2013/03/01

Kibkit, žuvelės... ir languota prijuostė

Šį mėnesį man tenka garbė užsirišti languotą prijuostę. Noriu paklausti, ar dažnai valgote žuvį? Aš tai tikrai ne tiek, kiek norėčiau. Visuomet su pavydu skaitau, kiek japonai per metus suvalgo žuvies (69kg žmogui per metus). Tuo tarpu statistinis lietuvis teįveikia 12-14  kg žuvies ir jos produktų. Žinoma, šviežia žuvis Vilniuje tikrai yra prabanga. Kartais perku žuvį Šturmų švyturio parduotuvėje. Brangoka, bet labai patinka, kad žuvininkas visuomet pasufleruos kokį įdomesnį receptą ir paruoš žuvį taip kaip nori - su oda, be odos, su kaulais, be kaulų. Žinoma, jei perki sterką, didelio mokslo nereikia - tiesiog iškepi jį. Bet va vėgėlės nebučiau kitur pirkusi ir tikrai nežinočiau, ką su ja daryti. Mat kietoka žuvis ir labiausiai tinka troškiniams.
Prekybos centruose žuvies pirkimas prilygsta loterijai. Net atėjus tą dieną, kai veža žuvį, jos žiūri į tave balzganomis akimis. Arba paėmus gabalą, jauti, kad tai dar nespėjusi atitirpti šaldyta žuvis, nors parašyta, kad šviežia... Kartais perku gyvą žuvį - net išmokau ją darinėti ir išpjauti file.
Bet didžiausias stabdis man vistik receptų stoka. Kažkaip nebuvo mano šeimoj tradicijos valgyti daug žuvies. Valgydavom miltuose apvoliotas keptas stintas, jūros lydeką keptą su svogūnais arba troškintą su morkom, dar rūkytas žuvis. Todėl dabar kaskart laužau galvą kaip skaniai ir įdomiai patiekti žuvį. 
O kur Jūs perkate ir kaip ruošiate žuvį? kaip dažnai ją valgote?
Nuorodas į savo parašymus palikite, prašau, komentaruose:)
Senokai rezgiau mintį apie šią temą ir prieš kokią savaitę radau įdomų menkės receptą, kuris puikiai tinka šiai temai. Menkė su pomidorais ir čiobreliais. labai skanu!  Pamiršau, kad reikia nufotografuoti, tai patiekalą į lėkštes suverčiau bet kaip, o paskui ponui Kiaunėnui praktiškai iš burnos ištraukiau pirmą kąsnį ir liepiau nevalgyt, kol nufotografuosiu viską:) Nuotraukos atitinkamos:
4 porcijoms prireikė:
800g menkės (turėjau kelias šaldytas žuvis, atsišildžiau ir išpjoviau filė. Buvo beveik tobulai be kaulų:)
400g konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
1 didelio svogūno
pundelio šviežių čiobrelių
kelių šaukštų aliejaus
druskos, pipirų
  1. Svogūną smulkiai supjausčiau ir pakepiau aliejuje didelėje aukštoje keptuvėje kol suminkštėjo.
  2. Subėriau nuskabytus čiobrelio lapelius ir pomidorus, pasūdžiau ir įdėjau šviežiai maltų pipirų. Patroškinau ant mažos ugnies apie 5 minutes.
  3. Žuvį padalinau į vienodus gabalus ir apibarsčiau druska bei pipirais. Sudėjau ant padažo, uždengiau ir troškinau nevartydama, nemaišydama ir niekaip kitaip neliesdama apie 10 minučių.
  4. Patiekiau su bulvių koše.
Oh my God! Rimtai:) Žinoma, menkė buvo pirkta ne Maximoj ir tai labai pagerino reikalą. Bet padažas tiesiog tobulas. Ir dar taip greit ir paprastai paruošiamas. Paprastai visur rekomenduoja panašius patiekalus valgyti su ryžiais, bet labai užsimaniau bulvių košės. Ir buvau labai teisi. Patiekalas įtrauktas į mėgstamiausiųjų sąrašą:)

31 komentaras:

  1. oi kokia pažįstama situacija, kai pradedi valgyt ir tik op "lemputė užsidega galvoje" NENUFOTOGRAFUOTA. Labai skanus receptas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man dar problema kyla, kad skaniausius patiekalus ruošiu vakarienei, kai lauke jau tamsu. O mūsų namai fotografavimui dirbtinėje šviesoje visai nepritaikyti:)

      Panaikinti
  2. tai kovo tema "kibkit žuvelės'? Ar dar rašysi tikslindama temą ar taisykles?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip taip, tokia tema ir taisyklių daugiau jokių:)

