2011/12/21

Beveik krokembušas (croquembouche) darželio Kalėdoms

Šią savaitę Panelės Kiaunytės darželyje šventėme Kalėdas. Mūsų pirma darželio šventė su Kalėdų seneliu, karnavaliniais kostiumais ir dovanėlėmis:) Tai mes tikriausiai džiaugėmės ne mažiau nei mūsų mažoji. Beje, šiemet ji buvo voverytė. Labai graži voverytė:

 Šventei vaikams paruošiau plikytų pyragaičių kalną. Toks labai panašus reikalas Prancūzijoje vadinamas krokembušu ir ruošiamas dažniausiai vestuvėms. Tik plikyti pyragaičiai įdaromi konditeriniu kremu ir sulipinami karamele. Kadangi desertą ruošiau vaikams, pyragėlius įdariau varškės-grietinėlės kremu o sulipdžiau šokoladu:

54 pyragėlių bokštui + 16 atsarginių pyragėlių sunaudojau:
200 ml pieno
160 ml vandens
šaukštelį smulkios druskos
2 šaukštelius cukraus
150 g sviesto
200 g miltų
6 kiaušinius

Kremui:
400g riebios grietinėlės
400g  Vilkyškių pieninės varškės kepiniams (ricottos)
60g cukraus pudros
1 laimo sulčių
Šokoladiniam glajui:
150g šokolado (šįkart pieniško)
150g riebios grietinėlės

  1. Iškepiau 60 plikytų pyragėlių. Receptas čia.
  2. Paruošiau kremą įdarui: standžiai išplakiau atšaldytą grietinėlę, tuomet plakdama po truputį subėriau cukraus pudrą. Tada įmaišiau varškę ir laimo sultis. Paragavau, ar teisingas saldumo/rūgštumo santykis. 
  3. Įdarą konditerinio maišelio ir smailaus antgalio pagalba įšvirkščiau į kiekvieną pyragėlį.
  4. Šokoladą ištirpinau karšto vandens vonelėje ir sumaišiau su grietinėle. Kai glajus pravėso, supyliau jį į konditerinį švirkštą ir pradėjau lipdyti bokštą. Kiekvieno pyragėlio apačią patepiau trupučiu glajaus ir išdėliojau pyragėlių sluoksnį ant lėkštės. plonomis linijomis papuošiau pyragėlių paviršių ir tuomet dėliojau antrą patepliotų pyragėlių sluoksnį. Ir taip toliau, kol sudėjau tiek pyragėlių, kiek norėjosi.
Iš atsarginių pyragėlių sulipdžiau mažą bokštelį auklėtojoms - jos šventei tikrai labai pasiruošė, tai mažiausia, ką galėjau padaryti dėl jų:)
Pyragėliai atrodė labai puošniai ir buvo išties skanūs. Tiesą sakant, tai ne pirmas mano krokembušo bandymas:) Nelabai seniai dariau tokį mamai į darbą, tik įdariau konditeriniu kremu. Irgi labai skanu. Pirmąkart bokštelis neišėjo toks gražus, nes pyragėlius padariau didokus ir naudojau per daug šokoladinio glajaus - jie sunkiai atsiskyrė vienas nuo kito, mama sakė, kad teko peiliu pjaustyti. Žinoma, buvo skanu, bet šįkart viskas pavyko geriau - bokštas laikėsi pakankamai tvirtai, bet pyragėliai lengvai atsidalino. Man atrodo, kad vaikams labai patiko:) Sakė, kad panašu į kalėdinę eglutę, o galiausiai nusprendėm kad čia voverytės riešutėliai:))))



1 komentaras: