2012/12/03

Sausainiai su kondensuotu pienu, pistacijomis ir šokoladu

Tai mėgstamiausi Pono Kiaunėno sausainiai. Nelabai čia yra ką pridurti, nebent tai, kad jie greit ir lengvai paruošiami. Paruošta tešla gali būti šaldytuve savaitę, o šaldiklyje ir mėnesį (nes be kiaušinio). O netikėtai užsukus svečiams - tik šast papjaustytus rutuliukus į orkaitę ir po 12 minučių vaišinate svečius šviežiai keptais sausainiais:



225g minkšto sviesto
225g cukraus pudros
200g saldinto kondensuoto pieno
350g miltų
nubrauktas šaukštelis kepimo miltelių
100g šokolado (tinka visoks, man patinka pamaišyti skirtingą)
100g pistacijų
  1. Sviestą išsukau su cukrumi. 
  2. Supyliau kondensuotą pieną, gerai išmaišiau.
  3. Sudėjau persijotus miltus su kepimo milteliais, išminkiau.
  4. Galiausiai įminkiau stambiai kapotą šokoladą ir pistacijas.
  5. Iš tešlos suformavau ritinėlius ("dešrytes"), suvyniojau juos į maistinę plėvelę ir padėjau į šaldytuvą.
  6. Sausainius galima kepti jau po poros valandų, bet galima ir kitą dieną ar po savaitės. Orkaitę įkaitinau iki 180 laipsnių.
  7. Ritinėlius supjausčiau maždaug centimetro storio rutuliukais, išdėliojau ant silikoninio padėkliuko (galima ir ant kepimo popieriaus) ir kepiau 12 minučių Viršutinėje orkaitės padėtyje. Sausainiai neturi paruduoti, jei tik matot, kad krašteliai ruduoja traukit lauk.
Štai ir viskas:) Dažniausiai ruošiu dvigubą normą ir dalį tešlos ritinėlių užšaldau. Taip bet kada galiu palepinti savo mylimą Poną Kiaunėną:)

7 komentarai:

  1. Traukia pabandyti dėl proceso paprastumo :) O kiek laiko jie gali stovėti iškepti ir sandariai uždaryti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mus ilgiau nei 2 dienos neišstovi:) Šiaip turėtų gan ilgai laikytis, juk be kiaušinio.

      Panaikinti
    2. Dar vienas techninis klausimas: kiek vienetų išeina iš nurodyto kiekio? Ar ritinėlius reikia paspausti, ar jie taip natūraliai išbėga, išplonėja (tai matyt)? Kokio skersmens "dešra"? Turbūt, priklauso, kokio dydžio sausainių noriu? :) Kokio dydžio taviškiai?
      Pačiai juokingai skamba šie klausimai (jau ir nebe vienas išėjo :)), na bet... mėgstu aiškumą receptuose (retai eksperimentuoju, ypač konditerijoje).
      Iš anksto ačiū :)

      Panaikinti
    3. Na, nusipirkau produktų vienai porcijai. Dabar laukiu patikslinimų iš recepto autorės :)

      Panaikinti
    4. Oi, nesuskubau atsakyti:) Sausainių iš vienos normos išeina apie 30 - bet čia priklauso, kaip storai tuos ritinėlius supjasutysi. Sausainiai kepdami šiek tiek išsileidžia, pasklinda, tai reikia juos sudėlioti paliekant bent poros centimetrų tarpelius. Bet nėra taip, kad visiškai išbėgtų, kaip kad kiti sausainiai - jie išlaiko formą, tik suplonėja ir padidėja skersmuo. Dar momentėlis - tik iškepę sausainiai būna storesni ir minkštesni, o atvėsę susileidžia ir sukietėja.
      Mano daromų "dešrų" skersmuo 3-5cm, tai iškepę sausainiai būna 5-7cm skersmens.
      Na, atrodo, atsakiau į visus klausimus:)

      Panaikinti
  2. Ačiū :)
    Na, kepėme mes su ponu Valentėnu tuos sausainius. Tiesą sakant, matyt, šlubuoja mano kulinariniai sugebėjimai labai smarkiai, nes sužavėti nelikome. Jau pradėjau abejoti ir savo orkaitės galimybėmis, nes lyg ir vienas skardos kraštas ėmė labiau kaisti... Sausainiai tokie riebaluoti išėjo :( Ir, nors laikiau sandariai, po kokios savaitės sudžiūvo. O gal taip ir turėjo būti? Ir apskritai, pastebėjau, kad su sausainiais man dažnai nesiseka :/
    Bet kokiu atveju, išdovanojome kepinėlius kam ir buvome suplanavę. Nebebuvo kur dėtis :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hm, keista. Nes ir man, ir mažiausiai dar vienam žmogui, kepusiam pagal šį receptą viskas gavosi puikiai. Prieš keletą metų kepiau juos kalėdinėms dovanoms, tai po 4-5 dienų jie vis dar buvo skanūs - ilgiau niekad nelaikėm. Kurią dieną iškepus pasikviesiu į svečius - gal Tau šie sausainiai tiesiog nelabai:)

      Panaikinti