2013/10/04

Moliūgų ir riešutų tortas su deginto sviesto kremu

Buvau truputį dingusi. Švelniai tariant:) Na žinot, vasara, vaikai, atostogos, festivaliai, maratonai, milijonai keksiukų - po truputį papasakosiu apie tai. Bet pradėsiu nuo puikaus rudeniško torto - juk prasidėjo moliūgų sezonas:


Biskvitui reikia:
180g sviesto
225g miltų
1,5 šaukštelio sodos
2 šaukštelių cinamono
2 šauktštelių malto džiovinto imbiero
0,25 šaukštelio maltų gvazdikėlių
0,25 šaukštelio kardamono
0,25 šaukštelio muskato riešuto
0,5 šaukštelio druskos
250g cukraus
150g rudo cukraus
350ml moliūgų tyrės
2 didelių kiaušinių arba 3 mažų
120ml pieno + šaukštelis acto (arba 120ml pasukų)

  1. Nedideliame puode storu dugnu ištirpinau sviesta ir vis pajudindama puodą pakaitinau iki virimo. Užvirus sviestui pavirinau jį apie 5 minutes - kol jis šiek tiek patamsėjo. Supyliau sviestą į dubenėlį ir palikau atvėsti bet nesukietėti (apie 15 minučių). Perpildama sviestą susidariusias nuosėdas palikau puode.
  2. Orkaitę įkaitinau iki 170 laipsnių. Dvi 24cm skersmens formas ištepiau sviestu ir pabarsčiau miltais.
  3. Nedideliame dubenyje sumaišiau persijotus miltus, sodą, druską ir visus prieskonius. Į pieną įpyliau šaukštelį acto ir leidau pastovėti 5 minutes.
  4. Dideliame dubenyje iki vietisos masės išsukau moliūgų tyrę, rudą ir baltą cukrų, kiaušinius ir pieną su actu. Silikonine mentele įmaišiau sausus ingredientus ir galiausiai įmaišiau rudą sviestą.
  5. Tešlą padalinau į dvi formas ir kepiau apie 30 min. Ištraukus iš orkaitės palikau biskvitus formose 10 minučių ir išvertusi ant grotelių atvėsinau.
Riešutų sluoksniui reikia:
150g karijų riešutų
100g moliūgų sėklų
50g džiovintų spanguolių
2 šaukštų smulkiai kapotų cukruotų imbierų
2 šaukštų sviesto
2 šaukštų su kaupu rudo cukraus
0,25 šaukštelio druskos
  1. Didelėje keptuvėje ištirpinau sviestą. Sudėjau riešutus ir moliūgo sėklas ir ant vidutinės ugnies pakepiau kol karijų riešutai apskrudo o moliūgo sėklos pradėjo sproginėti. Sudėjau spanguoles, cukrų, druską ir maišiau kol viskas ištirpo ir visi ingredientai pasidengė karamele. Įmaišiau smulkintą imbierą ir palikau viską atvėsti keptuvėje.
Kremui reikia:
180g sviesto
375 grietinėlės sūrio (Philadelphia), kambario temperatūros
75g rudo cukraus
200g miltelinio cukraus
  1. Sviestą pavirinau aukščiau aprašytu būdu. Kadangi nenorėjau svieste aptikti pridegusių gabaliukų, sviestą perkošiau per metalinį sietelį ir popierinio rankšluosčio sluoksnį. Nenaudokite plastmasinio sietelio, nes karštas sviestas jį ištirpdys. Ir nepalikite sviesto atvėsti tame pačiame puode kuriame jį kaitinote - nukėlus nuo ugnies sviestas tokios aukštos temperatūros, kad verda dar kurį laiką ir gali labai greitai pridegti. Perkoštą sviestą padėjau į šaldytuvą, kad jis greičiau atvėstų. Sviestas turi vos vos sukietėti, bet likti pakankamai minkštas, kad būtų galima jį plakti. Šaldytuve sviesto pakraščiai kietėja greičiau, tai vis jį maišiau.
  2. Atvėsusį sviestą išplakiau su cukrumi, kol jis pabalo. Po trečdalį sudėjau sūrį ir plakiau, kol cukrus ištirpo. Po truputį subėriau miltelinį cukrų ir išplaiau viską iki purios masės.
Ir tada jau stačiau tortą:
  1. Pirmą biskvito sluoksnį padėjau ant tortinės. Aptepiau jį maždaug trečdaliu kremo ir užbarsčiau kiek mažiau nei pusę riešutų.
  2. Uždėjau antrą biskvito sluoksnį, viršų ir šonus aptepiau kremu bei papuošiau likusiais riešutais. Palikau šaldytuve 6 valandoms. Vskas!

Labai rudeniškas tortas - skoniai ryškūs ir spalvingi kaip raudonuojantys klevo lapai. Labai skanus ir kvapnus biskvitas, neįprasto ir intensyvaus skonio kremas. Ir dar tiesiog stebuklingi riešutai - tas truputis druskos karamelėje, spanguolės ir imbieras suteikia tobulą skonių pasaką. Tortas buvo skanus jau ir po tų šešių valandų, bet kitą ir dar kitą dieną buvo dar skanesnis. Todėl kitąkart tortą darysiu dieną ar net dvi prieš. Ir iš to pačio tešlos kiekio kepsiu ne du o tris biskvitus man norėjosi plonesnių sluoksnių. Biskvitas niekuo nelaistomas, bet turi drėgnumo pats iš savęs.
Originaliame recepte (radau čia) buvo naudojamos pasukos, kurių kažkaip pamiršau nusipirkti. Tai radau būdą, kaip išsiversti su paprastu pienu:)
Štai taip mes sutinkame rudenį:)
Dar noriu papasakoti kaip labai mane džiugina, kad mano blogas, nors ir neaktyvus pastaraisiais mėnesiais, gana gausiai skaitomas kasdien. Labai smagu, kad galiu dalintis savo džiaugsmu ir atradimais su Jumis. Ačiū, kad skaitote, komentuojate - dabar vėl matysimės dažniau!

5 komentarai: