2013/02/23

Labai labai šokoladiniai putėsiai (mousse)

Vis dar ieškau tobulų šokoladinių putėsių Ponui Kiaunėnui. Šis receptas mane sužavėjo paprastumu - jį galima pasigaminti iš dviejų ingredientų - šokolado ir vandens (3 dalys šokolado ir 2 dalys skysčio). Kad būtų skaniau, dalį vandens pakeičiau Cointreau - jis čia labai tiko. Man šis reikalas kiek per daug šokoladinis, bet žinau, kam jis tikrai patiktų:)

4 porcijoms:
200 g juodo šokolado (70 prc.)
50 ml Cointreau
100 ml vandens
ledukų vėsinimui
Pateikimui
100 ml riebios greitinėlės
1 šaukštelis cukraus

  1. Šokoladą sulaužiau ir mažame puode užpyliau vandeniu ir Cointreau. Ant labai mažos ugnies pakaitinau vis maišydama, kol šokoladas ir skystis susijungė į vientisą masę.
  2. Į didesnį dubenį įpyliau labai šalto vandens ir įdėjau porą saujų ledukų. Puodą su šokoladu įstačiau į ledinį vandenį ir mikseriu plakiau kol masė tapo puri ir sutirštėjo.
  3. Sudėjau į indelius ir patiekiau su vos saldinta plakta grietinėle.
Putėsius galima valgyti iškart - jie bus purūs ir minkšti, tirštos grietinės konsistencijos. Galima atšaldyti, tuomet desertas bus kietesnis (bet nesunkiai kabinsis šaukšteliu). Aš mėgstu šaltą šokoladą (visą šokoladą ir saldainius, kai jų turiu, visuomet laikau šaldytuve), tai man labiau patiko atšaldytas variantas. Ir grietinėlės nereikėjo. Nes valgant iškart šokolado skonis labai intensyvus ir nesaldi grietinėlė jį puikiai praskiedžia. Beje, tiek valgant iškart, tiek atšaldytą man tokia porcija smarkiai per didelė. Iš nurodyto kiekio daryčiau 16 mažyčių inesyvaus skonio deserto porcijų. Galima patiekti pvz. mažuose stikliukuose.


Ruošiant putėsius gali nepavykti keli dalykai:
Jei per ilgai plakėte, putėsiai gali sušokti gabaliukais (panašiai kaip perplakta grietinėlė virsta sviestu:). Tuomet masę pašildykit ir vėl plakite.
Jei išplakus masė Jums neatrodo pakankamai puri, įpilkite truputį skysčio, viską pašildykite, iįmaišykite ir vėl plakite.
Beje, mažiau kakavos produktų turintis šokoladas nesusiplaks.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą