2011/10/06

Jau labai seniai ruošiausi rašyti savo blogą. Bet, kaip tikra Kiaunė, vis rasdavau labai rimtų pasiteisinimų ir vis atidėliodavau. Bet šiandien išviriau laaabai skanią žuvienę - taigi puiki proga užsirašyti receptą. Ir šįkart nusprendžiau rašyti ne į receptų sąsiuvinį o pagaliau padaryti pirmąjį įrašą :)

taigi
 ŽUVIENĖ
įkvėpta Marselio žuvienėsPetit Larousse de la cuisine

 į puodą šįkart sulipo:
1 lydeka maždaug 1 kg
2 upėtakių galvos
4 vidutinio dydžio morkos
2 dideli svogūnai
4 mažos skiltelės česnako
1 nedidelis poras
1 pasternokas
1 nedidelė cukinija
5 maži pomidorai (šįkart mama davė geltonus)
5 nedidelės bulvės
400 ml žuvies sultinio (nebūtinai, tiesiog turėjau šaldiklyje)
50g sviesto
alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų, provanso žolelių mišinio
grietinėlė arba pienas (priklausomai nuo valgytojo dietos)

  1. Išdarinėjau ir nulupau lydeką. Mėsą atskyriau nuo kaulų ir supjausčiau nedideliais kąsnio dydžio gabaliukais. Šiame etape nepavyko išrinkti visų kaulų, bet nieko - padarysiu tai vėliau. Tik jokiu būdu neišmeskite žuvies galvos, odos ir kaulų!
  2. Smulkiai supjausčiau 2 morkas, 1 svogūną, 2 skilteles česnako ir porą. Pakepinau juos gilioje keptuvėje (pasinaudojau pono Kiaunėno wok'u:), sudejau žuvų galvas, kaulus ir odą. Tiesa, kepimui naudojau puse sviesto ir maždaug 4 šaukštus aliejaus. Supyliau žuvies sultinį ir dar pripyliau karšto vandens, kad viską apsemtų. Įbėriau puse šaukštelio druskos ir pipirų (vėliau dar ragausiu ir dėsiu papildomų prieskonių). Patroškinau 30 min. ir nukošiau buljoną. Paragavau, ar pakanka druskos.
  3. Sutarkavau likusias morkas, smulkiai supjausčiau svogūną ir česnaką. Pakepinau likusiame svieste su keliais šaukštais aliejaus.
  4. Sultinį užvirinau, sudėjau kepintas morkas su svogunais ir česnakais. Supjaustyti bulvės ir pasternokai taip pat sušoko į puodą. Aš daržoves tarkuoju arba pjaustau labai smulkiai, nes mano pagrindinis valgytojas mažasis Kiauniukas turi tik penkis dantis ir labai mažą burnytę. Sudėjusi bulves ir pasternokus pradėjau lupti pomidorus. Mano mamos sodo pomidorai labai gerai lupasi ir nenuplikyti. Dar, jei pomidorai kietoki, galima juos tiesiog nulupti skustuku:) Supjausčiau mažais kubeliais ir taip pat sudėjau į puodą. Paviriau apie 10 min.
  5. Smulkiais kubeliais supjausčiau cukiniją ir sudėjau į viralą. Po maždaug 10 min sudėjau lydekos gabaliukus ir paviriau dar apie 8 minutes. Galima virti ir trumpiau, bet mano kiauniukai ne superkramtytojai ir mėgsta minkštas daržoves.
  6. Lydekos gabaliukus ištraukiau ir atidžiai išrankiojau kaulus. Proceso metu lydeka sutrupėjo į visai mažus gabaliukus. Šiaip kuo įvairesnė žuvis sriuboj, tuo skaniau ir patartina rinktis žuvis su dideliais lengvai išimamais kaulais:)
  7. Patiekiant sriubą galima ją užbalinti pienu arba grietinėle. Dar pienas labai padeda, jei įsimylėjot ir truputį pasūdėt savo žuvienę.
Pgrindinis valgytojas mažasis Kiauniukas netgi teikėsi pats valgyti - o taip nutinka tik kai patiekalas jam tikrai skanus.

Panelė Kiaunytė taip pat išvalgė visą lėkštę.
Pono Kiaunėno komentaras: labai skanu, ypač žinant, kad nesu žuvienės fanas.
Mano nuomonė: na tikrai labai skanu. Darbo nemažai, bet verta. Tikrai virsiu dar. Beje, daržoves ir žuvis galima naudoti pačias įvairiausias. Čia labai tiktų krevetės ir kitokios jūrų gėrybės. Ir dar labai tiktų žalumynai, pvz., petražolės ir krapai, bet šįkart jų tiesiog neturėjau.


Skanaus!







5 komentarai:

  1. Valioooooo!!!! Būsiu pirma Kiauninių šeimos blogo komentuotoja (kaimynė Rakoonė :)).
    Sveikinu startavus! Matyt, tai yra tai, ką TURĖTŲ daryti kiekviena/s mūsų, turintis bent kiek laiko, kūrybinio užtaiso ir noro pasidalinti tuo su kitais. Sėkmės, ir lauksiu spurto.
    O dabar - į temą. Aš, kaip DIDELĖ žuvies ir jos patiekalų fanė, neparagavusi šios sriubos jaučiuosi tarsi kažką praradusi:)). Taip kad pakartojimo tikrai labai lauksiu (pageidautina kurio nors eilinio šeštadienio popietę ;)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mielai išvirsim kurį vakarą žuvienę ir Jums, mieli Kaimynai:) O kaip ten pyragai kepasi naujoje virtuvėje?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Keptis tai jie kepasi puikiausiai, tik jau laaaaaabai retai :) O jei būti kulinariškai tiksliai, tai per šiuos metus iš konditerijos šedevrų orkaitėje pabuvojo tik mūsų paskutiniu metu itin mėgstamas morenginis tortas (niam niam niam :))) Jei neklystu, jums irgi teko ragauti, bet galiu ir klysti...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tai kad neteko, tikrai tikrai:) Tikimės paragauti!

    AtsakytiPanaikinti