2012/11/28

Mano mėgstamiausias desertas - Crème brûlée

Jau ne kartą pasisakiau kaip nelabai mėgstu desertus. Tai va, yra kelios išimtys. Viena jų - klasikinis prancūziškas desertas Crème brûlée. Dažniausiai tai būna mano pirmas pasirinkimas restoranuose (dideliam mano nusivylimui ne visur ir ne visuomet jis nepriekaištingas). Visi jį mėgsta, ypač po "Amelijos iš Monmartro". Desertas neabejotinai patenka į Pono Kiaunėno desertų TOP 5, o ir Mažieji Kiauniukai dažnai jo prašo. Jie vadina jį "kremuku", o Panelė Kiaunytė savo kremuką valgo be deginto cukraus plutelės. Beje, cukrų visuomet pridegina Ponas Kiaunėnas - jis meistriškai užbarsto reikiamą cukraus kiekį ir plutelė susidaro ideali - 1mm storio, tvirta, gerai skyla padaužius šaukšteliu. O po ta plutele nuostabiausias šaltas kremas su vanilės grūdeliais.  O dar tas karamele kvepiantis degintas cukrus... Poezija, ne desertas:)

4 porcijoms reikia:
200ml riebios grietinėlės
3 trynių
3 šaukštų cukraus
0,5 šaukštelio maltos vanilės ankšties
1-2 šaukštelių cukraus pabarstymui

  1. Orkaitę įkaitinau iki 160 laipsnių.
  2. Grietinėlę su vanile pakaitinau iki virimo.
  3. Trynius su cukrumi gerai išmaišiau (bet nesukau iki baltumo, nes tuomet susidaro daug putų, kurias reikia nugraibyti).
  4. Karštą grietinėlę plona srovele supyliau į maišomus trynius. Svarbu pradžioje pilti tikrai plona srovele ir nuolat maišyti, kitaip trynius gali sutraukti.
  5. Paruoštą masę išpilsčiau į keramikinius indelius, sustačiau juos į skardą. Į skardą pripyliau verdančio vandens tiek, kad apsemtų indelius tiek, kiek jie pripildyti kremo.
  6. Kepiau 20 minučių, kol susidarė minkšta plutelė, bet pajudinus indelį kremas dar judėjo. Ištraukiau skardą iš orkaitės ir leidau kremui atvėsti (vandenyje). Labai labai svarbu neperkepi kremo, tuomet jis tampa kietas arba pavirsta į saldžią kiaušinienę.
  7. Atvesusius indelius uždengiau maistine plėvele ir padėjau į šaldytuvą bent keturioms valandoms. Kremas turi tikrai gerai atvėsti - tuomet jis skanesnis.
  8. Išlaukus keturias valandas paprašiau, kad Ponas Kiaunėnas apibarstytų kremukus cukrumi ir pridegintų plutelę:





4 komentarai:

  1. Anonimiškas4/02/2013

    Atrodo, kad krembriulė yra ir mano mėgstamas desertas... Nors nesu jauniklė, bet pirmąkart jo paragavau šiemet. Prancūzijoje. Panašūs itališki ir ispaniški desertai man visiškai nepatinka, ypač aplieti karameliniu padažu. Fui. Bet prancūzų variantas - su deginto cukraus plutele, plona kaip ledukas, - fantastika! Gal reikės pradėti jį gaminti... Tik dar reikia aparačiuką, kurį meistriškai naudoja ponas Kiaunėnas, įsigyti ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai rekomenduoju:) Yra keli būdai, kaip galima prideginti plutelę (užbėgdama įvykiams už akių iškart pasakau, kad su tuo aparačiuku man gaunasi geriausiai, o jų yra pirkti dabar jau ir pas mus). Galima apibarsčius cukrumi pakišti po labai įkaitintu grilium orkaitėje - bet tuomet neišvengiamai šyla ir pats kremas. Dingsta tas šalta/šilta efektas. Dar prancūzai mėgsta prideginti tokiu specialiu ale lygintuvu - metalo plokštelę įkaitina liepsnoje ir palaiko virš cukraus. Kažkuriame forume mačiau, kad studentai su buitiniu lygintuvu (tik be garų funkcijos) visai neblogai pridegino tą cukrų. Vienžo, išradingumui nėr ribų:)

      Panaikinti
  2. Lbai skaniai atrodo!
    Reikes isbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū:) Ir būtinai reikia pabandyti! Kalbant apie tai - pati seniai šio deserto neruošiau, reiks palepinti šeimyną savaitgalį:))

      Panaikinti