Su žaliomis daržovėmis bėdų nėra - salotos visuomet skanu, o pakeitus padažą ir vieną kitą ingredientą patiekalas pasikeičia neatpažįstamai. Kiek sunkiau, kai sugalvoju, kad reikia paįvairinti karštus garnyrus. Na bet čia į pagalbą ateina protingos knygos. Šįkart vėl pasiskaičiau savo mėgstamą virtuvės enciklopediją Petit Larousse de la cuisine. Ir prie pašildyto užsilikusio upėtakio patiekiau:
KALAFIORŲ APKEPAS
4 asmenims:
1 kalafioras
50g tarkuoto sūrio (turėjau ementalio)
druskos, pipirų
Mornė padažui:
20g sviesto
20g miltų
250ml pieno
druskos, pipirų, muskato riešuto
1 trynys
1 šaukštas grietinės
40g tarkuoto sūrio
- Paruošiau kalafiorą. Šįkart tiksliai laikiausi prancūzų šefų nurodymų: kalafiorą supjausčiau mažomis šakelėmis ir pamerkiau į šaltą vandnį su actu. palaikiau 10min. ir paskui gerai nuskalavau. Tuomet nuplikiau šakeles verdančiu vandeniu ir palaikiau 2 minutes - kitaip tariant blanširavau. Ir galiausiai išviriau kalafiorą pasūdytame vandenyje - viriau 15 min. Leidau šakelėms gerai nusivarvėti.
- Orkaitę įkaitinau iki 250° C.
- Pagaminau Mornė padažą: svieste pakepinau miltus ir palaipsniui, nuolat maišydama supyliau pieną ir maišiau, kol padažas užvirė. Pasūdžiau, įbėriau pipirų ir muskato riešuto. Nukėliau puodą nuo ugnies. Trynį sumaišiau su grietine ir šį mišinį supyliau į padažą nuolat maišydama. Sudėjau sūrį ir maišiau kol šis visiškai ištirpo. Paragavau, ar užtenka druskos.
- Kepimo inde išdėliojau kalafioro šakeles ir apliejau jas padažu. Ant viršaus užbarsčiau tarkuotą sūrį.
- Kepiau apie 20 min., kol sūris gražiai apskrudo.
Seilytė nutįso... :)~~~~
AtsakytiPanaikintilabai skanu buvo, prasiau dobavkes :)
AtsakytiPanaikintinu pašlo pajechalo :) vos spėjam skaityti, ką jau sakyti apie išbandymą rceptų. kalafiorų apkepo tai labai norėčiau tiesiog dabar. išvis norėčiau misti vien daržovėmis, ale tų šiltų daržovinių patiekalų ne taip lengva prigalvot.
AtsakytiPanaikintivarykit, kiauniai, nesustokit!
dar desertų labai laukiu, tokių grieko vertų... :)
Aha, desertų bus, bet juos labiau savaitgaliais valgom:) Man dabar visokių įdomių dalykų norisitai skubu gaminti dabar, kol dar viską galiu valgyti. Nes kai lėliukas kiauniukas išlys, teks skaityti apie troškinius ir košes:)
AtsakytiPanaikintiskamba jau paprasčiau negu žuvis (bent jau išdarinėt nereikia :)) ). kadangi kalafijorą jau turiu, drebančiom pakinkom einu bandyt pakartot :)
AtsakytiPanaikintibet tikrai, kada jus spėjat suvalgyt. mum čia jau būtų patiekalų dviems savaitėms.
Gal jūs labai mažai valgot? :) Aš net ne visą maistą, kurį valgom, papasakoju:)))
AtsakytiPanaikintiKaip pavyko apkepas?
Na, aš užstrygau ties 2 punktu... Padažą bandžiau ruošt du kartus, bet miltai patekę į sviestą susimesdavo į gumuliuką, ir paskui pylant pieną neištirpdavo gražiai, vis buvo kamuoliukų. Kame paslaptis?
AtsakytiPanaikintiHm... miltai kartais gumuliuojasi, bet dazniausiai veliau. Kai miltus sudedu i sviesta, reikia iškart pradėti maišyti ir paprastai gerai išsimaišo. Gal per daug miltų idėjai? - tada sunkiau būna išmaišyti. Ir reikia truputį pakepti tuos miltus - visą laiką maišant. Pabandyk dėti daugiau sviesto ir truputį mažiau miltų. bus lengviau. Ir pieną po to pilti po truputį, mažomis porcijomis, po kiekvieno įpylimo leidžiant padažui užvirti. Be to, tokiame patiekale tie gumuliukai nesijaustų, taip kad nelabai baisu, jei jų ir liks. Dar kažkokiame bloge esu skaičiusi, kad moteriškė kai padaro padažą, tai tuos gumuliukus tiesiog sutrina panardinamu mikseriu:)
AtsakytiPanaikintijo, reikėjo daugiau sviesto. na čia aš pirmus kartus kažkaip supratau kad 20g. miltų ir sviesto - tai po stalo šaukštą. matyt taip nėra.
AtsakytiPanaikintišiandien dariau du kartus - labai skaniai gavosi (kad ir prie kito patiekalo). antrą kartą net keptuvės nepriskretinau... :)
ačiū
Na va, kaip gerai, kad viskas pasisekė:) ir taip, 20g sviesto yra daugiau nei vienas šaukštas:) Penktadalis mažo sviesto pakelio (to kur po 100g supakuota:)
AtsakytiPanaikinti