2013/02/12

Šokoladinių blynelių ir šokoladinių putėsių su prieskoniais tortas

Kažkaip šiemet vaikai vis serga ir serga, žiema dėl to atrodo nesibaigianti. Na tai pagalvojau, kad šiandien, per Užgavėnes, reikia rimtai pasiruošti ir galiausiai išvaryti tą Žiemą iš kiemo:) Prisikvietėm būrį draugų, prikepiau blynų iš pasukų ir čirvinių blynų su varške, o desertui - dar daugiau blynų:) Šokoladinių blynelių ir šokoladinių putėsių su prieskoniais tortas - ilgas ir gremėždiškas pavadinimas, toli gražu neatspindintis visos šio patiekalo magijos. Turiu iškart perspėti, kad tortas labai šokoladinis ir daug jo nesuvalgysi. Na, bent jau aš nesuvalgiau. Bet tas gabalėlis tikrai buvo stebuklingas - juodas (mano mėgstamiausias!) šokoladas, perispynęs su imbiero, kardamono, cinamono, kalendros skoniais, kvepiantis romu. Grietinėlė sušvelnina šokolado intensyvumą ir labai dera su šokoladiniais putėsiais. Dėl skonių intensyvumo desertas turėtų būti pažymėtas ženklu "S" (vaikai nuvalgė tik grietinėlę:)

Priekoniuotiems šokoladiniams blyneliams (man gavosi 11 blynelių) sunaudojau:
225g miltų
40g kakavos
1 šaukštelį maltos kalendros
2 šaukštelius cinamono
0,25 šaukštelio maltų gvazdikėlių
0,5  šaukštelio druskos
2 šaukštus cukraus
0,5 l pieno
3 kiaušinius
1 šaukštelį vanilės ekstrakto
75g tirpinto atvėsinto sviesto

  1. Visus ingredientus sudėjau į virtuvinį kombainą ir gerai suplakiau (užtrukau apie 30 sekundžių). Palikau šaldytuve 4 valandoms (šaldykite ne mažiau nei 2 valandas).
  2. Įkaitinau keptuvę ir ant vidutinės ugnies iškepiau 11 blynelių. Turių gerą, specialiai blynams skirtą keptuvę, tad kepant man nereikėjo jokių papildomų riebalų. Kepant paprastoj keptuvėj prieš pildami tešlą patepkite keptuvę nedideliu kiekiu lydyto sviesto.
Imbieriniams kardamoniniams šokolado putėsiams reikia:
340g juodo šokolado (kuo juodesnio)
160ml pieno
2 cm šviežio imbiero šaknies
2 kardamono ankščių
2 trynių
4 baltymų
3 šaukštų cukraus 
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
1 šaukšto tamsaus romo

Torto papuošimui
250ml riebios grietinėlės
2 šaukštų cukraus pudros
  1. Imbierą nulupau ir plonai supjausčiau. Imbierą, kardamoną ir pieną užviriau ir nukėliau nuo ugnies. Palikau 15 minučių, tuomet nukošiau.
  2. Karšto vandens vonelėje ištirpinau šokoladą, supyliau pieną, romą, vanilę ir gerai išmaišiau.
  3. Į šokoladą įmaišiau trynius.
  4. Baltymus plakiau kol pradėjo formuotis minkšti bokšteliai, tuomet palaipsniui subėriau cukrų ir išplakiau baltymus iki standžios, blizgios masės.
  5. Ketvirtį baltymų įmaišiau į šokoladą. Kai jie gerai išsimaišė, sudėjau visus baltymus ir atsargiai išmaišiau (tik nepermaišykite). Būtų buvę puiku pašaldyti putėsius 30-60 minučių, bet aš tortą dariau jau atėjus pirmiems svečiams, tad iškart perėjau prie paskutinio žingsnio:)
  6. Pertepiau blynelius šokoladine mase. Ji buvo gan skysta (pritrūko laiko atvėsinti), tad mano blynų bokštas šiek tiek priminė Pizos bokštą. Na bet pavyko tolygiai paskirstyti putėsiu - tiesiog tepiau taip, kad plonas sluoksnis padengtų visą blynelį.
  7. Išplakiau grietinėlę su cukraus pudra ir sudėjau ją ant viršutinio blynelio. Palikau tortą šaldytuve valandai (užtektų ir 30 min., jei putėsius prieš tai būčiau pašaldžiusi).

Būtų buvę gražu grietinėlę ant viršutinio blyno suraityti konditerinio švirkšto pagalba bokšteliais pavyzdžiui. Arba rožytėmis. Dar būtų buvę gražu pabarstyti kapotu cukruotu imbieru ar šokolado drožlėmis. Bet šįvakar buvome puristais:) Nevaikiškas, bet nuodėmingai skanus desertas. Visi buvo sužavėti:) Toks tortas puikiai tiktų Valentino dienai. O jo receptą radau čia.
Skanaus!

2 komentarai: