai kasmet tenka ieškot iš naujo. Kad taip nebenutiktų rašau šitą kiek vėluojantį pranešimą:) Šiemet kepiau pagal puikaus blogo Mano virtuvė receptą - meduoliai gavosi tikrai labai skanūs ir tešla lengvai kočiojama. Taigi:
Vienai normai (išvis kepiau 3:) reikia:
100g kambario temperatūros sviesto
100g rudo cukraus
150g auksaspalvio sirupo arba medaus
1 kiaušinio
400g persijotų miltų
žiupsnio druskos
1 šaukštelio kepimo miltelių
2 šaukštelių malto imbiero
1 šaukštelio cinamono
1 šaukštelio maltų gvazdikėlių

Glajui:
apie 200g cukraus pudros
1 kiaušinio baltymo
truputis citrinos sulčių arba citrinos rūgšties
  1. Sviestą sukau su cukrumi kol masė truputį pabalo, bet cukrus dar nebuvo ištirpęs. Tai užtruko kelias minutes. Tuomet sudėjau kiaušinį ir cukraus sirupą (parduotuvėse yra pirkti Dansukker arba galima naudoti klevų sirupą, medų, galiausiai galima išsivirti sirupą pačiai). Viską gerai išmaišiau.
  2. Į kitą dubenį persijojau miltus, sudėjau kepimo miltelius, druską ir visus prieskonius. Viską truputį sumaišiau ir sudėjau į sviesto masę. Išminkiau visą reikalą į minkštą vienalytę tešlą, uždengiau ją dubenyje sandariu dangčiu (galima vynioti į maistinę plėvelę) ir palikau pasiilsėti šaldytuve 30 minučių.
  3. Orkaitę įkaitinau iki 180°C.
  4. Plonai iškočiojaujau tešlą (maždaug 3mm storio), išspaudžiau norimos formos sausainius ir kepiau juos orkaitėje 10-12 minučių. Kepimo laikas priklauso nuo sausainių storio. Svarbu, kad jie išliktų auksaspalviai ir neapskrustų, nes perkepę sausainiai pasidaro kartoki.
  5. Kai sausainiai atvėso, puošiau juos glajumi. Kiaušinio baltymą sumaišiau su cukraus pudra ir citrinos rūgštimi. Cukraus pudros reikia tiek, kad gautųsi truputį tirštesnė už grietinę masė. Čia svarbu keli dalykai - glajų reikia maišyti mediniu šaukštu arba mentele, jokiais būdais ne plakimo šluotele ir ne mikseriu, kad maišant patektų kuo mažiau oro. Ir nemaišyti ilgai - pakanka, kad ingredientai susijungtų į vienalytę masę. Jei į glajų patenka daugiau oro, tai jis išlieka skanus ir gražus, bet būna labai trapus ir tai labai apsunkina transportavimą:) Glajų supyliau į konditerinį maišelį ir puošiau žmogeliukus. Akis ir sagas dariau iš pieniško šokolado su grietinėle.
Labai skanūs meduoliai. Iškočiojus juos storiau ir neperkepus jie būna tokie minkšti, jei norisi traškesnių - reikia kočiot ploniau. Labai teisingas prieskonių kiekis - man asmeniškai patinka ir aštresni, bet šie buvo skirti vaikams. Vaikams žmogeliukai labai patiko - buvo iškart suvalgyti, o tai tikriausiai geriausias įvertinimas:)  Dar vienas momentėlis - žinot, kai su formelėmis išpjaustai tešlą, lieka jos likučiai. Juos surenki ir paskui perkočioji ir vėl pjaustai. Ir vėl lieka likučių. Kadangi kiekvienąkart reikia pabarstyti tešlą miltais, kad neliptų prie kočėlo, tai galiausiai tie tešlos likučiai, perėję keletą kočiojimo-pjaustymo ciklų, prisigeria daugiau miltų ir tampa ne tokie skanūs. Tai aš šįkart visus likučius suminkiau ir suvoliojau į nestorą dešrytę bei supjausčiau juos maždaug 4mm storio skrituliukais. Juos dar padailinau pirštais ir iškepiau krūvą mažų gražių vieno kąsnio meduolikų - jie man patys skaniausi:)
O kaip meduolius kepate Jūs?

9 komentarai:

  1. Pagaliau judesiukas pas tave :) O mes meduolių nei šiemet, nei pernai nekepėme... :( Tiesa, mano korifėjiniai yra pagal močiutės receptą, kuriems tešla minkoma prieš mėnesį (!) ir dedama į kamerą iki kepimo. Meduoliai išeidavo laaabai tamsūs ir laaabai kieti, gana kartūs, bet ir glazūros negailėdavome. Šis receptas suformavo mano supratimą apie Kalėdinius MEDUOLIUS. Deja, kol kas dėl laiko stokos jo dar nė karto neįgyvendinau - gal bijau, kad nepavyks pranokti savo močiutės... :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas12/07/2014

    O kiek jų išeina maždaug?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Priklauso nuo meduolių storio ir dydžio. Man išeina apie 20 didelių meduolių.

      Panaikinti
  3. Labai ačiū už šį receptą, kepiau pernai, kepsiu ir šiemet, tiek pagyrų sulaukiau.... Žodžiu neliko nei vieno abejingo šiems meduoliukams ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dalia, kaip smagu skaityti! Mano namuos tai irgi labai mėgstami meduoliai, vaikai visus metus jų laukia

      Panaikinti
  4. puikus receptas :)
    as dariau is dvieju normu, tai manau, kad penkiu asmenu seimai per akis :)
    dariau su skylem, kad iseitu akabinti ant egles ir siaip kur nors, skyle dariau su tusinuko kamsteliu, paskui su peilio galu isemiau ta mazyti teslos apskritimuka :)

    kai jau liko kruva teslos likuciu, ir jie buvo labai silti nuo kociojimo, tai sudejau juos i saldymo kamera, tada kociojau ir visai nereikejo miltu.

    is tu paskutiniu likuciu, kur jau atsibosta daryt grazius sausainius, pridariau rutuliuku ir su vaiku plastilino formeles ispaudziau zvaigzdutes mazytes.

    zodziu, smagiai pazaidiziau, pusantru metu maze jau prikirto sausainiu ir reikalauja dar :)

    aciu uz recepta ir graziu svenciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas12/20/2015

    Ko pridejau per daug, kad tesla trupa? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galbūt miltų? Gal kiaušinis mažas? Arba sviestas nelabai minkštas buvo? Pabandyčiau dar paminkyti. O kad trupa nieko baisaus- pašaldyta tešla trapesnė pasidaro. suspauskite į gumulą ir kočiokite, viskas bus gerai su sausainiais:)

      Panaikinti