2013/04/15

Ragaujame Maroką: vištiena ir daržovės su harissa

Ar Jums dažnai gyvenime nutinka geri ir gražūs dalykai? man - taip! Štai visai nesenai gavau dovanėlę iš Maroko - krūvą prieskonių. Keliautojas Dainius Kinderis čia sugalvojo tokį nuotykį - viešėdamas Marakeše ėmė ir pripirko lietuviams blogeriams marokietiškų prieskonių. Va dabar galiu bent jau virtuvėje nukeliauti į šalį, kurioje dar nebuvau - o keliones aš labai mėgstu:)
Šiandien išsirinkau harisą (harissa) ir gaminau vištienos krūtinėles su daržovėmis bei kuskusu:

4 asmenų pietums:
4 vištienos krūtinėlės be odos
3 šaukšteliai harissa prieskonių*
3 šaukštai natūralaus jogurto
1 nedidelis moliūgas
2 dideli raudoni svogūnai
5 šaukštai aliejaus

Jogurto padažui:
200g jogurto
didelis pundas petražolių
pusės citrinos sulčių
druskos, pipirų

Kuskusui:
0,5l vištienos sultinio
1 puodelis perlinio kuskuso kruopų
10 saulėje džiovintų pomidorų

  1. Jogurtą sumaišiau su 2 šaukšteliais harissa. Įtryniau krūtinėles ir palikau marinuotis apie 5 valandas šaldytuve.
  2. Moliūgus nulupau, išėmiau sėklas ir supjausčiau nestoromis skiltelėmis. Raudonąjį svogūną taip pat supjausčiau skiltelėmis.
  3. Likusius harissa prieskonius dubenyje sumaišiau su aliejumi ir sudėjau daržoves. Gerai išmaišiau, kad daržovės vienodai pasidengtų prieskoniais ir aliejumi.
  4. Orkaitę įkaitinau iki 200 laipsnių. Daržoves sudėjau į kepimo indą ir kepiau 10 minučių. Tuomet sudėjau marinuotą vištieną ir kepiau dar apie 25 minutes, kol vištiena ir daržvės iškepė.
  5. Kol vištiena kepė, sultinyje išviriau kuskusą (naudoju perlinį kuskusą, tad jo nepakanka užpilti verdančiu sultiniu, jį reikia pavirti 13-15 minučių). Į išvirusį kuskusą įmaišiau smulkiai pjaustytus pomidorus ir palikau pastovėti 10 minučių. Čia būtų labai tikusi šviežia kalendra, bet šįkart negavu jos pirkti.
  6. Visus padažo ingredientus sudėjau į virtuvinį kombainą ir sutryniau iki vienalytės masės.
*harissa parastai būna pastos konsistencijos. Aš gavau sausus maltus prieskonius. Juos užpylus aliejumi ir palaikius bent 12 valandų gautume pastą - jos naudoti reiktų daugiau nei nurodyta mano recepte. Kadangi nesugalvojau pasiruošti iš anksto, naudojau tiesiog sausus maltus prieskonius:)

Pati tikriausia kelionė į Maroką:) Labai skanu, ypač daržovės. Padažo skonis labai netikėtai primena rabarbarus :)))) Jis puikiai gesina aštrumą, bet yra gan keisto skonio. Vietoj jo galima vartoti paprasčiausią jogurtą be jokių priedų. Ponas Kiaunėnas sakė, kad jam padažo visai netrūksta, bet man be padažo patiekalas būtų buvęs per aštrus. 
Dėkui išskirtinių kelionių organizatoriui "Magelano kelionės" už dovanotus prieskonius. Ir tai dar ne pabaiga - prieskonių gavau daugiau, tad laukite tęsinio:)

5 komentarai:

  1. Ten perlinis kuskusas? Kur pirka? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skonio studijoj perku, jie dabar išsikėlė į Šaltinių g.22

      Panaikinti
    2. Ačiū :) Reiks nuvažiuot.

      Panaikinti
  2. Ir aš to paties norėjau klausti :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mes smulkaus kuskuso nebevalgom kai perlinį atradom prieš porą metų:)

      Panaikinti