2011/10/19

Morengai su sviestiniu kremu

Šiek tiek tylos po aktyvios praėjusios savitės:) Ne todėl, kad negaminau, bet kad nebuvo kada pasipasakoti. Šiandien mano mažasis Kiauniukas pirmąkart ėjo į darželį. Visai dar mažas tas mano Kiauniukas - metai devyni mėnesiai ir dvylika dienų - visiškas kleckutis. Tai labai ruošiausi (labiausia morališkai:) Auklėtoja sakė, kad pirmą pusvalandį mažylis verkė ir veržėsi prie durų, bet paskui nusiramino ir gražiai žaidė su vaikais. Dar kažką labai pasakojo:) Kai atėjau po valandos, tai su didžiule šypsena puolė man į glėbį. Kai auklėtoja paklausė, ar ateis rytoj tai sakė taip:) Žiūrėsim, kaip seksis ryt - paliksiu porai valandų.
Na bet grįžkime prie virtuvės reikalų. Savaitgalį svečiavomės pas pono Kiaunėno seserį. Čia dar labai noriu pasisakyti apie lietuvių kalbą - žinote, kaip vadinama vyro sesuo? Moša. Na labai negražiai man skamba. Aš jai brolienė (va kaip gražu), o ji man moša. Liežuvis man neapsiverčia, tiksliau ranka nekyla spausdinti tokį vardą, kad ir kaip mėgstu tikslumą:)
Taigi, pono Kiaunėno sesuo (mano moša) labai mėgsta morengus. Norėjau pradžiuginti artimus žmones ir kaip tik turėjau nuo kitų patiekalų atlikusių kiaušinio baltymų, štai dar vienas būdas juos panaudoti:

20 nemažų bokštelių pagaminti sunaudojau:
4 kiaušinio baltymus
200g cukraus
(vienam normalaus dydžio baltymui reikia 50g cukraus)


kremui reikia:
250ml pieno
100g minkšto sviesto
100g cukraus
2 nekupini šaukštai krakmolo (galima naudoti ir miltus)
pusės vanilės ankšties


papuošimui
smulkintų graikiškų ir/arba karijų riešutų
  1. Baltymus išplakiau iki standumo. Galima plakti rankomis, yra žmonių, tikinčių, kad tik plakant rankomis galima iškepti gerus morengus. Žinoma, galima, bet mano rankos ne itin raumeningos ir man labai patinka buitinė technika. Tad aš plakiau mikseriu:) Kai baltymai standžiai susiplakė, nenustodama plakti po truputį subėriau visą cukrų. Svarbu cukrų pilti jau į išplaktus baltymus ir po truputį, nes kitu atveju cukrus nusės ant dugno (nes jis sunkesnis) ir gerai neišsiplaks. Kai jau subėriau visą cukrų, paplakiau dar porą minučių.Morengų masę sudėjau į konditerinį švirkštą ir padariau 20 bokštelių. Mažesni ir žemesni gal gražiau atrodytų, bet tikriems smaližiams tinka tokie didesni:) Morengus formavau ant savo mėgstamų TW silikoninių padėkliukų, bet galima naudoti ir paprastą sviestinį popierių.
  2. Orkaitę įkaitinau iki 100° C ir kepiau, tiksliau džiovinau morengus 1 val 50 min, kol jie iš išorės sukietėjo, bet viduj liko minkšti. Jei norėtumėt visiškai kietų, džiovinkite ilgiau. Laikas priklauso ir nuo morengų dydžio. Kaip patikrinti? Aš patikrinu morengo apačią - kai ji jau kieta ir visą morengą galima atkelti nuo padėkliuko - morengai iškepę.
  3. Atvėsusius morengus galima sulipdyti kremo pagalba, bet pirmiausia reikia jį paruošti:) Krakmolą išmaišiau pusėje šalto pieno. Likusią pieno dalį užvirinau su vanilės ankštimi. Nuolat maišydama į verdantį pieną supyliau pieno-krakmolo mišinį ir paviriau minutę. Tada šitą vanilinį pienišką kiesielių atvėsinau iki kambario temperatūros.
  4. Kambario temperatūros sviestą išsukau su cukrumi - reikia gerai išsukti, kad cukrus ištirptų - čia vėl labai pagelbėjo mikseris:) Iš pieno-vanilės kisieliaus išgriebiau vanilės ankštį ir įmaišiau jį į sviestą. Kremas paruoštas:) Labai svarbu, kad pienas atvėstų, kitaip sviestas ištirps.
  5. Du morengus sulipdžiau su kremu, šonus apvoliojau riešutuose.
 Ponas Kiaunėnas morengų nemėgsta, bet šituos valgo pasigardžiuodamas:) Kiauniukai labiau mėgsta morengus be kremo, tai su jais dar paprasčiau. Išties nesunkiai pagaminamas desertas, tik reikia gerai susiplanuoti laiką. Darbo nedaug, bet reikia beveik visos dienos jiems pagaminti:) Tokie morengai gali pasovėti šaldytuve porą dienų (nes kremas be kiaušinio), riebus sviestinis kremas nedrėkina morengo (kaip pavyzdžiui plakta grietinėlė). Būtinai pabandykite, ypač kai turite nepanaudotų kiaušinio baltymų. Skanaus!
P.s. Pono Kiaunėno sesuo paruošė neįtikėtinai skanų žuvies troškinį. Recepto neklausiau, kitąkart geriau vėl prisiprašysiu į svečius:)

2 komentarai:

  1. oo, be kremo manau mum visai tiks.
    o kiek maždaug minučių plakami baltymai kol sustandėja?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Niekada nematavau, bet gana greitai - per 3-5 minutes. Jei baltymų daugiau, tai ilgiau plakasi tada. Aš tai plaku tol, kol pavertus dubenį baltymai nė kiek nejuda:)Beje, lengviau ir geriau susiplaka šalti baltymai. Dar išplakus su cukrum galima įmaišyti maltų migdolų ir formuoti nedidelius kauburėlius - gausis migdoliniai sausainiai.

    AtsakytiPanaikinti