      Panaikinti
  3. Mes su vyru, deja nesame dideli žuvies mėgėjai, tai tikriausiai nesudalyvausiu šioje temoje. Bet gal, po mėnesio, pamačiusi receptų gausa, atrasiu receptą, kuris mane įkvėps keisti situaciją :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visai visai nevalgot žuvies? Kodėl, jei ne paslaptis? Tiesiog neskanu? Nes visi dietologai liaupsina žuvį (mintinai neišvardinsiu kuo ji tokia jau naudinga, na bet net vaikams pataria jos valgyti:)

      Panaikinti
    2. Nėra taip, kad visai nevalgom :) Balta žuvis tiesiog neskanu. Todėl dažniausiai valgom lašišą, kartais rūkytas žuvis. Dar silkė patenka į valgomų žuvų kategoriją. Aišku, gali būti, kad aš tiesiog jos nemoku gaminti :)

      Panaikinti
  4. Į šią temą man nesureaguoti būtų tiesiog negražu :0)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai galvoju apie žuvies receptus, tai Tave, Aušra, iškart prisimenu:) Ir blogą panaršau:)

      Panaikinti
  5. Žuvytė pagaminta, įamžinta ir laukia aprašymo..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nekantriai laukiu aprašymo -esu pasiryžus pabandyti visus šio mėnesio languotos prijuostės receptus:)

      Panaikinti
    2. spaudžiu patinka. žuvį baisiai mėgstu, tik retai prisiruošiu ją gamint - nežinau, kodėl taip kvailai elgiuosi. dabar jau niekur nebedingsiu, ačiū už tai :)

      Panaikinti
    3. Taigimano žuvis Jūsų užrašinei:
      http://spoonalley.blogspot.com/2013/03/menkekiniskaiarbakibkitzuveleslanguotap.html

      Panaikinti
    4. Elinga, žuvis atrodo labai skaniai. Kiniečių patiekalus labai mėgstu, tik kažkaip žuvies niekad negaminau. Puiki proga pamėgint:)

      Panaikinti
    5. Na ir dar vienas receptas. Kažkaip netyčia "patraukė ant žuvies" :)
      http://spoonalley.blogspot.com/2013/03/zuvis-prancuziskai.html#more

      Panaikinti
    6. Šitaip "prancūziškai" ir aš kartais žuvį kepu. Bet dažniausiai tai darau vasarą, su mamos augintais pomidorais:)

      Panaikinti
  6. Mano http://gpmagija.blogspot.com/2013/03/rukytos-lasisos-pastetas-kibkit-zuveles.html

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Net pavydy, kad tiek rūkytos lašišos valgai:) Žinoma, rūkytoj žuvį valgom ne dėl kažkokių maistinių savybių ar gerumų, betgi kaip skanu!

      Panaikinti
  7. Ir mano http://www.forellesreceptai.lt/cukinijos-ir-rukytos-lasisos-blyneliai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man patinka Tavo blyneliai, nes keičiant priedus galima išgauti labai skitingus patiekalus. Niekad nebandžiau į cukinijų blynus dėti lašišos, bet būtinai pamėginsiu, dėkui:)

      Panaikinti
  8. mmmm beveik mano mintis perskaitei :) teks dar pasukti galvelę iki balandžio :) bet už tai žinau paprastą skanų žuvies apkepą :) kaip gi aš be jo ir orkaitės :P kai tik pagaminsiu atkeliausiu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laukiu nekantriai:)

      Panaikinti
    2. štai ir mano žuvelės receptukas :)
      http://bajaliai.pepa.lt/zuvies-apkepas/

      Panaikinti
  9. Na šį kartą ir aš bandau sudalyvauti :) http://virtuve.seima.org/2013/03/zuvies-vyniotinis/?lang_pref=lt

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man visuomet atrodo, kad su vyniotiniais labai jau daug darbo. Na bet kad jau viešai prisižadėjau išbandyti visus mėnesio temos receptus, teks ryžtis kurią dieną:)

      Panaikinti
  10. Štai ir aš, štai ir aš. http://ribaude.blogspot.com/2013/03/geda-ir-triju-metru-ilgio-receptas.html :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ir aš http://ausrra.blogspot.com/2013/03/eserio-ragu-su-penne-makaronais.html#.UUtAIhxA18E

    Puikus pasisekimas su tema!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Šiandien šita menkė bus pas mus vakarienei, o aš matau, kad netelpu į grafikuuuuus, bet gal spėsiu dar į nuvažiuojantį traukinį su šia tema :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. ir aš dar spėjau su įrašu... nors ir be recepto, bet plepalai žuvų tema
    http://www.7ravioli.com/ketvirtadienis-zuvies-diena/html

    AtsakytiPanaikinti
  14. Mano:
    http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=3609827937611953746#editor/target=post;postID=78614193955179736

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aš bais vėluodama rodausi taip pat http://shirshiulizdas.blogspot.com/2013/04/zuvies-kepsneliaipirsteliai.html

    AtsakytiPanaikinti