2013/04/25

Bretoniški sausainiai su sūdytu sviestu

Yra vienas regionas Prancūzijoje, kuriame dar nesu buvusi, bet labai noriu nuvažiuoti - Bretanė. Be visokių kitokių dalykų, kuriuos noriu pamatyti/aplankyti/nuveikti mane masina jų tradicinė virtuvė. Istoriškai susiklostė, kad Bretanėje daugiausiai naudojamas sūdytas sviestas - tiek valgymui, tiek kepimui. Iš to sūdyto sviesto jie ruošia nemažai stebuklų, vienas jų - bretoniški sviestiniai sausainiai (galettes bretonnes). Visai paprastučiai, stebuklingai skanūs:

Vienai skardai sausainių reikia:
3 kiaušinio trynių
100g cukraus
100g sūdyto sviesto
140g miltų
  1. Sviestą ištirpinau ir atvėsinau.
  2. 2 kiaušinio trynius išsukau su cukrumi iki baltumo. Supyliau tirpintą sviestą, išmaišiau. Įminkiau persijotus miltus. Palikau tešlą šaldytuve valandai.
  3. Orkaitę įkatinau iki 180 laipsnių.
  4. Iškočiojau tešlą iki 5mm storio, formele išpjoviau 6cm skersmens skritulius ir sudėjau juos į skardą. Sausainiai nedaug kyla ir plečiasi, tad galima juos dėti gana arti vienas kito.
  5. Sausainius aptepiau likusiu kiaušinio tryniu. Šakute nubrėžiau susikryžiuojančias linijas (nes gražu ir bretonai taip daro:)
  6. Kepiau apie 20 minučių. Sausainiai neturi labai patamsėti, čia nuotraukoje nelabai teisingos spalvos:) Vos tik paviršius gražiai pageltonuoja - traukit lauk:) Atvėsinau ant grotelių.
Tokius sausainius sandarioje dėžutėje galima laikyti tikrai ilgai. Bet jie tooookie skanūs, kad nesvarbu kokį kiekį bekepčiau, jie greit išnyksta. Receptas nužiūrėtas iš lefigaro.fr. Daugelyje panašių receptų dar siūloma įdėti šiek tiek kepimo miltelių, tuomet sausainiai iškyla ir būna minkštesni. Bet mes mėgstame  va tokius trapius, plonus, gražius. Mažieji Kiauniukai labai juos mėgsta. Beje, pažiūrėkite kaip išaugo mano mažieji:
Leliukas Kiauniukas jau visai nebe leliukas:) Nuolat alkanas ir vis sukinėjasi virtuvėje - stebi, ar tik kas nors ko nors nevalgo.
 Mažasis Kiauniukas padykęs ir labai judrus. Makaliukas:)
Panelė Kiaunytė dabar yra Princesė (dar kartais būna BARELINA:) ir kasdien nešioja karūną. Nes kaip gi kitaip:)


5 komentarai:

  1. Anonimiškas4/25/2013

    Sausainiai ir atrodo stebuklingai:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gražuoliai Kiauniukai! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mamai tikriausiai nėra malonesnio komplimento nei giriami jos vaikai:)
      Ačiū, man jie irgi labai gražūs - vis neatsidžiaugiu:)

      Panaikinti
  3. Teko ragaut, kai lankiausi Breste. Skanūūūūs

    AtsakytiPanaikinti