2013/01/02

Svarainių trauktinė

Šis įrašas skiriamas specialiai Pono Kiaunėno bendradarbiams - šiandien jie paragavo mūsų rudenį darytos trauktinės ir ji neįtikėtinai skani šiemet. Mano trauktinės istorija tokia, kad kasmet darau ją "iš akies" ir kiekvieną rudenį laužau galvą dėl proporcijų. Tai šiemet viską pasvėriau, pamatavau ir užrašiau ant stiklainių. Pirmą partiją jau nupylėm, svarainius pabarsčiau cukrumi ir džiovinu. Antrą trilitrinį stiklainį tvarkysim, kai sudžius pirmieji svarainiukai:) Ten proporcijos šiek tiek kitokios, tai parašysiu vėliau kas ir kaip.
O štai žadėtasis receptas:2 su trupučiu litrams trauktinės pagaminti sunaudojau:
1,2 kg nuvalytų ir plonai supjaustytų svarainių (be sėklyčių!)
750 g cukraus
1,5 l degtinės (mano Ponas Kiauėnas tiki tik "Absolut":)

Svarainius sudėjau į trilitrinį stiklainį ir užpyliau cukrumi. Kitą dieną, kai išsiskyrė sultys ir ištirpo cukrus, užpyliau degtinę.
Palaikiau tamsioje vietoje 3 mėnesius, nupyliau ir supilsčiau į butelius. Svarainius apibarsčiau cukrumi ir džiovinu vaisių džiovyklėje.

Šiemet jau po dviejų mėnesių pradėjom ragauti savo trauktinę - mat pernai palaikėm ją nenupiltą ilgiau, 4 ar 5 mėnesius ir ji pasidarė rūgšti. Ponui Kiaunėnui tiko ir tokia, bet man jau nebuvo skanu. Todėl dabar ragavom. Iš pradžių per daug jautėsi spiritas ir buvo labiau saldu nei rūgštu. O va pirmąją naujųjų metų dieną viskas buvo puiku - saldžiarūgštis gėraliukas, visai nesijaučia spiritas - labai apgaulingas:) Ir dar labai skaniai kvepia. Į sveikatą!

7 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Smagu:) Aš jau irgi galandu peilius svarainiams:))

      Panaikinti
  2. Ieskau svarainiu ir darysiu :) Gimines dave paragaut tai pasakisko skonio :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip tik prieš porą dienų supjausčiau ir užpyliau dvi normas. Ir Ikea prisipirkau gražių butelių:) Reikia tik dabar tuos du-tris mėnesius iškentėt:)))

      Panaikinti
  3. Giedrė10/29/2014

    Jei gerai supratau, tai prieš pilant degtinę, svarainių neišgrėbėt? Ir svarainius džiovinote tik jau praėjus keliems mėnesiams? Taip sakant, gavosi džiovinti svarainiai su laipsniais? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai taip:) tų laipsnių ten ne kažkiek lieka, bet vaikams tokių svarainių neduodam:)

      Panaikinti
  4. Anonimiškas9/13/2016

    Labai skanu!

    AtsakytiPanaikinti