2011/10/12

Šilkinės vestuvės ir Tarte Tatin

Šiandien mūsų namuose ypatinga diena - ketvirtos mūsų vestuvių metinės! Graži diena ir labai graži šventė. Ponas Kiaunėnas paruošė nenupasakojamai skanią Pasta Carbonara, aš iškepiau prancūzišką obuolių pyragą Tarte Tatin ir kartu su mažaisiais kiauniukais valgėme šventinę vakarienę. Apie pono Kiaunėno makaronus papasakosiu ryt poryt, o štai apversto obuolių pyrago receptas, nusižiūrėtas iš knygos Desertai:

Apverstas obuolių pyragas (Tarte Tatin)

Tešlai:
250g sausos varškės
250g sviesto
2 kiaušinio tryniai
250g miltų
1/2 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelis druskos


Įdarui:
apie 800g obuolių
40g sviesto
100g cukraus
žiupsnelis cinamono

  1. Šaltą sviestą dubenyje sumaigiau šakute, kol jis pasidarė minkštas. Tada ištryniau sviestą su varške ir kiaušinio tryniais. Ant viršaus užsijojau miltus su kepimo milteliais ir druska. Viską greit suminkiau. Sviestinė tešla, skirtingai nuo kokios nors mielinės, nemėgsta minkymo ir rankų šilumos. Taigi greitai suminkykiau tešlą į vieną rutulį ir kai tik nebeliko miltų trupinių, suvyniojau tešlą į maistinę plėvelę ir padėjau ilsėtis į šaldytuvą. Geriausia palikti tešlą šaldytuve per naktį, bet pakanka ir maždaug 6 valandų.
  2. Orkaitę įkaitinau iki 200° C.
  3. Obuolius nulupau, išėmiau sėklides ir supjausčiau storokomis skiltelėmis. Beje, iš didelių obuolių išeina gražesnis pyragas:) Šįkart turėjau tik mažus, tai vėliau ilgiau pavargau juos dėliodama.
  4. Keptuvėje, kurią galima dėti į karštą orkaitę, ištirpdžiau sviestą ir tolygiai pabarsčiau cukrų su cinamonu. Mišinį maišiau kol cukrus išsilydė, tuomet nukėliau keptuvę nuo ugnies. Keptuvėje gražiai išdėliojau obuolių skilteles ir dar pakaitinau apie 5 min.
  5. Tešlą iškočiojau į keptuvės dydžio apskritimą (lakštas turėtų gautis maždaug 0,5 cm storio). Paruoštą tešlą užklojau ant obuolių ir kelis kartus subadžiau šakute.
  6. Kepiau orkaitės viršuje 25 min. Pyrago viršus gražiai parudavo.
  7. Išimtą pyragą palaikiau keptuvėje 3-4 minutes, tada uždėjau ant keptuvės viršaus didelę lėkštę ir apverčiau. Obuolių sluoksnis turi atsidurti viršuje. Šitas pyragas skaniausias šiltas.
 Labai skanus pyragas. Daugelyje šio pyrago receptų versijų siūloma naudoti sviestinę sluoksniuotą tešlą (galima ir pirktinę), bet man skaniau ne tokia riebi tešla su varške. Pyragas ne itin išvaizdus, bet pasakiškas - visai kaip ketvirtos vestuvių metinės - ne jubiliejus, ne balius, bet labai jauki šventė, kai šventi keturis metus laimės:)  Buc buc, pone Kiaunėne:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą