2012/11/10

Varškės pyragas su obuoliene

 Čia mano paskutinis atradimas. Per pastarąsias savaites kepiau tikriausiai keturis kartus:) Labai patinka mažiesiems Kiauniukams, labai patiko mano Tėveliams - net paprašė iškepti draugų susitikimo proga.
Recepto idėja kilo paskaičius Beatos receptus. Paskui radau labai panašius pyragus Žaidimų aikštelėj ir Saulėtoj virtuvėj (abiejuose tinklaraščiuose labai gražios nuotraukos).
Pyragas labai skanus ir šviežiai iškeptas, ir pastovėjęs. Žinoma, obuolienė turi būti naminė, virta su meile:) Be jos pyragas nebūtų toks įspūdingas. Labai greitai ir paprastai pagaminamas ir reikalingų produktų beveik visada galima rasti šaldytuve. Pyragas visiems gyvenimo atvejams, sušildo širdį ir namus (nes ilgai kepa:)))
Taigi mano versija:

24 cm skersmens apvaliam pyragui reikia:
tešlai:
150 g sviesto
150 g miltų
100 g rudo cukraus
50 g avižinių dribsnių
50 g lazdyno riešutų
įdarui:
500 g sausos varškės
3 kiaušinių
100 g cukraus
0,7 l obuolienės

  1. Orkaitę įkaitinau iki 180 laipsnių.
  2. Į virtuvinį kombainą sudėjau lazdyno riešutus ir stambiai sukapojau. Sudėjau šaltą gabaliukais pjaustytą sviestą, subėriau miltus, cukrų ir avižinius dribsnius. Viską sukapojau iki smulkių trupinių (tai pavyksta maždaug per 30 sekundžių).
  3. Dubenyje išplakiau kiaušinius su įdarui skirtu cukrumi. Plakiau kol masė patrigubėjo, maždaug 4 minutes. Tuomet sudėjau varške ir dar mikseriu paplakiau, kol varškė gerai išsimaišė. Varškės prieš tai nepertryniau, tad liko tokie gan stambūs gumuliukai - bet man patinka kai jaučiasi tie varškės grūdeliai.
  4. Silikoninės kepimo formos dugne paskleidžiau maždaug 4/5 tešlos trupinių. Ant jų užpyliau varškę, ant jos nestoru sluoksniu paskleidžiau obuolienę ir tolygiai užbarsčiau likusius tešlos trupinius.
  5. Kepiau 1 valandą. Kai pyragas pravėso, dviejų lėkščių pagalba atsargiai išverčiau. Pradėjom valgyti dar šiltą:)
Na nėra čia daugiau ką pasakoti. Siūlau būtinai pabandyti:) 
Vienąkart kepdama truputį pasižaidžiau su varške - trynius atskyriau nuo baltymų, trynius gerai išsukau su cukrumi, įmaišiau varškę ir paskiausiai iki standumo išplaktus baltymus. Varškės masė gavosi sausesnė, puresnė. Man skaniau tuo paprastuoju būdu:) Nedėjau jokio krakmolo, nes ta drėgna varškė skaniai suvarva į pagrindą ir iškepęs pyragas puikios konsistencijos. Va, einu iškepsiu dar vieną tokį pyragą - ryt laukiam svečių!

3 komentarai: