2013/04/24

Šokoladinis tortas su maskarponės kremu ir avietėmis

Na ir dar vienas tortas, kad gyvenimas būtų saldesnis. Šį tortą pirmąkart kepiau mylimo Sūnėno gimtadieniui. Jis šiuo metu labai žmogaus voro gerbėjas ir pageidavo šokoladinio torto. Kiti mano kepami šokoladiniai tortai tokie labiau suaugusiems, tad pagalvojau, kad karamelinis tortas čia kuo puikiausiai tiks - jis juk su šokolado sluoksniais ir vaikams labai patinka. Bet artėjant gimtadieniui labai užpuolė visokie reikalai ir jaučiausi labai pavargus. O karamelinis tortas reikalauja daug laiko ir teršimosi (reikia paruošti 4 rūšių kremus, kai ką pasiruošti iš vakaro ir t.t.). Ir tuo metu Neringos tinklaraštyje užmačiau labai skaniai man tinkamą receptą: tortas paprastai ir greit paruošiamas, atrodė skaniai. Ir neapsirikau:) Tortas labai skanus ir labai patinka vaikams (o mūsų vaikai tortams labai išrankūs:)


24 cm skersmens aukštam tortui (apie 2,5kg) reikia:
Biskvitui:
190g minkšto sviesto
320g cukraus
4 kiaušinių
250ml pieno
30ml espresso kavos (arba labai stiprios kavos)
300g miltų
60g kakavos
1,5 šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos

Kremui:
600ml riebios grietinėlės
375g maskarponės
1 žaliosios citrinos sulčių (arba mažiau - reikia ragauti)
4 šaukštų miltelinio cukraus
200g aviečių (šįkart šaldytų)

Biskvitų sulaistymui:
puodelis vandens
1 žaliosios citrinos sulčių
2 šaukštų rudojo cukraus

  1. Avietes atšildžiau ir leidau nusivarveti sultims.
  2. Miltus sumaišiau su kakava, kepimo milteliais ir druska. Mišinį persijojau 4 kartus - kad patektų kuo daugiau oro.
  3. Išviriau kavą ir sumaišiau su pienu.
  4. Orkaitę įkaitinau iki 170 laipsnių.
  5. Minkštą sviestą su cukrumi išsukau iki purumo, kol sviesto masė pabalo ir tapo puri. Po vieną įmaišiau kiaušinius kaskart išplakdama tešlą iki vienalytės masės.
  6. Į plakinį įmaišiau trečdalį miltų ir gerai išmaišiau. Nereikia permaišyti, bet miltai turi visiškai išsimaišyti, nebelikti sausų gumulėlių. Įmaišiau trečdalį kavos su pienu. Tuomet - vėl trečdalį miltų - išmaišiau, trečdalį kavos - išmaišiau; paskutinę dalį miltų - išmaišiau ir supylusi likusią kavą paskutinįkart išmaišiau.
  7. Tešlą išpilsčiau į tris 24 cm silikonines formas (prieš tai patepiau jas sviestu). Kepiau 30 minučių. Mediniu pagaliuku patikrinau, ar biskvitai iškepę. Biskvitus atvėsinau ant grotelių. Pirmąkart biskvitus kepiau po vieną, likusią tešlą laikydama šaldytuve. Kitus kartus kepiau 2 biskvitus ir trečią paskui, nes turiu tik 2 formas. Abiem atvejais viskas puikiai.
  8. Pasiruošiau sulaistymo skystį - šiltame vandenyje ištirpinau cukrų ir supyliau žaliosios citrinos sultis.
  9. Grietinėlę išplakiau iki standumo. Bebaigiant plakti po šaukštą subėriau miltelinį cukrų. Į grietinėlę įmaišiau maskarponę ir žaliosios citrinos sultis. Citrinos sultis supyliau dalimis vis ragaudama. Svarbu - kai jau sudedate maskarponę negalima ilgai plakti kremo, nes jis suskystės.
  10. Kiekvieną torto sluoksnį gausiai sulaisčiau, pertepiau maskarponės kremu ir pabarsčiau avietėmis. 
  11. Torto šonus ir viršų aptepiau kremu ir puošiau šokoladu. Voratinklį piešiau tiesiai ant torto, o vorą pagal trafaretą išpiešiau ant kepimo popieriaus, palaikiau šaldiklyje 15 minučių ir perkėliau ant torto.


Labai gerulis ne per saldus tortas. Labai tinka čia rūgščios avietės. Kai kepiau tokį tortą Panelei Kiaunytei, radau pirkti šviežių miško uogų - mėlyniu, aviečių ir gervuogių - tai vaikams patiko dar labiau, nes valgė ir spėliojo, kokią uogą valgo:) Žinoma, šviežios uogos čia tinka labiau nei šaldytos, bet kartais nėra kito psirinkimo. Svarbu gerai nuvarvinti tokias uogas ir nesutrinti ju perkeliant ant torto.
Aš dariau daugiau kremo nei originaliame recepte ir man jo nebuvo per daug- pakako gražiai aptepti šonus ir viršų, o sluoksniai tikrai nebuvo per stori.
Voratinklio šonuose ropinėjo maži voriukai:
Man jie į erkes gal labiau panašūs, bet vaikams tiko. Tų voriukų ant šonų buvo gal kokie penki, tai visi jų labai norėjo. Kitąkart reiks jų pripiešti daugiau:)
Jubiliatas buvo labai patenkintas, o tortas įrašytas į mėgstamiausių kategoriją:)

12 komentarų:

  1. GRAZIAI ATRODO teiks ir paragauti

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas1/04/2015

    Labai Labai skanusss!!!!!!!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū:) Mažieji Kiauniukai labai pritaria:)))

      Panaikinti
  3. Anonimiškas5/19/2015

    Sveika, Lina,

    Cia Ieva, Tomo buvusi klasioke :) Norejau pasiklausti del sito torto puosimo. Kaip piesiamas tas voratinklis? Speju, kad cia istirpintas sokoladas, ar cia koks konditerinis svirkstas nadojamas? Voras irgi sokoladinis, ar ne? Dekui!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sveika, Ieva:) taip, voratinklis pieštas tiesiai ant torto ištirpintu šokoladu. Tam naudoju konditerinį maišelį, o jei jo neturiu - tiesiog paprastą maišelį. Sudedu šokoladą į maišelį, ištirpinu šiltame vandenyje, nušluostau nuo maišleio vandenį, tuomet prakerpu mažą skylutę kampelyje ir piešiu. Vorą nusipiešiau ant kepimo popieriaus, palaikiau šaldytuve kol sustingo ir tuomet perkėliau ant torto. Tikiuosi aiškiau dabar:)

      Panaikinti
    2. P.s. linkėjimai nuo Tomo:)

      Panaikinti
  4. Anonimiškas6/04/2015

    Sveika, Lina! Aha, dabar viskas aisku :) Bandysiu si torta daryti rytoj, nes sestadieni svesime mano mazojo (viduriniojo) "zmogaus voro" 4-aji gimtadieni. Jis didis Spiderman gerbejas, tai pamates sio torto nuotrauka net aiktelejo. Tikiuosi viskas pavyks. Dar norejau pasiklausti, kaip manai ar cia tiktu sviezios braskes vietoj avieciu? Ir kaip tu taip lygiai paskirstei sokolada ant to voro (t.y. ant kepimo popieriaus)?
    P.S. Linkejimai Tomui nuo manes :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Braškės tikrai tinka, esu su jomis dariusi. tinka visokios uogos - šilauogės, gervuogės, mėlynės.
      O voras toks lygus atrodo, nes čia apatinė voro pusė, kuri lietėsi su kepimo popieriumi:) Atsispausdinau norimo dydžio voro paveiksliuką, ant jo uždėjau kepimo popierių (per jį puikiai viskas matosi) ir su šokoladu nupiešiau jį. Palikau vorą šiek tiek sustingi (jei namie būna labai karšta, įdedu į šaldytuvą porai minučių). nereikia, kad šokoladas visiškai sustingtų, tik vos vos, kad netekėtų. tada uždedu vorą ant torto šokoladine puse žemyn (kepimo popierius lieka viršuje). Įdedu tortą atgal į šaldytuvą. Po 10 min. išimu ir atsargiai nulupu popierių (va šituo momentu šokoladas jau turi būti visiškai sustingęs). Jei nori, parašyk man į kiaunesreikaliukai (at) gmail.com ir atsiųsiu voro trafaretą. Skanaus torto ir linksmo gimtadienio!

      Panaikinti
  5. ir as noreciau to trafareto voriuko

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Liudmila, parašykite man kiaunesreikaliukai(at)gmail.com ir atisųsiu.

      Panaikinti
  6. Superinis tortukas, vaikinukui savo kepiau ir vora dariau, ir vel kepu pagal si recepta, biskvitas tobulai gaunasi :) dekui uz sita skoni :)

    AtsakytiPanaikinti