2011/10/11

Sriubų sezonas

Kai lauke taip šalta, norisi sriubos. Viena mėgstamiausių mano šeimynos sriubų - moliūgų sriuba, šįvakar pagerinta pikantiškais skrebučiais, kuriuos nusižiūrėjau iš australiečių kulinarinio šou My Kitchen Rules.  Pati sriuba labai paprasta, bet ypatingą skonį jai suteikia sviestas, raudonėlis ir muskatas. Tik keletas patobulinimų ir sriuba tampa verta patiekti išrankiausiems svečiams:)

MOLIŪGŲ SRIUBA IR 
SKREBUČIAI SU OŽKOS SŪRIU BEI KARAMELIZUOTAIS SVOGŪNAIS


sriubai:
1 dalis bulvių (300g)
2 dalys moliūgų (600g)
1-2 svogūnai
50 g sviesto
50 g aliejaus
šaukštelis džiovinto raudonėlio
muskato, pipirų, druskos
sultinio arba vandens
puodelis pieno arba grietinėlės


  1. Nuskutau bulves, nulupau moliūgą, išėmiau iš jo sėklas. Bulves ir molūgus supjausčiau stambokais kubeliais. Svogūnus supjausčiau stambiais pusžiedžiais.
  2. Didelėje keptuvėje (arba tam tinkančiame puode) pakaitinau sviestą su aliejumisir porą minučių pakepinau svogūnus. Sudėjau bulves ir moliūgus ir viską pakepinau apie 7 minutes ant stiprios ugnies. Daržovės neturi iškepti, tiesiog turi prisigerti sviesto ir truputį paskrusti (tik truputį, neturi apskrusti iš visų pusių). Šitas apkepinimas iš esmės pakeičia moliūgo skonį.
  3. Daržoves užpyliau sultiniu kad apsemtų (nepilkite per daug skysčio, sriuba bus labai skysta), sudėjau raudonėlį ir viriau kol daržovės išvirė. Kai neturiu išsivirusi sultinio, naudoju vandenį, bet su sultiniu skaniau. Jei daržoves kepinote nelabai gilioje keptuvėje, galite jas perdėti į bet kokį puodą ir tuomet užpilti sultiniu ar vandeniu.
  4. Panardinamu mikseriu sutryniau sriubą, paragavau, ar pakanka druskos. Jei pastebėjote, druskos iki šiol nedėjau, bet mano sultinys buvo labai koncentruotas ir sūrokas. Įbėriau pipirų ir ketvirtadalį šaukštelio muskato riešuto. Svarbu nepadauginti muskato, geriau dėti per kelis kartus ir ragauti. Dabar reiktų supilti pieną arba grietinėlę ir pakaitinti sriubą tik jokiais būdais neužvirti. Bet mano Kiauniukai o ir ponas Kiaunėnas mėgsta nelabai karštą sriubą, todėl pieną pilu tiesiai į lėkštę - taip sriuba greičiau atvėsta.
pikantiškiems skrebučiams (išėjo 16 skrebučių):
60g sviesto
600g svogūnų, supjaustytų plonais žiedais (9 nedideli svogūnai)
2 šaukštai rudo cukraus
3/4 bagetės (tą kitą ketvirtadalį suvalgė Kiauniukai, kol nešėmės bagetę namo:)
80g minkšto ožkos sūrio
2 šaukštai smulkiai kapoto šviežio čiobrelio

  1. Kol sriuba virė, specialiai ponui Kiaunėnui paruošiau skrebučius. Keptuvėje ištirpinau sviestą ir pakepinau svogūnus uždengtoje keptuvėje, kol jie suminkštėjo. Tuomet įbėriau cukrų ir vis pavartydama pakepinau svogūnus kol jie karamelizavosi ir tapo šviesiai rudi - maždaug 10 min. Kepimo laikas labai priklauso nuo keptuvės ir viryklės:) 
  2. Bagetės gabaliukus išdėliojau ant skardos ir pakišau po labai įkaitintu griliumi porai minučių, kad apskrustų iš vienos pusės. Jei jūsų orkaitėje nėra griliaus, tiesiog labai įkatinkite orkaitę ir dėkite skardą kuo aukščiau.
  3. Ožkos sūrį sumaišiau su kapotu čiobreliu ir užtepiau ant nepakepintos riekelių pusės. Ant viršaus išdėliojau karamelizuotus svogūnus ir pakepiau po labai karštu griliumi kol svogūnai gražiai apskrudo.
Nuotraukos neatspindi viso grožio ir gėrio:) Maisto fotografavimas visuomet būna sunkiausia dalis - visi alakani, nori valgyti, todėl reikia skubėti. Ir natūralios šviesos vakarais jau nebėr... Bet tokia vakariene tikrai galite vaišinti svečius.  Kiauniukai skrebučių nevalgė - jiems labiau patiko paprastas batonas su sviestu. Bet suaugusiems jie tikrai patiks - svogūnų saldumas puikiai dera su ožkos sūriu ir čiobreliais. Ponas Kiaunėnas sakė, kad tokius skrebučius galima patiekti prie kokteilių ar vyno kaip atskirą karštą užkandį.

2 komentarai:

  1. Anonimiškas10/25/2011

    mano skaniausia moliūgienė:) tik paskutinius kartus, pametusi seną Kiaunės receptą, įdėjau dar česnako ir morkų:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš morkų kartais irgi dedu:)O česnakas čia tikriausiai irgi puikiausiai dera, tik aš nelabai draugauju su juo, tai jis mano virtuvėje rečiau pasirodo:)

    AtsakytiPanaikinti