2011/10/07

Dvi upėtakių galvos

Jei atkreipėte dėmesį, vakarykščiame žuvienės recepte prie ingredientų buvo nurodytos 2 upėtakių galvos. Kažkaip niekam nekilo klausimas kodėl tik galvos, ir kodėl dvi. Išties tai viskas labai paprasta - šiandien kepiau suvyniotus upėtakius:) Jų galvas ir panaudojau žuvienei. Dvi upėtakių galvos neatrodo labai gražiai, todėl čia atsirado linksmoji morkytė, vakar nukeliavusi į žuvienę:)
O šiandieninė vakarienė:

SUVYNIOTI UPĖTAKIAI
Receptas iš Petit Larousse de la cuisine



4 asmenims
2 dideli upėtakiai (geriau būtų 4 maži, bet nebuvo:)
ryšulėlis petražolių
apie 10 čiobrelio šakelių
1/2 a.š. kalendros sėklų
50 ml balto vyno (originaliame recepte nurodyta citrina, bet pamiršau nusipirkti)
3 saliero kotai
3 mėlynieji svogūnai
druska, pipirai
20 g žalio sviesto (visai nebūtina, bet buvo užsilikęs nuo jautienos didkepsnių vakarienės)

bulvės
čiobreliai
aliejus

  1. Upėtakius nuploviau, išdarinėjau ir nuskutau žvynus. Galima juos palikti, tada oda bus nevalgoma. Pasūdžiau ir pabarsčiau pipirais išorę ir vidų. Smulkiai sukapojau petražoles, sumaišiau su nuskabytais čiobrelių lapeliais ir kalendra. Žuvis sudėjau į sandarią dėžutę, žolelėmis pabarsčiau vidų ir išorę, apšlaksčiau baltu vynu, uždariau ir palikau marinuotis pusdienį šaldytuve. Galima pamarinuoti vieną valandą kambario temperatūroje - taip pataria originalus receptus.
  2. Orkaitę įkaitinau iki 200° C.
  3.  Saliero kotus ir mėlynuosius svogūnus smulkiai sukapojau. Čia man labai padėjo mano mylimas virtuvinis kombainas (kuris prieš tai greitai ir smulkiai sukapojo petražoles). Sukapotus salierus ir svogūnus pasūdžiau bei pabarsčiau pipirais.
  4. 2 kepimo popieriaus gabalus patepiau aliejumi, ant jų išdėliojau kapotus svogūnus ir salierus, ant jų padėjau žuvį. Į žuvies vidų įdėjau žaliojo sviesto gabaliukus. Suvyniojau ir užlenkiau galus, sudėjau į kepimo indą ir kepiau 20 min. (jei upėtakiai nedideli, pakaktų ir 15 min.).
  5. Bulvės šįkart buvo visai mažulytės, tai tik perpjoviau jas per puse ir pakepiau aliejuje. Bebaigiant kepti pasūdžiau ir užbarsčiau čiobrelių lapeliais.
Kiauniukai viešėjo pas Motulę, o mes su ponu Kiaunėnu įveikėm tik vieną upėtakį. Buvo tikrai labai skanu. Salieras su svogūnu suteikė žuviai labai malonų švelnų skonį. Pažiūrėsim kaip rytoj elgsis likęs upėtakis - dar nežinau ar valgysim jį šaltą, ar kokiu nors būdu šildysim. Bet kuriuo atveju, dėmesio vertas receptas. Nesudėtingas ir įdomesnis, nei paprastai iškepta žuvis. Rekomenduoju!




Papildyta:
Antrą upėtakį suvalgėme tik po dviejų dienų. Žuvį buvau palikusi suvyniotą kepimo popieriuje, laikiau šaldytuve. Pašildžiau karštoje orkaitėje 15 min. Upėtakis, kaip ir pirmąkart, buvo sultingas ir skanutėlis. Nesitikėjau, kad pašildytas po dviejų dienų išliks toks gardus:)

2 komentarai:

  1. Wow, čia tai aukštas virtuvės pilotažas! skanu pažiūrėt.
    (o mes tyliai tyliai lauksim kokio patiekalo iš max. 3 ingridientų, ir pageidautina kad tarp jų būtų bulvė ir dešrelės, hi-hi)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žinok čia gal tik iš pirmo žvilgsnio atrodo sudėtingai:) Bet tikrai bus ir paprastučių patiekalų, mes dešreles kartais irgi valgom:)

    AtsakytiPanaikinti