Štai ir ištirpo kovas - skirtingai nei sniegas už lango. Visą mėnesį ryšėjau languotą prijuostę ir skatinau visus valgyti daugiau žuvies:) Mano šeima šį mėnesį tikrai suvalgė daugiau žuvies nei įprastai, bet apžvelgus visas nuomones ir pasisakymus galiu konstatuoti, kad pagal žuvies suvartojimą japonus pasivysime tikrai negreit. Didžioji dalis kolegių maisto tinklaraštininkių prisipažino, kad apie žuvį dažniau galvoja nei valgo ir jaučiasi dėl to kaltos.
Receptų stygius nėra problema, nes šviežia žuvis nereikalauja jokių įmantrybių - nuplauni, nusausini, pavolioji manuose ar miltuose, pačirškini ant sviestuko ir skanauji su bulvių koše, pavyzdžiui. Bepigu Aušrai, kuri gyvena prie jūros ir gali nuolat skanauti šviežiai pagautą žuvį. Mums, gyvenančioms toliau, tenka dažniau rinktis sūdytas, rūkytas ir šaldytas žuvis. Bet merginos išradingos, tad nustebino tikrai puikiomis idėjomis.
Įžangai siūlau paskaityti Dalios nostalgišką rašinėlį apie Žuvies dieną. Man pačiai tie ketvirtadieniai kažkaip labai neužstrigo - mano mokyklos valgykloje mes gaudavom ne kažkokius kotletus o tiesiog keptą žuvį ir man ji buvo visai skani:) Bet iš esmės mintis skirti vieną dieną savaitėje žuviai juk tikrai gera, ar ne?
Elinga paruošė net du žuvies receptus: menkę kiniškai ir žuvį prancūziškai. Nekantrauju pabandyti pirmąjį receptą, nes antras receptas dažnas draugų mamų virtuvėse. Abu Elingos receptai tinka šaldytai baltai žuviai (žinoma, šviežia visuomet skaniau).
Indrė pasiūlė pasigaminti rūkytos lašišos paštetą. Jau išbandžiau - labai geras reikalas. Varškė sušvelnina lašišos skonį o svogūno laiškai labai tinkamai pagardina. Rekomenduoju:)
Forelle iškepė cukinijų blynelius su rūkyta lašiša. Puikus receptas, kuriame paliekama daug vietos variacijoms - pakeitus vos vieną ingredientą galite skanauti visiškai skirtingo skonio blynelius.
Dowe Ba iškepė žuvies apkepą. Patobulintas prancūziškos žuvies variantas, ypač tinkamas, jei turite atlikusių virtų bulvių. Kepiau tokį apkepą, tik be sūrio (nes Ponas Kiaunėnas nemėgsta sūriu užkeptos žuvies) buvo dar sveikiau ir tikrai skanu.
Aušra suvyniojo žuvies vyniotinį. Va šitam reikalui man kažkaip sunkiausia pasiryžti, bet kad jau pasižadėjau išmėginti visus receptus, tai teks:)
Kita Aušra, ta kuri gyvena prie jūros, iš šviežiai sugautų ešerių pagamino ragu su makaronais. Labiausiai šiame recepte pavydžiu tų šviežiai sugautų ešerių:) Atrodo be galo skaniai, be to nedažnai žuvį derinu su makaronais - o juk tikrai geras duetas.
Insolente mane vėl nustebino savo kūrybingumu ir gebėjimu taip gražiai viską surašyti. Jos žuvainiai su orkaitėje skrudintomis bulvytėmis laukia savo eilės. O jų labiausiai laukia Ponas Kiaunėnas, visokių naminių sūrainių, mėsainių (dabar jau tikriausia bus ir žuvainių) mėgėjas ir ekspertas. Na gerai, aš irgi mėgstu tokį maistą:)
Violeta pasiūlė žuvį išsikepti folijoje - taip ji paruošė upėtakį su citrininiu padažu. Galvoju, kad prie to upėtakio dar būtų skanu įvynioti kelias virtas bulves ar kokias kitas daržoves.
Vilma paruošė menkės kepsnelius (fish cakes), labai receptas receptas panaudoti visokiems maisto likučiams (virtoms daržovėms, padažams ir pan.). Pati panašius kepsnelius mėgstu, bet vis neaprašau, nes jie dažniausiai būna labai jau improvizuoti priklausomai nuo šaldytuvo turinio. Ponas Kiaunėnas vis juokauja, kad čia angliška žemaitiškų blynų versija:)
Na ir mano paruošta menkė su pomidorų ir čiobrelių padažu. Labai skani ir jau labai pamėgta:)
Tikiuosi, kad visi šie nauji receptai paskatins jus dažniau valgyti žuvį. Juk taip skanu:)
O dabar prijuostę perleidžiu Dowe Ba, ji uždavė naują mėnesio temą - apie makaronus.
Ačiū už šaunią apžvalgą ir paskatinimą valgyti daugiau žuvies :)
AtsakytiPanaikintiAčiū toms, kurios rašė kaip skaniai pagaminti žuvį:)
Panaikinti