2012/11/29

Morenginis tortas su apelsinų cukatomis

Visai neseniai šventėme labai mielų žmonių gimtadinį. Dovanai jie išsirinko morenginį tortą:
Spalvos nuotraukoje truputį kosmonautiškai žalsvos, nes fotografuota telefonu prastai apšviestame vakarėlyje:) Buvo puiki šventė, pilna gražių pasiilgtų žmonių, šokių, pokalbių ir šypsenų. Tortas buvo nemažas, bet greit dingo - kažkaip daug morengų gerbėjų mano draugų tarpe.

Paprastai šį tortą kepu apvalų, bet čia savo gražius jubiliejus švenė net du žmonės, tai ir tortai du - vienam ketvertas, kitam nulis:))) O ir smagiau buvo skaičius pjaustyti.
Tortui paruošti sunaudojau:
morengams:
150g baltymų (4-5 kiaušinių baltymai)
300g smulkaus (caster) cukraus
2 šaukštus citrinos sulčių
kremui:
450g kambario temperatūros sviesto
1 kiaušinį
1 trynį
225ml pieno
1 šaukštelį maltos vanilės ankšties
20g romo
250g apelsinų cukatų
mandarinų papuošimui

  1. Dieną prieš išsikepiau morengus. Čia viskas įprastai: baltymus su citrinos sultimis plakiau kol pradėjo formuotis putos, tada toliau plakdama po truputį bėriau cukrų. Subėrusi visą cukrų dar šiek tiek paplakiau ir konditerinio maišelio pagalba išspaudžiau tris ketvertus ir tris nulius ant trafaretų, iškirptų iš kepimo popieriaus. Šįkart morengus dariau gan plonus, tik 0,5 cm storio. Jei Jūsų tortas bus apvalus, formuokite tris blynus, jie gali būti storesni čia jau kaip kam labiau patinka.
  2. Kepai, tiksliau džiovinau dvi valandas 100 laipsnių temperatūroje. Pirmas 15 minučių orkaitės dureles laikiau praviras. Kas pusvalandį keičiau skardas (viršutinę leidau žemyn, vidurinę - į viršų, apatinę - į vidurį), kad morengai keptų tolygiai. Vienu metu kepiau 3 morengus. 
  3. Šventės dieną paruošiau kremą. Morenginius tortus geriau sutepti kaip galima vėliau, kad morengas kuo mažiau suminkštėtų. Šiame torte kremas sviestinis, tad morengas drėgsta mažiau, bet nerekomenduoju laikyti torto per naktį. Kremui kiaušinį ir trynį išsukau su cukrumi, kol cukrus gerai išsimaišė ir masė pabalo. Pieną pakaitinau su vanilės ankštimi iki virimo ir plona srovele supyliau į nuolat maišomą kiaušinį. Plakinį padėjau ant vandens garų vonelės ir vis maišydama pakaitinau apie 7 minutes. Tuomet pieno-kiaušinio plakinį atvėsinau iki kambario temperatūros.
  4. Sviestą išsukau iki purumo. Vis plakdama po kelis šaukštus supyliau ayvėsintą pieno- kiaušinio plakinį. Pabaigoje įplakiau romą.
  5. Ant morengo plonai paskirsčiau kremą (konditerinio maišelio pagalba), tolygiai pabarsčiau cukatomis ir dėjau kitą morengą. Vėl viską pakartojau. Ant trečio, paskutinio morengo vėl užtepiau kremo sluoksnį, kraštus gražiai papuošiau kremu, viduryje išdėliojau mandarino skilteles. Mandarinas ne tik dėl grožio, jis suteikia tortui gaivumo. Galima puošti bet kokiomis kitomis uogomis (vasarą dieviškai skanu su braškėmis). Šį tortą norėjau papuošti spanguolėmis- ir dėl spalvos, ir dėl skonio, bet lyg tyčia neradau jų pirkti:)

Morengai man pavyksta visada, jie tikrai nesunkiai paruošiami, reikia tik atkreipti dėmesį į keletą dalykų: baltymai geriausiai tinka ne švieži, o pastovėję šaldytuve keletą dienų. Svarbu nepamažinti cukraus (cukraus reikia dvigubai tiek, kiek sveria baltymai) ir suberti jį neiškart, o palaipsniui. Man skaniausi morengai su smulkiu (caster) cukrumi, bet pas mus nelabai yra jo pirkti. Tai tikrai ne esmė, kepu morengus ir su paprastu cukrumi, ir su cukraus pudra - pavyksta visuomet. Dar svarbu pakankamai ilgai džiovinti. Jei morengai stori, gali reikėti ir daugiau laiko. Nepakankamai išdžiovinti morengai lieka tąsūs viduje - labai skanu ir tinka, jei ketinate valgyti iškart. Bet jei norite, kad morengas išsilaikytų trapus, reikia jį visiškai iždžiovinti.
Tortas tikrai labai skanus ir ne per saldus - kreme visiškai nėra cukraus. Labai svarbu, kad cukatos būtų skanios. Galima jas pasigaminti ir namie, bet aš visuomet perku "Skonio studijoje":)

5 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Dėkui:) labai stengiausi ir šįkart tikrai buvau patenkinta rezultatu

      Panaikinti
    2. Efektingas per mažai pasakyta :) Kiek čia darbo įdėta! Ir dar žinant, kad namie aplink sukiojasi kiauniukų būrelis :) Šaunuolė!

      Panaikinti
    3. Ačiū, Aušra:) Pati ne mažiau šedevrų sukuri:)))
      O mano Kiauniukai kažkaip lengvai suderinami su maisto gamyba, ypač desertų:) Vyresnėliai tik prašo visko paragaut ir truputį pamaišyt, pakočiot, paplakt ir pan. O mažiausias tiesiog savarankiškai ropinėja ir verčia namus:)

      Panaikinti
    4. Labai smagiai ir su šiokia tokia nostalgija visa tai įsivaizduoju :)

      Panaikinti