2011/11/10

Lašišos sriuba arba thai vaikams

Toliau tęsiam lašišos temą:) Sutvarkius žuvį, liko galva, kaulai, oda. Pridėjus visokių prieskoninių daržovių iš šitų atliekų išviriau puikiausią sultinį. Jį ir panaudojau sriubai.
Noriu, kad mano Mažieji Kiauniukai valgytų kuo įvairesni maistą ir būtų atviri naujiems skoniams. Todėl kartais jiems ruošiu ne visai tradicinius patiekalus. Man pasisekė, kad mano vaikai visavalgiai - iki šiol vienintelis patiekalas susilaukė Panelės Kiaunytės nemalonės - troškintos kepenėlės. Ir tai manau, kad pabandysim joms suteikti dar vieną šansą:)
Bet grįžkim prie lašišos - šįsyk viriau tokią beveik tailandietišką sriubą su kariu ir kokoso pienu. Bet ji visiškai neaštri ir puikiai tinka net ir vaikams - bent jau maniškiams. Recepto idėja - iš Debros Mayhew "Sriubų enciklopedijos".

6-8 porcijoms:
30g sviesto
1 didelis svogūnas
1 kupinas šaukštelis kario (arba kario pastos)
0,8l žuvies sultinio
200ml neriebios grietinėlės
200g kokosų pieno
100ml balto vyno
4 bulvės
500g lašišos
25g petražolių
druskos, pipirų
  1. Dideliame puode ištirpinau sviestą ir 3-4 min. pakepinau smulkiai pjaustytą svogūną.Subėriau karį ir dar pakepinau porą minučių.
  2. Supyliau sultinį, vyną ir kokosų pieną, pasūdžiau ir užvirinau.
  3. Sudėjau kubeliais pjaustytas bulves ir paviriau atidengtą puodą apie 15min., kol bulvės išvirė.
  4. Tada supyliau grietinėlę ir sudėjau kąsnio dydžio gabaliukais supjaustytą lašišą ir paviriau ant silpnos ugnies apie 3 minutes - lašiša išverda labai greitai. Nukėliau nuo ugnies, paragavau, ar pakanka druskos, įdėjau pipirų ir subėriau smulkiai kapotas petražoles.
Skanu! Nėra čia ką daugiau pasakoti:) Beje, originaliame recepte siūloma naudoti vandenį vietoj sultinio, riebią grietinėlę ir daugiau vyno:) Bandžiau kažkada ir taip, bet man su sultiniu skaniau. O ir žuvų kaulus sunaudoti reikėjo:) Sriuba labai greit ir paprastai paruošiama, siūlau būtinai pamėginti. skanaus!


5 komentarai:

  1. Atrodo puikiai - visiškai pagal mano skonį! Kažkada reikės susikaupti ir pakartoti nors kažkurią iš žuvienių. Gal šį savaitgalį... :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. P.S. beje, keista, kad bulvės išvirė vynu parūgštintoje terpėje. Kažkada labai nudegiau, kai, virdama raugintų kopūstų sriubą, kartu sumečiau ir bulves - virė valandą, bet taip ir neišvirė :D Tada dar nežinojau tokios cheminės reakcijos egzistavimo galimybės... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai kad ten to vyno labai nedaug ir jis labai greitai išsigaruoja - sriuboj net nesijaučia tos rūgštelės:) Raugintų kopūstų sriuboj tos rūgšties tikrai daug, bet kažkaip niekad iki šiol nepagalvojau, kodėl bulves atskirai reikia virti:) Tiesiog visad taip dariau, nes mama taip išmokė:) Dėkui už mokslišką paaiškinimą.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas1/03/2015

    O kada grietinėlę reikia supilti? Nes patiekalo gaminimo aprašyme jos nerandu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. oi, kaip čia taip... grietinėlę reikia supilti pačioje pabaigoje, kartu su lašiša.
      Ačiū už pastabą ir pataisysiu receptą:)

      Panaikinti