2013/02/08

Persikinis varškės tortas

Dar prieš Kalėdas pasižadėjau Panelės Kiaunytės darželio draugų mamoms papasakoti kaip kepti šį tortą. Gėda pelėda man, kad laiku neištesėjau pažado. Nevardinsiu pasiteisinimų (nors turiu gan rimtų:) o skubu pasitaisyti. Kalėdoms vaikams iškepiau tikrų tikriausią Senį Besmegenį:

Biskvitą galima kepti skirtingo dydžio formose arba iškepti vieną didelį biskvitą, perpjauti į tris dalis ir paskui apipjaustyti iki norimo dydžio.
Biskvitą kepiau pagal Bea receptą. Šis receptas patogus tuo, kad ingredientus galima lengvai padalinti ir pritaikyti savo turimai formai. Iš nurodyto kiekio išeina 24cm dydžio aukštas biskvitas, kurį supjaustau į gana storus tris lakštus.
Taigi:
Biskvitui prireikė:
6 didelių kiaušinių
75g krakmolo
150g miltų
1 šaukštelio kepimo miltelių
250g cukraus
1 šaukšto acto

  1. Orkaitę įkaitinau iki 180 laipsnių.
  2. Baltymus plakiau mikseriu kol beveik išsiplakė tuomet vis plakdama po truputį subėriau cukrų. Subėrus visą cukrų dar šiek tiek paplakiau kol cukrus ištirpo, o baltymai tapo standūs ir žvilgantys.
  3. Trynius išmaišiau su šaukštu acto ir įmaišiau juos į baltymų masę.
  4. Miltus su kepimo milteliais persijojau ir atsargiai silikonine mentele įmaišiau į baltymus.
  5. Tešlą sukrėčiau į silikoninę kepimo formą, paviršių išlyginau ir kepiau apie 40 minučių (kepimo laikas labai priklauso nuo orkaitės, reikia kepti kol medinis pagaliukas, įkištas į biskvitą išlys sausas).
Varškės sluoksniui:
700g pusriebės varškės
3 skardinės konservuotų persikų
apie 200g cukraus
30g smulkios želatinos
600ml riebios grietinėlės
maždaug 2 citrinų sultys
Papuošimui:
50g balto šokolado
150ml grietinėlės
100g kokoso drožlių
riešutų
džiovintų spanguolių
mandarino skiltelės

  1. Dviejų skardinių persikus nusunkiau (tik neišpilkit sirupo), susmulkinau virtuviniu kombainu. Trečios skardinės persikus nusunkiau ir supjausčiau nedideliais kubeliais.
  2. Želatiną subėriau į 200ml persikų sirupo ir pakaitinau maišydama kol želatina visiškai ištirpo.
  3. Varškę išmaišiau su cukrumi, citrinos sultimis, trintais persikais ir atvėsusia želatina (sultis ir cukrų paprastai supilu ne visą, o beriu palaipsniui ir ragauju).
  4. Grietinėlę išplakiau iki standumo ir sumaišiau su varškės mase.
  5. Biskvitus sulaisčiau persikų sirupu, po lygiai išdėliojau persikų kubelius ir užpyliau varškės mase (visa tai reikia daryti torto formose, nes masė skysta.) Sudėjau į šaldytuvą ir palikau nakčiai, kad sustingtų.
  6. Papuošimo kremui šokoladą susmulkinau ir užpyliau karšta (ne verdančia) grietinėle. Maišiau, kol šokoladas ištirpo, tuomet indelį uždengiau ir palikau šaldytuve nakčiai.
  7. Ryte išplakiau grietinėlę su šokoladu ir aptepiau visas tris torto dalis. Tuomet jas visas tolygiai padengiau kokoso drožlėm. Iš riešutų padariau akis ir sagas, iš džiovintų spanguolių - burną, iš mandarino skiltelės - nosį.

Tortas toks nemažas, užteko visiems vaikams ir tėveliams:) Jis buvo vieno sluoksnio - t.y. sluoksnis biskvito ir sluoksnis varškės. Sudėtingiausia buvo tai, kad reikėjo trijų skirtingų torto formų:) Paprastai ruošiu tradicinį dviejų biskvito sluoksnių tortą, jam produktų reikia mažiau - surašysiu apačioje Jūsų patogumui:) Varškės sluoksnio receptą nusižiūrėjau iš kažkurio Sonatinos torto.
Ir vaikams, ir tėvams labai patiko. Nesudėtingas tortukas, persikus galima keisti bet kokiomis uogomis (tokiu atveju paprastai naudoju sutrintų uogų tyrę).  Labai svarbu varškės masę ragauti, nes persikai būna labai skirtingo skonio, taip pat ir citrinos nevienodai rūgščios. Pastaruoju metu dažnai citrinas keičiu laimu - man labai patinka jo skonis. Laimai ne tokie rūgštūs, tai jų sulčių paprastai reikia daugiau - vienžo, būtina ragauti.

O čia žadėti kiekiai vidutiniam 24 cm skermens tortui (maždaug 2 kg svorio)

Bikvitui, kurį padalinsite į du lakštus, reikia:
4 didelių kiaušinių
50g krakmolo
100g miltų
1 nubraukto šaukštelio kepimo miltelių
170g cukraus
1 nepilno šaukšto acto
Varškės sluoksniui:
500g pusriebės varškės
2 skardinės konservuotų persikų (arba viena didelė)
apie 120g cukraus
20g smulkios želatinos
400ml riebios grietinėlės
maždaug 1,5 citrinos sultys

2 komentarai: