2012/11/27

Nekeptas sūrio pyragas

Labai nesudėtingas ir man netikėtai visų aplinkinių labai mėgstamas. Kai paskutinįkart nusinešiau jį į šventę, tai buvau išliaupsinta kaip nuostabiausia konditerė:) Beje, ditirambus šiam sūrio pyragui gieda ir kiti tinklaraščiai, iš kurių ir nusižiūrėjau receptą: Savaitgalio rendez-vous, Neringos blogas, Saulėta virtuvė.

24 cm skersmens pyragui sunaudojau:
pagrindui:
250g digestive tipo sausainių
110g sviesto
100g lazdyno riešutų
įdarui:
500g rikotos sūrio
400g saldinto kondensuoto pieno (1 indelis)
250g riebios greitinėlės
1 šaukštas medaus
20g želatinos (kiekis priklauso nuo gamintojo, reikalingas vieam litrui skysčio rekomenduojamas kiekis)
1 šaukštelis nesaldžios kakavos
1 šauštelis cinamono

  1. Riešutus pakepinau ant sausos keptuvės. Kai jie pravėso, nulupau odeles ir šiek tiek pasmulkinau virtuviniu kombainu. Tuomet į kombainą sudėjau sausainius ir viską susmulkinau iki gan smulkių trupinių. 
  2. Sviestą išlydžiau ir sumaišiau su sausainių-riešutų trupiniais. Masė gavosi biri, kaip šlapias smėlis. Iš jos suformavau pyrago pagrindą - išardomoje pyrago formoje ant dugno pasleidžiau trupinius ir gerai juos suspaudžiau. Spausdama pirštais suformavau kraštelius. Kol ruošiau įdarą, pagrindą įdėjau į šaldytuvą.
  3. Želatiną ištirpinau nedideliame kiekyje karšto vandens (maždaug 70 ml). Mano medus nelabai skystas, tingėjosi atskirai šildyti, tad įmaišiau šauštą medaus į dar karštą tirpintą želatiną. Mišinį atvėsinau beveik iki kambario temperatūros. jei kartais užsižioplinote ir želatina pradėjo stingti, galima vėl ją pašildyti.
  4. Rikotą išsukau su kondensuotu pienu. Supyliau ir gerai išsukau tirpintą želatiną. Jei želatina bus nepakankamai atvėsusi, rikotos masėje gali susidaryti tokie želatinos siūliukai. Jeigu jau taip nutiktų, dar galima išgelbėti padėtį - įstatyti dubenį su plakiniu į didesnį dubenį su karštu vandeniu. Nuolat maišyti ir šildyti, kol želatinos visiškai nebesimatys. Masę atvėsinti iki kambario temperatūros.
  5. Grietinėlę išplakiau iki standumo ir atsargiai įmaišiau į rikotos masę. Supyliau į paruoštą pagrindą, apibarsčiau kakavos - cinamono mišiniu ir pastačiau į šaldytuvą nakčiai (želatina sustingsta jau po kokių 3 valandų, bet labai rekomenduoju palaikyti šaldytuve ilgiau - pyrago skonis labai pagerėja jam susistovėjus).
Ponas Kiaunėnas ir Mažieji Kiauniukai tiesiog alpsta dėl šito pyrago. Išbandžiau keletą variacijų - su graikiškais riešutais, migdolais, "Selga" sausainiais, maskarpone, maskarponės/rikotos mišiniu. Čia pateikiu mums labiausiai patinkantį variantą.
Ir būtinai pbarstykite pyragą kakavos/cinamono mišiniu - be jo pyragas būtų eilinis "cheesecake'as":)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą