2013/04/16

Karamelinis tortas

Praeiti metai man buvo tortų metai - pradėjau ir pamėgau kepti tortus vaikams, šeimai, draugams ir visiems, kas tik paprašo:) Išbandžiau galybę receptų - apie pačius skaniausius parašysiu. Pradžiai mano šeimos mėgstamiausi. Panelė Kiaunytė dažniausiai prašo karamelinio torto:
Aprašymas ilgas, nes daug skirtingų sudedamųjų dalių. Tortas nėra labai sudėtingai gaminamas, tik reikalauja nemažai laiko. Paprastai biskvitus iškepu dieną prieš, tuomet vakare sulipdau tortą ir paruošiu karamelinio kremo pagrindą, o ryte puošiu. Receptas iš supermamų forumo, panašius tortus mačiau ne viename lietuviškame tinklaraštyje.
24 cm skersmens tortui (sveria apie nei 2,5 kg) reikia:

Biskvitui:
2 kiaušinių
330g miltų
200g cukraus
200g "Rududu" (arba ilgai virto kondensuoto pieno)
200g grietinės
1 šaukštelio kepimo miltelių

  1. Orkaitę įkaitinau iki 180 laipsnių.
  2. Kiaušinius mikseriu išsukau su cukrumi. Įmaišiau grietinę, po to - "Rududu). Galiausiai subėriau miltus, sumašytus su kepimo milteliais. Viską išmaišiau iki vientisos masės.
  3. Tešlą padalinau į dvi dalis ir kepiau dviejose formose (prieš tai ištepiau jas sviestu). Kepiau apie 20 minučių.
  4. Iškepusius biskvitus atvėsinau ir perpjoviau per pusę.
Sulaistymui:
200ml vandens
pusės žaliosios citrinos (laimo) sulčių
2 šaukštų rudo cukraus
  1. Sultis su cukrumi užpyliau karštu vandeniu, viską išmaišiau ir pastačiau vėsti.
Šokoladiniams pertepimams:
200g juodo šokolado
100g pieno
  1. Šokoladą ištirpdžiau vandens garų vonelėje ir sumaišiau su drungnu pienu iki vienalytės masės.
Grietinėlės kremui:
400ml riebios grietinėlės
1,5 šaukšto cukraus pudros
  1. Atšaldytą grietinėlę plakiau kol pradėjo formuotis minkšti bokšteliai. Plakdama subėriau cukraus pudrą ir išplakiau iki standumo.
Karameliniam- sviestiniam kremui:
200g "Rududu"
100g minkšto sviesto
  1. Sviestą mikseriu išplakiau iki purumo - tai užtrunka apie 10 minučių.
  2. Įdėjau šaukštą "Rududu" ir plakiau, kol jis visiškai įsimaišė. Tuomet vėl dėjau šaukštą "Rududu" ir vėl plakiau. Kartojau, kol sudėjau visą "Rududu".
Dabar metas surinkti tortą:
  1. Ant tortinės padėjau biskvitą ir gerai sulaisčiau. Užtepiau trečdalį šokoladinio pertepimo, ant jo paskleidžiau pusę grietinėlės kremo.
  2. Uždėjau antrą biskvitą, sulaisčiau, užtepiau trečdalį šokolado ir užtepiau karmelinį-sviestinį kremą (visą).
  3. Dėjau trečią biskvitą, sulaisčiau, aptepiau likusiu šokoladu ir sudėjau likusią grietinėlę.
  4. Uždengiau viską ketvirtu biskvitu kurį gerai sulaisčiau.
  5. Padėjau tortą į šaldytuvą nakčiai (bent 12 valandų, galima laikyti ir parą).
Karameliniam kremui (torto aptepimui)
7 šaukštų cukraus
4 šaukštų vandens
400g riebios grietinėlės
  1. Šį kremą pradėjau gaminti iš vakaro. Didesniame puode užkaičiau cukrų su vandeniu ir viriau sirupą kol šis tapo tamsaus gintaro spalvos ir pradėjo kvepėti degintu cukrumi.
  2. Kol sirupas virė, iki virimo pakaitinau grietinėlę.
  3. Kai sirupas jau pakankamai patamsėjo, nukėliau jį nuo ugnies ir energingai maišydama supyliau karštą grietinėlę. Grietinėlė labai smarkiai putoja ir jos tūris labai padidėja, todėl visuomet sirupą verdu didesniame puode.
  4. Gerai išmaišius atvėsinau ir pastačiau nakčiai į šaldytuvą.
  5. Ryte atšaldytą mišinį išplakiau iki standumo. Kremu aptepiau torto šonus ir viršų, papuošiau. Tortas paruoštas, bet pastovėjęs bent iki vakaro būna dar skanesnis.
Paskutinįkart tortą kepiau labai mieliems draugams be jokios progos, saviems, taip sakant. Tai paeksperimentavau su papuošimais - karameliniu kremu tortą aptepiau labai plonai ir iš jo dariau rožes. Labai gražu, bet reiktų didesnio kremo kiekio, nes krašteliams nepakako:



