2013/04/23

Pastel de Tres Leches - pyragas su trijų rūšių pieno padažu

Kelionių organizatorius Travel Planet metė iššūkį maisto tinklaraštininkams ir pasiūlė kvapais ir skoniais nukeliauti į Aziją ar Lotynų Ameriką. Tad aš keliauju į Peru - tikiuosi vieną dieną ten išties nukeliauti. Šioje šalyje, o ir visoje Lotynų Amerikoje vienas populiariausių desertų yra Pastel de Tres Leches - biskvitinis pyragas, išmirkytas trijų rūšių pieno padaže. Labai skanus, gaivus ir nesudėtingai paruošiamas. Išlieka skanus keletą dienų - na, mūsų namuose jis taip ilgai niekad nestovi:)

26 cm skersmens pyragui (8 asmenims) reikia:
6 kiaušinių
200 g cukraus
200 g miltų
10 g kepimo miltelių
Saldaus kondensuoto pieno indelio (397 g)
Tokio pačio tūrio sutirštinto nesaldinto pieno (320 g) 
Tokio pačio tūrio nenugriebto pieno
2 a.š. tamsaus romo
Vanilės ankšties
Papuošimui:
250 g riebios grietinėlės
1 šaukšto miltelinio cukraus
  1. Iš vakaro paruošiau pieno padažą: išilgai perpjoviau vanilės ankštį ir peilio galu išgrandžiau grūdelius. Į plakiklį (blenderį) supyliau saldų kondensuotą pieną,  sutirštintą ir paprastą pienus, romą ir vanilės grūdelius (pieno  tūrį pamatavau naudodama kondensuoto pieno indelį. Sutirštinto pieno svoris skiriasi, bet indelio tūris toks pat kaip ir saldinto kondensuoto pieno). Mažiausiu greičiu suplakiau viską iki vientiso padažo. Supyliau padažą į hermetiškai užsidarantį indą, sudėjau vanilės ankštį, sandariai uždariau ir palikau šaldytuve per naktį.
  2. Kitą rytą įkaitinau orkaitę iki 180 °C. 
  3. Atskyriau kiaušinio baltymus nuo trynių. Trynius išsukau su cukrumi iki baltumo. Subėriau persijotus ir su kepimo milteliais sumaišytus miltus, gerai išmaišiau. 
  4. Baltymus išplakiau iki standumo ir atsargiai įmaišiau į trynių-cukraus-miltų masę. 
  5. Sviestu ištepiau 26 cm skersmens apvalią formą. Supyliau tešlą (formą reikia užpildyti ne daugiau kaip iki pusės) ir kepiau 30 minučių. 
  6. Iškepusį pyragą ištraukiau iš orkaitės ir jo paviršių iškart subadžiau mediniu iešmeliu. Ant karšto pyrago palaipsniui supyliau pieno padažą neišimdama pyrago iš formos. Leidau pyragui atvėsti ir sugerti padažą, tuomet išverčiau jį iš formos.
  7. Papuošiau plakta grietinėle (baigiant plakti subėriau miltelinį cukrų) ir palikau šaldytuve iki vakaro - pyragas skaniausias gerai atvėsintas.

Egzistuoja galybė šio pyrago variantų, kiekvienoje šalyje jis kepamas šiek tiek skirtingai. Kartais puošiamas ne grietinėle, o plikytu plaktų baltymų kremu (būtinai kada nors išmėginsiu ir tokį variantą). Pagrindiniai dalykai, išskiriantys šį pyragą yra tai, kad biskvitas kepamas be riebalų, o padažą sudaro trijų rūšių pienas įvairiomis proporcijomis (kai kuriuose receptuose nesaldų sutirštintą pieną keičia neriebi grietinėlė). Kepdama pyragą rėmiausi keliais receptais. Čia rasite nuorodas į skirtingų šalių Pastel de Tres Leches receptus ir visą šio deserto atsiradimo istoriją.
Skanaus!

2 komentarai:

  1. mmm kaip skaniai atrodo.
    o sutirštintas nesaldintas, tai ta pati kondensovkė tik be cukraus?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, jis toks skystesnis. Parduotuvėse būna padėtas prie saldinto kondensuoto pieno.

      Panaikinti