2012/05/24

Vaikiški kalakutienos kotletukai ant medinių šaukštelių

Na štai, ir vėl gėda pelėda man už mėnesį tylos. Oi galėčiau prirašyti pasiteisinimu, bet gal tiesiog stengsiuos pasitaisyt:)
Žinot tokį prietarą, kad kai pavasarį pirmąkart išgirsti užkukuojant gegutę, reikia būtinai turėti su savim pinigų - tuomet metai bus turtingi. Kitaip neturėsi tų pinigų. Aš šiemet gegutę išgirdau pas mamą sode nešdama kotletus. Tai galvoju, kad gal ne taip jau ir blogai:) Kotletingi metai bus:)))
Mano mažieji Kiauniukai (tie, kurie jau turi dantis), labai mėgsta kotletus. Visokius visokiausius. Visus be išimties, kuriuos padarau. Mėgstu kotletus ruošti iš kelių rūšių mėsos, pvz., kiaulienos ir veršienos. Arba kiaulienos ir jautienos. Arba veršienos ir kalakutienos. Na, galėčiau vardinti ir vardinti, taip pat ir priedus, kuriuos naudoju - kartais tai varškė, avižiniai dribsniai, obuoliai, virti moliūgai, grietinėlė ir taip toliau. Priedus ir prieskonius renku pagal nuotaiką ir šaldytuvo pasiūlą:)
O dar kažkada seniai, pirmam panelės Kiaunytės gimtadieniui sugalvojau iškepti kotletukų ant pagaliukų -  na kad būtų tokie šilti mėsiniai ledai. Bet pagaliukų neradau, tai panaudojau medinius šaukštelius. Dabar jau vaikai kiekviename mano ruoštame gimtadienyje ieško tų kotletukų ant šaukštelių:) Šiemet ant šaukštelių vaikai rado kalakutienos kotletukus:


Krūvai kotletukų prireikė:
0,5 kg maltų kalakuto krūtinėlių
1 kiaušinio
2 riekių batono
apie puse puodelio pieno
1 svogūno
1 šaukštelio garstyčių
druskos, pipirų
medinių šaukštelių (yra pirkti visose didžiosiose parduotuvėse)

  1. Batono riekes išmirkiau piene. Pluteles galima nupjaustyti, bet aš jas palieku - išmirkytos jos ištęžta ir gerai išsiminko. Batonui išmirkus, pieno perteklių nupyliau.
  2. Dubenyje sumaišiau faršą, išmirkytą batoną, kiaušinio trynį, garstyčias, sutarkuotą svogūną, druską, pipirus.
  3. Atskirai išplakiau kiaušinio baltymą ir įminkiau į faršą.
  4. Faršą padalinau į mažų aukštų keksiukų formeles, į kiekvienos centrą įstačiau įaukštelį ("aukštyn kojom":)
  5. Kepiau 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių.
Skanūs ir karšti, ir šalti. Vaikams labai patinka valgyti kotletukus nuo apverstų šaukštelių - valgo netgi nevalgiukai:)
Dar kelios pastabos apie kotletus - svogūną galima smulkiai supjaustyti, bet labai smulkiai - man nepatinka prakandus rasti besišaipantį svogūno gabalą. Geriau, kai jo nesimato:) Todėl tarkuoju jį per smulkią tarką - taip netgi greičiau. Svogūno galva turi būti gana didelė - jo tikrai nebūna per daug.
Galima vietoj batono dėti trupinių, bet man su batonu skaniau.
Tokiems kotletukams naudoju kalakutieną, nes ji iškepa greičiau. Šiaip praktiškai visus kotletus kepu orkaitėje, ne keptuvėje. Bet kai darau juos iš didesnių gyvūnų mėsos paskui dar troškinu.
Skanaus!

2 komentarai:

  1. Kaip smagiai atrodo! Įdomu, ar po balių su šaukšteliniais kotletukais netenka rankioti tų šaukštų iš netikėčiausių vietų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geri tie mūsų vaikai, tai dėl to problemų niekada nekilo:) Bet apsidrausdama kotletukus kepu ant šauktelių o ne šakučių - na dėl viso pikto:)

      Panaikinti