2014/02/21

Skanusis varškės tinginys iš knygos "Sezoninė virtuvė"

Neturiu daug kulinarinių knygų. Nemėgstu verstų į lietuvių kalbą (nes labai jau dažnai pasitaiko vertimo klaidų), angliškas ar prancūziškas reikia siųstis ir tai nemažai kainuoja, o lietuvių autorių kulinarinės knygos dažniausiai man nelabai įdomios - tuos pačius receptus randu internete arba savo Larousse kulinarijos eciklopedijoje. Žinoma, yra išimčių: labai džiaugiuosi abiem VMG knygomis, dažnai jas vartau vien dėl gražių nuotraukų. O dabar turiu dar vieną mėgstamą knygą - Renatos Ničajienės "Sezoninė virtuvė"! Senai seku Renatos tinklaraštį, tad kai ji pakvietė į savo knygos pristatymą, labai apsidžiaugiau. Man vis dar be galo džiugu gauti pakvietimus į renginius vien dėlto, jog rašau maisto tinklaraštį. Jaučiuosi pamaloninta ir įvertinta:)
Iš knygos tikėjausi labai daug - man patinka pati sezoninės virtuvės idėja ir Renata visuomet turi įdomių, nematytų receptų (su išsamiomis ir teisingomis gaminimo instrukcijomis). Be to, patiekalus knygai fotografavo Eglė iš Žaidimų aikštelės, o jos nuotraukos mane labai žavi. Net bijojau pirmąkart atsiversti knygą - o ką, jei tai tie patys jau publikuoti internete receptai? Arba labai sudėtingi su neįmanomai prabangiais ingredientais? O ką, jei knyga ne tokia graži, o ką jei spauda prasta ir t.t. Labai jau dideli mano lūkesčiai buvo. Geriausia dalis ta, kad knyga netgi pranoko visa tai. Daugiau nesiplėsiu - pavartykite ir įvertintkite patys, pavyzdžiui Knygų mugėje (Leidyklos "Obuolys" stende). Aš tai dabar visiems dovanosiu šią knygą (mano draugai, galit neskubėt labai pirkti knugos - didelė tikimybė, kad per kitą šventę gausite nuo manęs super dovaną:). Dovanokite ir Jūs, garantuoju, kad labai kažką pradžiuginsit.
Vienas iš žiemiškų patiekalų iš knygos - varškės tinginys, psl.432. Panašų tinginį jau buvau aptikusi Renatos tinklaraštyje ir gaminusi anksčiau:

Mano versija su džiovintais abrikosais, spanguolėmis ir šviežiu kokoso riešutu:
25cm formai prireikė:
250g šokoladinių sausainių
250g sausainių su aguonomis
500g riebios varškės
250g minkšto sviesto
180g cukraus
0,25 šaukštelio maltos vanilės ankšties
200g džiovintų abrikosų
150g džiovintų spanguolių
1 nedidelio kokoso riešuto
  1. Pirkau minkštus džiovintus vaisius, tad nebuvo reikalo juos mirkyti. Nuploviau, nusausinau ir abrikosus supjausčiau juostelėmis.
  2. Sutvarkiau kokoso riešutą: Ponas Kiaunėnas prakrapštė skylutes, išleido pieną ir perpjovė patį riešutą per pusę (su metalo pjūkliuku). Riešuto branduolį dalimis iškrapščiau, nulupau ir sutarkavau. Teisybės dėlei reiktų paminėti, kad kokį ketvirtadalį riešuto su vaikais suvalgėm begamindami:)
  3. Sausainius smulkiai sulaužiau.
  4. Sviestą  išsukau su cukrumi ir malta vanilės ankštimi. Sudėjau varškę ir išmaišiau (naudoju kreminės konsistencijos varškę, tad jos nereikia pertrinti).
  5. Į sviesto-varškės mišinį sudėjau sausainius, džiovintus vaisius ir apie 150g tarkuoto kokoso riešuto. Viską gerai išmaišiau ir sukrėčiau į formą nuimamais kraštais. Masę gerai suspaudžiau, kad neliktų jokių oro tarpų, ant viršaus paskirsčiau likusį tarkuotą kokoso riešutą. Palikau šaldytuve per naktį.


Kitą dieną peiliu atskyriau masę nuo kraštelio ir jį nuėmiau. Kartais šį varškės tinginį darau tokį, kaip tradicinį - maistinėje plėvelėje suformuoju dešras ir vėliau supjaustau jas skritinėliais. Šįkart Mažieji Kiauniukai paprašė torto, tad darėm tortą:) Šis desertas mūsų namuose labai mėgstamas. Labai gaivus, svarbu tik, kad vaisiai nebūtų labai saldūs. Jei rinkčiausi saldesnius džiovintus vaisiu (slyvas ar kt.), dėčiau mažiau cukraus. Darant su paprastais sausainiais, tinginys būna labai gražios baltos spalvos, bet čia nuolaidžiauju savo šokoladomanams:) Labai skanu šviežias kokosas - nepalyginsi su džiovintomis drožlėmis. Pačiame tinginyje riešutas net nelabai jaučiasi, tik suteikia gaivumo.
Labai puikus receptas, su neišsemiamomis variacijų galimybėmis: pakeitus riešutus, sausainius ar vaisius, gausite visiškai skirtingus desertus. Vasarą labai gardu toks tinginys su šviežiomis uogomis,  kartais, kai turiu, vietoj spanguolių naudoju šaldytus juoduosius serbentus.
Skanaus:)

7 komentarai:

  1. Kaip smagu, kad knyga nenuvylė ;) Žinok ir aš jos laukdama turėjau tokių pačių baimių, o kas jei bus prasta spauda ir nekaip atrodys atspausdinta, bet kai ją pamačiau iš karto nusiraminau :) Labai smagu buvo susitikti per knygos pristatymą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi smagu buvo:) Didžiuojuosi, kad Lietuvos maisto tinklaraštininkės išleido tokią knygą:)

      Panaikinti
  2. Koks įdomus receptas! Spėju, kad tikrai smagai skaitosi knyga, o ypač kai nuotraukos dailios. Hm, kaži, gal galėčiau į Tavo draugus įsiprašyti? :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vita, vien drauge būti nepakaks, reiks dar šventes švęsti:) Kad būtų progų dovanoms :))))

      Panaikinti
  3. O, kokia tu greita!
    Pradedu galvoti, kad tą knygą man reikėjo su džiaugsmu ir su šilčiausiu apkabinimu iš tavęs priimti - kad ir Palangoje turėčiau.....:)))) Ruošiuosi irgi kažką bandyti iš jos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) Ji pas mano mamą jau:)))) aš tai visą sąrašėlį turiu, ką reikia pabandyti iš tos knygos. Mamai irgi labai patiko

      Panaikinti
  4. Tai labai gerai! Ta knyga jai labai pravers su tokia kompanija :) O ir šiaip puiki.



    AtsakytiPanaikinti