(pomidorai nesudegė, čia tik taip atrodo nevykusioje nuotraukoje:) |
kepimo skardos dydžio duonai prireikė:
750g miltų
7g (1,5 šaukštelio) sausų mielių
350g šilto vandens
6-8 šaukštų alyvuogių aliejaus
smulkios ir stambios druskos
šviežio rozmarino ir džiovintų pomidorų aliejuje (priedai priklauso nuo nuotaikos)
- Mieles ištirpdžiau šiltame vandenyje. Į didelį dubenį persijojau miltus, supyliau mieles, 4 šaukštus aliejaus ir 2 šaukštelius smulkios druskos. Viską sumaišiau ir minkiau apie 15 min, kol tešla pasidarė elastinga, vienalytė ir žvilganti. Jei tešla per kieta, minkymo pradžioje galite įpilti truputį vandens (taip ir padariau). Vandens įpyliau truputį per daug, tai teko pridėti dar žiupsnelį miltų:) Sunku nupasakoti koks turi būti tas tirštumas. Iš pradžių tešla labai kimba prie rankų, bet minkant atšoka ir nuo kraštų, ir nuo rankų. Tad svarbu nepadauginti miltų. Jei atrodo, kad reikia miltų, truputį paminkykite, ir, jei po penkų minučių vis dar atrodo, kad tešla per minkšta, tada jau pridėkite miltų. Svarbiausia ilgai ir nuoširdžiai minkyti.
- Tešlą suminkiau į rutulį. Rankas susitepiau šaukštu aliejaus ir apglosčiau tešlos rutulį iš visų šonų (kad kylant tešlai nesusidarytų plutelė). Tešlą įdėjau į dubenį ir uždengiau sandariu dangčiu (arba galima uždengti maistine plėvele) ir padėjau šiltai porai valandų. Mano puikioji orkaitė be visų kitų privalumų dar turi šilto maisto palaikymo funkciją - 35°C arba 60°C. Tai aš tešlą visuomet kildinu 35°C temperatūroje. Arba galima padėti prie radijatoriaus ir kuo toliau nuo skervėjų.
- Skardą patepiau aliejumi ir atsargiai perkėliau tešlą į ją. Spausdama pirštais ir tampydama tolygiai paskleidžiau tešlą po visą skardą (tik nekočiokite tešlos, nes susprogdinsite visus oro burbuliukus:). Tešla turi būti maždaug 1 cm storio centre ir šiek tiek storesnė pakraščiuose. Pirštų galais subadžiau visą tešlos paviršių (atkreipkite kada dėmesį į kepyklose parduodamas focaccia - jų paviršiuje visada yra duobučių). Pastačiau skardą su duona šiltai dar 15 minučių.
- Orkaitę įkaitinau iki 220°C.
- Tešlos paviršių apšlaksčiau alyvuogių aliejumi, pabarsčiau stambia druska. Dar pabarsčiau rozmarino lapeliais ir džiovintų pomidorų griežinėliais. Kepiau apie 25 minutes žemiausioje orkaitės padėtyje. Po 15 minučių temperatūrą sumažinau iki 180°C. Duona iškepusi kai tampa gražios auksinės spalvos.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą