Iš mano tinklaraščio atrodytų, kad labai mėgstu saldumynus, nors yra visiškai priešingai - man skaniausias tortas - mėsa:))) Labai mėgstu gaminti desertus, bet valgau juos retai. Kai prašau Pono Kiaunėno parnešti iš parduotuvės ką nors skanaus, tai galvoju apie rūkytą skumbrę, vytintą dešrą ar šaltai rūkytą šoninę. Na gerai, kartais ir man nutinka cukraus krizės, tada valgau Rafaelo (neribotais kiekiais) arba mažutį gabalėlį labai juodo šokolado (85 proc.). O kasdieninį valgiaraštį labiausiai įtakoja vaikai. Jie dar mažučiai (1, 3 ir beveik 5 metai), tai stengiuosi, kad maitintumėmės kuo sveikiau. Košės, sriubos ir troškiniai yra pagrindinis mūsų maistas. Stengiuosi naudoti sezonines šviežias ir savo pačios konservuotas arba šaldytas daržoves. Noriu, kad vaikai pažintų ir priprastų prie kuo įvairesnių skonių, tad naudoju daug žolelių ir prieskonių (tik druskos stengiuosi naudoti kuo mažiau). Niekuomet nenaudoju sultinių kubelių o verdu juos pati (taip taip, po 4 valandas). Valgom daug įvairių ankštinių ir grūdinių produktų ir labai laukiam vasaros, kuomet mano tėvai priaugina įvairiausių šviežių daržovių. Man patinka, kai maistas kuo mažiau čiupinėtas ir apdorotas - jokių ten išvirti, sumalti, pakepinti, įdaryti ir apskrudinti (žemaičių blynams darau išimtį). Va kaip gražiai skamba! Čia ta dalis, kuria didžiuojuosi:)
Kai vaikai nueina miegoti, prasideda kitokio maisto metas:) Ponas Kiaunėnas dažniausiai susilaiko, bet aš tai negaliu užmigt, jei esu alkana. Mano mėgstamiausias naktipiečių patiekalas - karšti sumuštiniai. Duona su moliūgų ir saulėgrąžų sėklomis, kurios kepant paskrunda. Daug išsilydžiusio ementalio sūrio - tiek, kad prakandus tekėtų. Majonezas ir pomidorų padažas. Idealiu atveju - virta vištos krūtinėlė, bet tinka ir koks rūkyta kumpelis. Net dabar rašant burna pilna seilių... Dar tinka įvairiais būdais keptos bulvės arba kiaušininienės su viskuo, kas yra šaldytuve. Dar labai mėgstu visiškai nesveikas ir nemaistingas krabų lazdeles - retai jas valgom, bet man kartais jų žiauriai norisi. Ir būtinai su majonezo-pomidorų padažo marmalu.
Kartais organizmas susiprotėja ir vakaroju su jogurtu ir miusliais arba vaisiais. Tik kad labai jau skurdus vaisių pasirinkimas žiemą:)
Savaitgaliais gaminu sudėtingesnius ir prabangesnius patiekalus (kokie nors kepti paukščiai, triušis su garstyčiom ar aluje, kepsniai ir pan.). Tik į tinklaraštį papuola labai maža dalis mano gaminamų patiekalų - paprastai nespėju jų nufotografuoti:) Juk kai kuriuos valgytojus dar reikia maitinti:)
Ir pabaigai vienas kasdieninis mėgstamas šeimos patiekalas - bulguro (skaldytų kviečių) plovas su jautiena. Gamindama kasdien mieliau renkuosi receptus, kuriuos galima pagaminti viename puode (kad mažiau reiktų plauti) ir kurių gaminimas neužtrunka ilgai. Toks ir yra šis plovas:)
8 porcijoms reikia:
600g maltos jautienos
4 vidutinio dydžio svogūnų
400g konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
300g bulguro
aliejaus
druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių (pvz., kumino, mėtų, raudonėlių)
- Svogūnus smulkiai supjausčiau ir kepiau dideliame puode apie 5 minutes keliuose šaukštuose aliejaus, kol svogūnai tapo permatomi.
- Sudėjau maltą jautieną ir vis maišydama, smulkindama didelius gabalus apkepiau (kol visa mėsa parudavo ir nebeliko raudonos spalvos).
- Supyliau smulkintus konservuotus pomidorus, pasūdžiau ir sudėjau prieskonius. Sudėjau bulguro kruopas ir gerai išmaišiau.
- Užpyliau viską verdančiu vandeniu (vandens pyliau tiek, kad būtų per du pirštus aukščiau kruopų) ir troškinau ant mažos ugnies 15 minučių. Vandens galima įpilti ir vėliau, jei trūksta ir nepamirškite ragauti ir koreguoti druskos bei prieskonių kiekį.
- Nukaitus palikau plovą puode dar 10 minučių - pastovėjęs, pabrinkęs jis dar skanesnis. Ir taip pat skanus kitą dieną pašildytas:)
Papildyta:
Aišku, vakare negalėjau be savo sumuštinių:) Štai jie:
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą