2013/10/20

BAF ir burokėlių pyragas su svarainių-aguonų kremu

Šiandien lankiausi Baltijos maisto ir gėrimų mugėje "BAF" bei dalyvavau ten surengtose maisto tinklaraštininkų kovose. Ir laimėjau! Jausmas labai geras, ypač kai komisijos nariai iš Kulinarijos lofto Čiop čiop negailėjo liaupsių pyragui ir gyrė mano techniką:) Skubu paskelbti receptą - viešai prisižadėjau daugeliui žmonių:)

24cm skersmens pyragui (10-12 porcijų) reikia:
Biskvitui:
200g kambario temperatūros sviesto + 10g formos ištepimui
250 vakuume virtų burokėlių (arba virtų namie be druskos)
200g juodo šokolado (ne mažiau nei 70proc. kakavos)
30 ml espresso
135g miltų
1 šaukštelio su kaupu kepimo miltelių
30g kakavos (nesaldžios)
5 kiaušinių
190g rudo cukraus

Kremui:
50g sviesto
250 grietinėlės sūrio (Philadelphia)
200g miltelinio cukraus
3 šaukštų aguonų
0,5kg svarainių
200g cukraus

  1. Orkaitę įkaitinau iki 180 laipsnių. 24cm skersmens formą ištepiau sviestu ir pabarsčiau miltais.
  2. Šokoladą užpyliau karšta kava ir ištirpinau vandens garų vonelėje (galima tai padaryti mikrobangėje). Sudėjau 200g kubeliais supjaustyto sviesto ir išsukau.
  3. Virtuviniame kombaine susmulkinau nuluptus burokėlius. Į kombainą sudėjau kiaušinio trynius, rudą cukrų, šokolado mišinį ir viską gerai išmaišiau. Supyliau persijotus miltus, kakavą, kepimo miltelius ir darkart viską išmaišiau. Gautą masę perpyliau į dubenį.
  4. Atskirame dubenyje iki standumo išplakiau kiaušinio baltymus ir atsargiai įmaišiau juos į tešlą.
  5. Supyliau tešlą į formą ir kepiau pie 40 minučių.
  6. Kol pyragas kepė paruošiau svarainius papuošimui ir kremą. Svarainius nuploviau, keturis atidėjau į šalį, o likusius supjausčiau skersai. Pašalinau visas sėklytes . Iš vandens ir cukraus užviriau sirupą ir paviriau supjaustytus svarainius apie 10 minučių. Ištraukiau juos ant vėsinimo grotelių.
  7. Per smulkią tarką sutarkavau likusius keturis svarainius. Dubenyje išsukau sūrį su sviestu ir milteliniu cukrumi. Dalimis, vis ragaudama, įmaišiau tarkuotus svarainius ir aguonas.
  8. Kai pyragas iškepė, išverčiau jį ant grotelių. Idealiu atveju leisčiau jam atvėsti, bet norėjau suspėti per valandą, tad šiek tiek pravėsusį pyragą aptepiau kremu ir papuošiau cukruje virtais svarainiais. Viskas:)
Ačiū visiems, parodos metu ragavusiems ir gyrusiems pyragą, kolegėms tinklaraštininkėms - Jūsų patiekalai buvo labai gardūs. Ačiū Mamai, Tėčiui ir Tetai, kurie atėjo manęs palaikyti morališkai - smagu buvo matyti pažįstamus veidus. Ačiū organizatoriams ir rėmėjams - už smagią aplinką ir puikius prizus. Buvo labai smagu:)

P.s. kad jau giriuosi, tai pasigirsiu dar:) Kai įėjau į Litexpo, mane pasitiko visa armija mergelių, kažko klausinėjančių ir kažką užsirašinėjančių. Prasibroviau pro kelias (skubėjau pasižiūrėti kaip Viktorija ir Indrė gamina), bet viena taip užstojo kelią, kad nebuvo kur dingt. Paklausė kažko apie parodą ir tada mano amžiaus. Saukau: 37. Ji darkart perklausė. Darkart patikinau, kad tikrai 37, mintyse skaičiuodama, ar tikrai tiek. Kažkaip dažnai pasakau ne tą skaičių. Tai ji sako: negaliu patikėt, atrodot daaaug jaunesnė. Kai baigė viską ten pildyt dar pridūrė, kad labai norėtų taip atrodyti kai pati bus 37:) Jau vien tai made my day. O štai kaip jaunai atrodau flirtuodama (kulinarinėmis temomis, žinoma) su vienu iš teisėjų:
P.p.s. labai ačiū Giedrei už nuotraukas. Jau buvau pradėjus dūsaut, kad neturiu jokio vizualaus įamžinimo ir tada į el.paštą atskriejo tai, ką dabar ir Jūs galite pamatyti. Sakau Jums - tikrai puiki diena buvo!

11 komentarų:

  1. Koks sutapimas - aš būtent šitą burokėlių biskvitą-pyragą kepiau šiandien :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikriausiai nieko nuostabaus, nes labai jau sezoninis šis pyragas man:) Ir internetas pilnas panašių receptų, čia tik svarainiai ir aguonos mano indėlis

      Panaikinti
  2. Labai dailus pyragas. Sveikinimai ;))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū:) Vis dar džiaugiuosi kaip vaikas:)))

      Panaikinti
  3. Šaunuolė! Dar kartą sveikinu! :) Labai smagus buvo konkursas, man patiko ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viktorija, tikrai! Kita vertus, kai tokie smagūs žmonės gamino, negalėjo būt kitaip:)
      Malonu buvo susimatyt su Tavim, Indre ir susipažint su Egle:)

      Panaikinti
  4. Atrodo tikrai gražiai ir svarainiai seilę varvina :) Sveikinu dar kartą! ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) gerai jau gerai, pakanka užuominų - kepsim tą pyragą kažkada greit. Man teisėjai siūlė sūrio kremą pakeist svarainių sirupu (tuo, kur liko verdant svarainius papuošimui). Tiesiog sulaistyt sirupu ir papuošt svarainiais. Bet Mama (o jis buvo BAF'e ir ragavo) sako, kad jokiais būdais, nes labai skanus jai kremas. Tai va ir nebežinau, kaip čia darysiu:)

      Panaikinti
  5. Daryk, kaip BAF'e darai - norisi paragaut pergalės skonio :) O jau po to - visų kitų :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. OOo pyragas atrodo tikrai tobulai, tikiu, kad Tavo patobulinimai jį pavertė dievišku!

    AtsakytiPanaikinti