 Dar nesu labai patyrusi tortų puošyboje, bet kai reikia rinktis "gražu" ar "skanu", visuomet renkuosi "skanu":) Todėl savo tortų nepuošiu jokiom marcipaninėm masėm ar kaip jos ten vadinasi. Dažniausiai puošiu šokoladu - šonus apkloju tvorele, o ant viršaus ką nors papaišau. Mažasis Kiauniukas prašė liūto ant savo torto:
Vietoj tvorelės parašiau Mažojo Kiauniuko vardą ir kiek metų jam suėjo (3:)
Viena mergytė labai norėjo katinėlio ant savo torto:
 Na, dar yra kur tobulėt. Bet vaikai mano dar mažučiai, tai ir reikalavimai jų nedideli:) Suaugusiems šitą tortą paprastai dekoruoju tik tvorele ant šonų - man patinka paprastumas. Ir vietos žvakutėms lieka daug:) O tortas išties labai labai skanus! Mažasis Kiauniukas gavo paragauti tik kąsnelį, bet iškart suprato, koks tai gėris:



15 komentarų:

  1. Tobula :)

    O tortą užsisaugau, jaučiu kad saldžiai skanus turėtų būti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aha, man irgi "saldžiai skanus" iškart su šituo tortu asocijuojasi:)Karamelinis biskvitas labai skanus torto o nelabai saldi grietinėlė ir juodas šokoladas (aš naudoju 65 arba 70 proc.) tą saldumą kompensuoja.
    Tiesa, į karamelinį-sviestinį kremą galima dėti daugiau "Rududu" - 300g, bet dėl 100g juk neatidarinėsi naujo indelio:) Tai apsieinu su vienu indeliu vienam torui nebent darau du tortus iškart.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas7/25/2013

    "Rududu" tai cia kondenstuotas pienas tik sokoladinis,taip?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na ne, ne šokoladinis, karamelinis jis. Pavirus kondensuotą pieną apie 3 valandas (nelabai tikra dėl laiko) jis pavirsta karameline mase . Tai va "Rududu" ir yra tokia masė, jau išvirta kiek reikia:)

      Panaikinti
    2. Anonimiškas7/29/2013

      aciu :)

      Panaikinti
  4. Anonimiškas10/02/2013

    labai skanus, tik noretusi biskvito puresnio man toks kietokas gavosi ar toks turi buti? ir nesigavo aptepimui kremas :( nesusisuko man grietinele iki reikiamos konsistencijos kodel taip nutiko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Biskvitas išties ne itin purus, bet sulaisčius gausiai jis tikrai nebūna kietas. Toks tirpstantis burnoj - o puresnis biskvitas gal nelabai atlaikytų tiek daug sunkokų kremų.
      Dėl grietinėlės - gal reikėjo dar ilgiau paplakti? Kai kurios grietinėlės (Mū, pavyzdžiui) man plakasi trigubai ilgiau. Jei grietinėlė nepakankamai šalta, kartais sviestas susiplaka (arba nuo per didelių pastangų:). Bet grietinėlė su degintu cukrumi (karamele), plakasi išties ilgiau - pabandykit.

      Panaikinti
  5. Taip stengiausi daryti šitą tortą ir nežinau kaip kitiem bet viskas bego pro kraštus, tortas gavosi begalo aukštas.. O grietinėlės kremas bėgo pro kraštus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal nepakankamai stangriai išplakėte grietinėlę? nes visi kremai šiam tortui gana standūs, niekas neturėtų bėgti...

      Panaikinti
  6. Ieškojau skanaus torčiuko recepto, ilgai užtrukau begamindama, bet viskas tobulai išėjo! Dariau dvi dienos iki ragavimo, kad kaip rašėte, būtų dar skanesnis! Nekantrauju paragauti! Ačiū Jums labai už tokį detalų, išsamų receptą! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Puikiai pavyko. Tikrai tobulas, kaip čia jau rašė komentaruose kitos moterys. Ačiū Jums už pasidalinimą :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Anonimiškas3/13/2023

    i absolutely thanks토토위젯

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonimiškas3/13/2023

    great data! I recently came then are you able to submit a great deal greater articles or wherein can i examine extra on the subject? Thanks for posting this newsletter regarding . 먹튀검역소

    AtsakytiPanaikinti
  10. Anonimiškas9/02/2023

    Ziaurus receptas vien del grietines!!!!!!!!! niekada nedekite grietines i biskvitus gaunasi pyrago tesla kieta ir neskani! Autorei geda …. Sugadibau tora fui!!!!! Ir siaip sitas ale “karamelinis tortas” snikerso kopija tik be riesutu… kepkit normalu biskvits 9 kiausiniai, 9sauksai cukraus, 10 saukstu miltu - pasaka!

    AtsakytiPanaikinti